Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Student chtěl cestovat, tak šel a vyloupit banku

Autor: sč - 
7. března 2012
17:36

Oslavil osmnáctiny a za měsíc na to se mu zdál život příliš stereotypní. Chtěl vrazit do zahraničí a tam cestovat. Aby na to měl peníze, šel vyloupit v centru Zlína Komerční banku. To je loupež. Mám bombu, lehněte si na zem! Křičel v v bance loni 9. září. Včera naopak mlčel. Od soudu odcházel s trestem 30 měsíců s podmíněným odkladem na 4.5 roku. Rozsudek ještě není pravomocný.

Klukovina mohla studenta střední školy přivést za mříže na 2-10 let. Soud byl k němu velmi shovívavý. Přihlédl k jeho věku a dosavadní bezúhonnosti. Bral to jako exces z řádného života, i když způsobil policejní manévry zásahovky a z Brna museli přijet pyrotechnici.

Obžalovaný je ze spořádané rodiny. Studuje střední školu. Loni 9. září chodil po parku s batohem na zádech a rozmýšlel se, zda jít do banky nebo do školy. nakonec zvolil banku.  "Přepadení, lehněte si všichni na zem. V batohu mám výbušninu. Je jí tolik, že by to tu vyletělo do vzduchu," křičel. "Nikdo si ale nelehal. Lidé utekli. Jen já s kolegyní jsme vlezly pod stůl," líčila jedna ze zaměstnankyň banky.

"Z batohu vedl nějaký drát do jeho pravé ruky. Byl umístěný k něčemu jako tužka či spouštěč. Na něm stále držel palec. Bála jsem se," vypověděla druhá svědkyně. Podle záběrů kamer pak mladík chodil u přepážky sem a tam nejméně čtvrt hodiny. Až se pokladník zeptal, co mají dělat, tak položil k okýnku tašku od notebooku a muž mu do ní  naskládal 201 tisíc.

Mladík s penězi neodešel, sám neví, proč  to udělal

když měl hoch peníze, z banky neodešel. Dál bezhlavě přecházel po hale a čekal až přijede policie. Ta se objevila velmi brzy. Zásahová jednotka se totiž zcela náhodou vracela z akce okolo banky. Mladík bez odporu s policisty odešel. Z Brna však museli přijet pyrotechnici se speciálním zařízením na převoz výbušnin a taky robotem, který z banky "vynesl" batoh s údajnou výbušninou. Banka byla uzavřena od 14 hodiny až do večera.

Stačilo několik minut a mladík sobě a celé rodině zkomlikoval život. "Když jsem se to dozvěděl, nechtěl jsem tomu věřit. Byla to velká rána.  Nedokázal nám to vysvětlit. Tvrdil, že sám neví proč to udělal a těžce to nese. Udělal chybu, ale musíme jet dál. Život má před sebou,“ řekl otec chlapce se slzami v očích. Jméno obžalovaného známe, ale neuvádíme jej, abychom mu nezkomplikovali další život. O jeho selhání totiž dodnes kromě nejbližších nikdo neví.

„Sám nevím, proč jsem to udělal. Jsem si vědom, co jsem spáchal. Nechtěl jsem lidem v bance fyzicky ani psychicky uškodit. Vše mi došlo až jsem ty peníze měl. Omlouvám se,“ řekl.  V přípravném řízení uvedl, že ho ten stereotyp tady už nebavil, chtěl odjet do zahraničí a tam cestovat. Po loupeži navštívil na popud dědečka klinického psychologa. Podle jeho vyjádření netrpí žádnou poruchou. Ani jemu svůj exces nedokázal vysvětlit.

rudyptak48 ( 7. března 2012 18:06 )

...čeština na Blesku je španělská vesnice....tak šel a vyloupit banku... a ještě je to tučně... vraťte školné !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání