Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sčítací komisařka-podvodnice okradla důchodce

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
7. března 2011
13:28

Podvodnice, která se vydávala za komisařku při sčítání lidu, okradla důchodce (92). Využila chvíle nepozornosti a muže připravila o 13.000 korun. Policie zhruba pětadvacetiletou pachatelku hledá, varuje zároveň lidi před podobnými podvodníky.

Právě dnes odpoledne začali sčítací komisaři roznášet formuláře Sčítání lidu, bytů a domů 2011. Jeho mluvčí Ondřej Kubala dnes ČTK řekl, že se zatím žádný podobný podvod v souvislosti se sčítáním nestal. "Informaci o falešné sčítací komisařce jsme už obdrželi a okamžitě ji předali bezpečnostnímu manažerovi sčítání lidu," uvedl.

Senior se vracel domů v neděli před polednem, když ho před vchodovými dveřmi v Borské ulici oslovila česky hovořící žena. Řekla mu, že potřebuje vyplnit dotazník kvůli sčítání lidu. Muž ji proto pustil do bytu. Žena ho upozornila na to, že bude muset zaplatit poplatek. Důchodce si proto přinesl peněženku se 13.000 korunami. "V tu chvíli jej podvodnice požádala o tužku. Peněženku odložil na kuchyňskou linku a odešel do vedlejšího pokoje pro psací náčiní. Když se vrátil zpět, nenašel ani ženu a ani svoji peněženku," popsala čin policejní mluvčí Simona Čejková.

Kriminalisté případ kvalifikovali jako krádež. Důrazně apelují na všechny seniory, aby nepouštěli žádné cizí osoby do svých domovů. Podvodníci využívají každé příležitosti a důvěřivosti seniorů a zvláště nyní při sčítání se mohou pokusit nějaký trik použít, varovala Čejková. "V případě právě sčítací komise se budou pověření pracovníci prokazovat identifikačním průkazem, na kterém bude mimo jiné uvedeno i jméno a číslo komisaře. Tato data musí být shodná s těmi, které jste našli ve své dopisní schránce na lístečku s informacemi o sčítání lidu a termínem, kdy se právě k vám komisař dostaví," upozornila.

Kubala uvedl, že sčítací komisaři nemusejí při sčítání vůbec chodit do bytu ani domu. "Formuláře vám mohou předat přes plot nebo na chodbě," zdůraznil. Kromě průkazu, který aktivně předloží s občanským průkazem nebo jiným osobním dokladem, budou mít sčítací komisaři jako poznávací znamení také modrou brašnu se žlutým logem České pošty.

cert ( 7. března 2011 19:16 )

Celé sčítání je akorát zbytečné vyhazování peněz.

gevi ( 7. března 2011 14:41 )

by se asi osvědčil pranýř. Pěkně na náměstí se jmenovkou, popisem rodiny. Jenže dnešní zákony nic takového neumožní. Musíme dbát na ochranu osobnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání