Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co kdyby i tobě někdo zabil mámu? Spartakiádní vrah se setkal se synem ženy, kterou uškrtil

Autor: ljš - 
23. května 2016
05:00

Když jeho maminka zemřela rukou spartakiádního vraha Jiřího Straky (47), byly Zdeňkovi M. pouhé čtyři roky. O dvacet let později se pak jako mladý muž se sériovým zabijákem, který ho připravil o šťastné dětství, setkal. A dokonce před televizními kamerami. 

Marta M. byla Strakovou třetí obětí. Tehdy šestnáctiletý kluk ji přepadl v době, kdy už Prahou obcházel strach z jeho dalšího úderu. A podle svých blízkých se bála i sama budoucí oběť. Musela totiž chodit do práce ještě před svítáním a děsila se, že v liduprázdných ulicích může narazit na obávaného škrtiče.

A právě to se bohužel stalo. 16. května 1985 ji napadl svým obvyklým způsobem zezadu a odtáhl ji do průchodu obchodu s ovocem a zeleninou. Tam ji znásilnil a udusil třemi škrtidly. Dopadli ho o pár dní později – 22. května, tedy před 31 lety.

K emotivnímu setkání syna oběti s vrahem došlo poté, co byl Straka propuštěn na svobodu a blížilo se smutné, dvacetileté výročí celé kauzy. V rámci pořadu Reportéři ČT ho v jedné restauraci nedaleko metra Českomoravská zinscenovala Česká televize. Pro mladého muže, který musel kvůli Strakovi prožít dětství bez mámy, to muselo být velice těžké a pochopitelně se neubránil slzám. Co si s vrahem řekli?

Straka: Je mi hrozně líto, že jsem ti zničil život a že se stalo to, co se stalo. A kdyby to nějak šlo vrátit, strašně rád bych to udělal. Ale bohužel, zrovna jako ty s tím musíš žít, tak já s tím žiju taky a ani pro mě to není jednoduchý... Já nevím, co ti říct. Chtěl bych ti toho říct strašně moc. Třeba jako, že jsem nechtěl, aby se to stalo. Nebylo to nic úmyslnýho. Ale tady jsou slova asi zbytečný. 

Zdeněk M.: Jak s tím můžeš žít? To nejde.

Straka: Jako nemysli si, hodněkrát jsem přemýšlel nad sebevraždou nebo něco takového, ale prostě když jsem to přežil, tak prostě i já mám touhu po životě. Já žiju s výčitkama, prostě žiju, taky mám nějaký svědomí a...

Zdeněk M.: Můžeš třeba vysvětlit, proč se to stalo?

Straka: Proč se to stalo? Tak narodil jsem se se sexuální poruchou. No a prostě tu jsem nezvládl a prostě ona nade mnou zvítězila...

Zdeněk M.: Co kdyby ti někdo zabil mámu? Jak myslíš, že by ses choval?

Straka: Chtěl bych se pomstít, chtěl bych mu to vrátit. Určitě proto, že to je máma. 

Zdeněk M.: Přesně nad tímhle přemejšlím já... Upřímně, nezasloužíš si žít. A vůbec vyjít zpátky mezi lidi. To je nemyslitelný. 

Straka: Asi máš pravdu. Z tvého pohledu máš určitě pravdu.

nyxx ( 23. května 2016 16:57 )

Tak se podívej do Wikipedie, píšou tam, že ho kastrovali. Rozkopali mu ptáka(vězni nebo dozorci). Navíc, já nic nezdůrazňuju, jen konstatuju, že od doktorů vykastrovanej je. Tím se ho nezastávám, měl dostat provaz.

Bedoslav ( 23. května 2016 16:52 )

Kule mu rozkopali spoluvězni a údajně i bachaři, proč to ale "nyxx" zdůrazňuje, tomu nerozumím ...

Bedoslav ( 23. května 2016 16:50 )

Souhlasím s petrmetrem, to stvoření nemá právo na život !

taktone ( 23. května 2016 16:22 )

Aha tak zkur.wysyn se narodil se sexuální poruchou a je mu to líto kur.wě. Tady nic jiného než denně řezat řezat a zase řezat, divím se že ho ten syn neuškrtil taky může mít poruchu že jo.

nyxx ( 23. května 2016 15:08 )

Konkrétně Straka kastrovaný je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání