Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Datum kastrace i smrti kamaráda: Spartakiádní vrah má kriminál vytetovaný na těle

Autor: ljš - 
24. května 2016
17:56

Kriminál má vyrytý v duši i na těle. Spartakiádní vrah Jiří Straka, kterého dopadli před 31 lety, si z valdické věznice nese řadu vzpomínek. Ty nejbolestnější z nich si nechal vytetovat na tělo. A co znamenají iniciály J. P.?

Podle kriminalisty Jiřího Markoviče si Straka po svém dopadení 22. května 1985 zřejmě vůbec neuvědomoval, že i když mu nehrozí provaz ani doživotí, v kriminále ho čeká ze strany spoluvězňů skutečné peklo. Díky tomu ale během výslechů i rekonstrukcí dobře spolupracoval a vyšetřovatelům tak usnadnil práci.

O tom, co ho za mřížemi potkalo, později několikrát otevřeně promluvil. "Poznal jsem, jaké to je být vrahem. Abych tak řekl, jak to chutná. A ono to chutná hrozně blbě. Nic to neřeší a člověk si vlastně šlehne oprátku na vlastní krk. Ale taky jsem poznal, jak chutná, když je člověk mlácenej, znásilňovanej a zabíjenej. Spoluvězni i bachaři se mě systematicky snažili dotlačit k sebevraždě," vyprávěl Straka, jako by si neuvědomoval, že jeho oběti šanci přežít nedostaly.

Několikrát prohlásil, že se na "vězeňské spravedlnosti" v jeho případě podíleli i dozorci. "Poklidně přihlíželi, jak na mně homosexuálové dovádějí, že mám obden rozmlácený obličej, že mě nakopávej denně do rozkroku, že mě na každém kroku šikanujou... Když jsem si stěžoval, přeložili mě a opakovalo se to s tím rozdílem, že rozkopávali rozkrok i bachaři. Jeden z nich mi přímo řekl: »Žiješ, ale šukat už nebudeš!« a kopal mě opakovaně do varlat... Takže sexuologické léčení, myšleno ironicky, jsem si odbyl už ve věznici. To potom ve špitále už nebyla kastrace, ale jenom ošetření," stěžoval si.

Z kriminálu si tak Straka na těle odnesl řadu jizev a také tetování. Kromě obvyklé dívky, pavouka a květiny jde právě o připomínky prožitých traumat. "24. 6. 1987 - to je datum, kdy jsem byl ve Valdicích zmlácen. 14. 7. 1988 jsem byl kopnut do varlat, 29. 12. 1989 zemřel ve Valdicích můj dobrý kamarád. 19. ledna 1989 jsem prodělal kastraci. J. P.? Dvojice evangelických kněží mě pokřtila na Jiřího Pavla," vypočítal spartakiádní vrah. 

Jiří Straka je zřejmě nejmladším sériovým vrahem Česka. Na svědomí má tři vraždy, dva pokusy o vraždu a pět znásilnění. Zabíjel přitom v pouhých 16 letech. Za mřížemi si odseděl devět let, dalších deset potom v ústavu, kde údajně na vycházkách experimentoval s pervitinem. Propuštěn byl 24. prosince 2004, změnil si jméno a žije kdesi na severní Moravě.

Zdroj: kniha Lovec přízraků autorů Jiřího Markoviče a Viktorína Šulce 

starx ( 16. prosince 2016 06:37 )

tobe je...b...e ze jo?.... kez by ti znasilnil a zabil starou, ty odbojaru slavnej....

starx ( 16. prosince 2016 06:35 )

ale od toho je to bulvar a vzdycky takovej byl! tak to necti propanakrale! nebo si bez cist zarucenou pravdu na novinky, tam te pak bude lustrovat v diskuzi smradlavej cig..a..n a bude ti lip....?

starx ( 16. prosince 2016 06:30 )

co to tady meles ty vyhrabanej debile? tebe taky asi HODNE znasilnovali, ze jo.....a u toho ti byla zaroven provedena frontalka a od te doby se porad a vsude opakujes...o cem je tenhle clanek ty gumo idiotska??

pupak ( 28. listopadu 2016 16:07 )

Podle toho, co psali v článku, mu nádobíčko zaživa rozkopali.

pupak ( 28. listopadu 2016 16:04 )

Jenom škoda, že se jim nepovedlo vystřílet všechny komunisty. Byl by od tebe pokoj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání