Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Svitavský vrah zabil Janu (†14) pár dnů před narozeninami

Autor: Jitka Pecharová, Jaroslav Krčál, mivrk - 
29. září 2011
05:00

Pouhých několik dnů před 15. narozeninami byla zavražděna Jana M. ze Svitav. Ve věku, kdy se dětem otevírá svět dospělých a získávají odpovědnost, ji sprovodil ze světa člověk, který ji údajně několik let zneužíval! Miroslav P. (†51), bývalý druh její matky Jitky M. (†50), dívku zastřelil, popravil i ženu a nakonec usmrtil sám sebe. Neunesl snad hrozbu, že ho policie obviní, ostudu, vyhlídku na pobyt ve vězení a mstil se? Nebo nic neudělal a zlomilo jej, že ženy špiní jeho čest?

V době tragédie bylo vyšetřování sexuálního deliktu teprve na začátku. Těžko už se tedy zjistí, zda se ho majetný podnikatel Miroslav P. skutečně dopustil a proč tedy střílel. Pro lidi ze sousedství luxusního domku, kde s ním bývalá družka s nejmladší ze svých tří dcer Janou žila, nebylo však jeho stíhání za údajný sex s dítětem tajemstvím. Muž prý dívku začal zneužívat brzy poté, co vychodila půlku základky na Frýdecko-Místecku, kde žila s ovdovělou matkou.

Poté, co se přestěhovaly do Svitav, nastoupila na víceleté gymnázium. Se školačkou, která byla výborná v matematice a dobře si vedla i v angličtině, prý matčin druh provozoval sex jako v běžném partnerském vztahu. Když se družka o všem dozvěděla, vyhodila ho z domu.

Může za to policie?

Na veřejnosti po tragédii propukly diskuze, že ona ani její matka nemusely zemřít, kdyby Miroslav P. nebyl vzhledem k závažnému nařčení vyšetřován na svobodě, ale putoval do vazby. K tomu se policie odmítla vyjádřit. „Informování o případu si vyhradilo Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové,“ sdělila ve středu Markéta Janovská z pardubické policie. Státní zastupitelství sdělilo, že se dotazem Blesku, proč muž neskončil ve vazbě, bude zabývat ve čtvrtek.

Zatím není jasné, kde a zda vůbec bude smuteční rozloučení s oběťmi. Matka s dcerou sice ve Svitavách žily, ale příbuzní pocházejí z Frýdecko-Místecka. Po Jitce M. zůstaly dvě dospělé dcery, obě vysokoškolačky.

Odpráskl je před očima sousedů

Dvojnásobná vražda a jedna sebevražda se odehrály minulý čtvrtek večer na zahradě u sousedů obětí tragédie. Jitka M. s dcerou Janou tam ještě s několika známými grilovali, když přišel její bývalý druh Miroslav P. Krátce se s ní pohádal a poté před zraky sousedů, mimo jiné rodičů dvou malých dětí, zastřelil ženu i dceru nelegálně drženou zbraní a nato ji obrátil proti sobě. Jitka M. a Jana zemřely na místě, střelec v sanitce při převozu do nemocnice.

sova13 ( 1. října 2011 00:29 )

Skutečně? Tak mi prozraď odkud, tedy pokud vůbec , ses například dozvěděla o zmizení tří chlapečků ve věku 4 - 6 let, co zmizeli v roce 1975 v Riegrových sadech. Dva z nich se nikdy nenašli, třetí byl nalezen po dvou měsících při parkových úpravách. Znásilněný a zohyzděný. V novinách o tom nebyla ani čárka a v televizi také ani náhodou nic. Já o tom vím jedině proto, jelikož jsem tam chodila denně s dcerkou na hřiště a přímo v místě se to prostě tenkrát ututlat nepovedlo. Stejně jako dalších pár vražd, sebevražd a loupežných přepadení, co se šířily mezi lidma v ústním podání, většinou díky jejich přímému svědectví. Ale člověk musel být opatrný na to komu ro říká, pokud se nechtěl dostat do problémů.

skrina ( 30. září 2011 11:04 )

pěkná blbost o kriminálních činech se každý dozvěděl, ale je neexistoval bulvár. zajímalo by mě, kdybyste uvedl příklad,který konkrétní podobný případ z té doby se ututlal díky.

sova13 ( 29. září 2011 22:33 )

To jsi čekala dobře. Honza1965 má pravdu. Psalo se jenom o tom, co už se nedalo ututlat. A někdy i to neututlatelné bylo popíráno. Muselo se udržovat zdání spokojenáho šťastného socialistického člověka, co nemá potřebu loupit a krást a žádný důvod vraždit nebo se sebevraždit. Mnoho lidí se osobně setkalo s nějakým zločinem o kterém nikdy nebylo nic v tisku. A ten, kdo tu dobu nezažil, nebo si nepamatuje, může se o tom přesvědčit v odtajněných policejních materiálech.

hrneczuhrinevsi ( 29. září 2011 21:08 )

no tak to jsem přesně čekala. Naopak, kriminální činy se netajily, ale zveřejňovaly (ne do takových podrobností jako dnes)a vrazi dostávali tvrdé tresty.

honza1965 ( 29. září 2011 12:36 )

vzkaz ze záhrobí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání