Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Byl ještě dítě, ale oběť proti němu neměla šanci! Spartakiádní vrah útok předváděl i na vyšetřovateli

Autor: ljš - 
21. května 2016
18:50

Na tváři mu teprve rašilo první chmýří, on už ale myslel na sex! Spartakiádního vraha Jiřího Straku (47) ani nenapadlo, že by mohl svého dosáhnout jinak než násilím. Během jediného měsíce v Praze zavraždil tři ženy, další pak přežila jen zázrakem. Dopaden byl před 31 lety.

Když kriminalisté o Velikonocích v roce 1985 spatřili tělo první zavražděné, Alice P., tušili, že mají co do činění s brutálním psychopatem. Nikoho ale ani nenapadlo, že za týden oslaví teprve 16. narozeniny. Odborníci jeho stáří odhadovali nejspíše mezi 25 a 35 lety. A právě proto jim dlouho unikal.

Sexuálně motivovaných napadení měl Straka na kontě nejspíše desítky. Brutalita útoků se postupně zvyšovala a mladík svou techniku piloval. Poté co ho několik jeho obětí dokázalo přelstít, když ho přemluvily k tomu, že ho vezmou dobrovolně k sobě do bytu, a pak utekly nebo přivolaly pomoc, rozhodl se Straka, že ta další už nepřežije.

Alici, na niž doma čekaly dvě děti, nejenže škrtil, do úst jí také nacpal hlínu, kamení a její kalhotky. Když po znásilnění zjistil, že ještě dýchá, nacpal jí do nosních dírek smotané listí.

Způsob, jakým dokázal své oběti jednoduše přemoci, vysvětlil vyšetřovatel Jiří Markovič v knize Kriminalista. "On útočil zezadu tak, že předloktí hodil kolem krku, zafestoval si to pravou rukou a začal couvat. Čili tím pádem to bylo jasný! Já jsem si to nechal předvést na sobě, dokonce od něj. To jsou totiž věci, který jsou zajímavý. A podobný styl měl i mnohonásobný vrah Láďa Hojer," popsal muž, který Straku nakonec dostal za mříže.

O tom, jak účinný byl útok spartakiádního vraha, jak se mu kvůli blížící se akci začalo přezdívat, svědčí i fakt, že jednou z obětí byla policejní lékařka Věra F. Ani ona, ač prodělala výcvik a měla řadu zkušeností z obdobných případů, proti němu neměla šanci. "Jak ji takhle přepadl a začal škrtit a couvat, tak byla v šoku, obranné reflexy přestávaly fungovat a dostávala se do polobezvědomí, a když ji měl v podstatě na úrovni břicha a udělal ještě dva kroky zpátky, tak byla na zemi," vysvětlil kriminalista.

I mladá lékařka se z prvotního bezvědomí probudila a vyzkoušela na vraha lest. "On ji měl napřed za keřem a potom, jak se probrala, tak mu řekla, že teda půjdou k ní, a věděla, že tam má tátu a bráchu, tak tam zařvala pomoc! - a tím si to prakticky podepsala," dodal Markovič. Lékařku pak zabiják uškrtil ramínkem od podprsenky, mimo jiné ji ale také bil botou do hlavy.

Věru přitom Straka zabil jen několik desítek minut poté, co přepadl Vlastu Š. U té ale až během útoku zjistil, že je starší, než si původně podle její pěkné postavy myslel. Tuto oběť tedy neznásilnil, ale byl přesvědčený, že ji uškrtil. Její tělo ukryl pod plachtou náklaďáku, který stál opodál. Žena se ale probrala a zavolala si pomoc.

U své poslední oběti, kterou zabil 16. května 1985 v přízemí dejvického obchodu s ovocem a zeleninou, si už proto chtěl být Straka stoprocentně jistý, že se neprobere. Na krku Marty M. tak kriminalisté našli hned několik škrtidel, kromě provazu, který si Straka přinesl, také ramínko od podprsenky a pásek.

Dopadnout ho nakonec ale pomohla právě jedna z dívek, které mladého útočníka dokázaly přelstít. Ludmila měla to štěstí, že při cestě noční Prahou Straku, který už ji měl vyhlédnutou, sama oslovila. Na Ortenově náměstí ho požádala o radu, jak se nejsnáze dostane domů. Mladík jí galantně nabídl doprovod a cestou o sobě mnohé prozradil. Mimo jiné klíčovou informaci, že bydlí na internátě Stochov u Kladna.

Když došli k Ludmile domů, z milého kluka se vyklubal násilník, který dívku začal škrtit. Nakonec jí ale uvěřil, že s ním půjde dobrovolně do sklepa. Uvnitř domu pak dívka začala zvonit na sousedy a Straka utekl. Když kriminalistům došlo, že i v jejím případě šlo zřejmě právě o sériového vraha, kterého hledají, vydali se 22. května s jeho přesným popisem do Stochova. Když pak ve Strakových věcech našli občanku jedné z obětí, měli jistotu...

PALERMITANO ( 4. listopadu 2016 17:12 )

JE TO ZRUDA, NETVOR VRAZDIL BY DAL KDYBY HO NECHITLI. NEZASLOUZI SI ZIT! KDYZ MU BYLO 16LET TAK ZANEJ ODPOVIDALI JEHO POVEDENY RODICE JE MELI ODSOUDIT ON TO MA V GENECH KDYKOLI MUZE ZNOVA VRAZDIT, MA UZ SKUSENOSTI CHCIPAK JEDEN UZ Z OCI MU JDEVIDET TA AGRESIVITA HAJZL , MELI HO V BASE OBESIT

6010 ( 22. května 2016 10:31 )

Dítě? 16ti letý není dítě. Trest smrti měl dostat, hajzl jeden.Být rodiči těch zavražděných, tak již tento člověk neexistuje.Jak mohli dopustit, že běhá pořád mezi námi? Taková zrůda.

Ruudazvostravy ( 21. května 2016 23:29 )

 Von prej to bil taki vrach našych dětí.Ale ho*uno zle,dalšý spartakyjáda má bejt aš pokvetou hrábje.,

simoneb ( 21. května 2016 22:44 )

 no je teda osklivej jde z nej strach a to bydlim 5 km od losin!

andrae ( 21. května 2016 22:02 )

No, hlavne sem dejte podrobny navod, jak obet zneskodnit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání