Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vražda dětí na Svitavsku: 5 velkých záhad

Autor: rys, jp, krč, Kbali - 
4. září 2011
13:52

Otřesná vražda čtyř malých dětí v Širokém Dole na Svitavsku postavila před vyšetřovatele řadu záhad. Ubodané děti ležící v tratolištích krve a jejich matka v bezvědomí po pokusu o sebevraždu. Co se na místě odehrálo a proč musely nevinné děti zemřít? Blesku případ nastínil policejní komisař ve výslužbě Pavel Mikulík, který dlouhá léta pracoval na pražské kriminálce.

1. Proč partner matky, který objevil mrtvolku čtyřletého hocha, běžel pět kilometrů do Poličky? Proč nepoužil mobil, proč nepožádal o pomoc sousedy?

„Může to být šokem,“ říká bývalý policista. „Ale je třeba vytvořit časovou osu jeho pohybu, tj. kdy a jak do vesnice přijel, jak dlouho byl v domě s mrtvými, kdy doběhl do Poličky na policii, a najít svědky toho všeho.“

2. Jak to, že matka nakupovala vždy s dětmi a v den vraždy do obchodu poslala jen nejstaršího? Proč mu na seznam napsala takové množství sladkostí?

„Složení nákupu je zajímavé – spousty bonbonů, tatranek. Pro koho byly? Možná nejstarší musel z domu, aby nevadil... Důležitý je čas, kdy v obchodě byl, a doba smrti jeho sourozenců – porovnání může mnohé napovědět.“

3. Proč si matka sousedům stěžovala, že je toho na ni moc?

„Zatím nikdo neví, jak spolu partneři vycházeli. Hádali se? O peníze, o děti? To je důležité pro stanovení motivu, stejně jako zpráva soudního znalce o možné laktační psychóze matky.“

4. Co bylo vlastně příčinou smrti dětí?

„Byly prý bodány a škrceny. Pachatel(ka) nutně musí mít za nehty částečky jejich pokožky. Vražedná zbraň (nůž?) hodně napoví, i způsob jejího držení, směr i síla bodání také.“

5. Proč se rodina tak často stěhovala z místa na místo? Utíkali před něčím?

„Rozhodně hledali místo, které by jim vyhovovalo a možná i kde je nikdo nezná. Je nutné objasnit minulost celé rodiny."

Lidé je neznali, přesto zapalují svíčky

Přestože rodinu Jaroslava Š. v Širokém Dole na Svitavsku nikdo ze sousedů téměř neznal, obyvatelé nosí k domu, kde vyhasly životy čtyř malých dětí, svíčky a plyšáky. „Jezdíme sem jen tu a tam. Párkrát jsme je viděly, ale neznaly jsme je. Přesto jsme dnes přijely, abychom zapálily aspoň svíčky za ty děti,“ řekly dvě dívky.

Blesk je včera zastihl před domem, za jehož zdmi v pátek děti zemřely v krvi. O rodině lidé v obci vědí jen to, že před několika měsíci koupila dům uprostřed obce. „Jezdili sem a pomalu to opravovali,“ řekla Blesku sousedka Blanka Volfová.

lysec ( 7. září 2011 14:14 )

ten čtyřlety byl úplně někdo jiny Romana měla jen tyto čtyři já to vím a znám Romanu žil jsem s ní asi rok a půl a věřím že ty děti nezabila ona je divné to že měla povraždit děti mezi 10 a 11 hodinou a krátce po 11cté se tam objevil její novy druh Jaroslav nemyslíte???

zdan ( 5. září 2011 09:14 )

Liško,nikoho nekritizuj,neviš jak jednou dopadneš sama.

blackpepper ( 4. září 2011 18:21 )

Je mi z toho zle.

adinaha ( 4. září 2011 17:14 )

Je to hrozné, těch nevinných dětí je mi moc líto, můžete mi ale vysvětlit, kdo byl ten zavražděný čtyřletý chlapec, kterého objevil otec, když v následujícím článku píšete toto:Potvrdilo se podezření, že Davídka (8), jeho sestřičku Elišku (5), Lukáška (2) a dvouměsíční Romanku zavraždila jejich matka - viz článek Policie má jasno... Bylo jich tedy nakonec 5?

janyna ( 4. září 2011 16:04 )

naprostý souhlas, a bude to horší, protože to, co na nás vláda chystá už je fakt na budku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání