Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šílenec z D1 před soudem hledá výmluvy

Autor: ČTK, jaj, Veronika Pukačová, ap - 
18. listopadu 2010
18:35

VIDEO: Bezohledný řidič, který na jaře na dálnici D1 vytlačil příliš pomalu předjíždějící auto ze silnice, stojí před soudem. Čelí obžalobě z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Pokud bude soud hodně přísný, hrozí mu vězení až na 12 let! Blesk přináší výpovědi obou stran. Zatímco řidič tvrdí, že vůbec nebylo jeho úmyslem auto řidičky ohrozit a pouze nezvládl předjížděcí manévr, obžaloba trvá na úmyslu.

Aktualizováno: Luboš Lacina, který 22. března svým superbem doslova vystřelil příliš pomalé auto z vozovky, stojí před soudem. Za pokus o těžké ublížení na zdraví mu v případě odsouzení hrozí až 12 let vězení. Mazda, na kterou muž svým vozem z boku najel, se několikrát přetočila přes střechu. Řidička a spolujezdec měli překvapivě jen lehká zranění. Incident, připomínající scénu z akčního filmu zaznamenala dálniční kamera.

Video  Primitivní řidič vytlačil auto z dálnice.  - TV Prima
Video se připravuje ...

Scéna jako z akčního filmu

Šestadvacetiletá žena v mazdě na 24. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu předjížděla kamion. Agresivní a nedočkavý řidič vozu Škoda Superb, který ji dojel, se ji údajně snažil blikáním a troubením donutit, aby mu uvolnila cestu. Žena však kamion předjížděla příliš pomalu a Lacinovi přetekly nervy. Když řidička předjíždění dokončila a zařadila se do pruhu před kamion, Lacina do ní bočně ve vysoké rychlosti najel a vystřelil ji z dálnice.

 

Šílený řidič se omluvil a hledal výmluvy

Popis situace obou stran se však výrazně liší. Samotný Lacina se dnes v soudní síni řidičce i spolujezdci omluvil, ale svou vinu bagatelizoval. "Z mé strany se nejednalo o žádný záměr vám ublížit," uvedl Lacina.

Podle jeho verze pouze nezvládl manévr při předjíždění. "Cítím se vinen za způsobení nehody," řekl před soudní síní přítomným novinářům. Podle svých slov se ale na něj zezadu tlačilo další auto a on proto odbočil doprava příliš brzo.

Nárazu do mazdy si prý nevšiml a až při pohledu do zpětného zrcátka zjistil, že vůz vyletěl ze silnice.

Verze řidičky

Zuzana U. naopak tvrdí, že Lacina jí dojel a vztekle na ní dotíral, protože jela pomalu. Poté na ní vulgárně gestikuloval on a její přítel mu to oplatil. Poté do jejich mazdy Lacina z boku narazil a vystřelil je ze silnice. Řidička i její přítel mají navíc od nehody strach ze řízení. Psychický blok jim neumožňuje zasednout za volant!

Jejich verzi potvrzuje i soudní znalec. Ten uvedl, že Lacina najel do pomalejšího pruhu velmi nestandardně a razantně. Mužův manévr byl podle něj "na hranici fyzikálních zákonů". "Zároveň se začal přemísťovat do pruhu v době, když byla mazda vedle něho," prohlásil. Dodal, že podle analýzy jel mužův vůz poměrně dlouhou dobu vedle ženina.

 

Dokazování úmyslu bude složité

Před soudem vypověděli také další soudní znalci. Miroslav Skácel u soudu řekl, že Lacina žádný náraz nemusel cítit, protože v oblasti nárazníků jsou auta dost měkká. Naopak starší vůz mazda má tužší konstrukci, proto jeho posádka mohla náraz zaznamenat.

Mazda byla dále kotrmelcemi velice zdemolovaná, proto nelze posoudit, jestli Lacina do druhého auta opravdu narazil a zanechal na něm tak nějaké stopy. Tak vypovídal jiný znalec Aleš Vémola. Dle jeho názoru Lacina zavinil nehodu jen tím, jak razantně zatočil doprava, čímž posádku mazdy ohrozil. Zuzana U. musela reagovat velice rychle a vyústilo to havárií.

 

 

Jaké jsou vaše zkušenosti s piráty silnic? Napište nám do diskuze!

kdoasi ( 20. listopadu 2010 12:04 )

...kdyby to byl obyčejnej smrtelník, důkazy z kamery by byly postačující. Je mi jasný, že psycholog,kterej dělal posudek, i obhájce toho namachrovanýho dementa, mají doživotní odběr zlatýho moku zdarma.No,jak to zpíval Karel Kryl..."ten,kdo má zbraní (a prachů) víc,má i právo,pravdu, recht,atakdále...

divenka ( 19. listopadu 2010 16:57 )

veľa takých Meno kastelán ...... máš veľa kľúčov? ( od všetkého?)

labe ( 19. listopadu 2010 10:50 )

Včera v televizi z něj sálala čirá arogance mladého pacholka.

eccehomo ( 19. listopadu 2010 04:14 )

co by se stalo kdyby se na dalnici, nebo kdekoliv na silnici, setkal tento pan s Darou Rolincovou. Ja to vidim jako namet na film. V hlavnich rolich Tom Cruise a Angelina Jolie

Lucio1 ( 18. listopadu 2010 23:18 )

Smutné je, že takovýhle blbců u nás jezdí hodně.,jak to že ne v jiných státech.?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání