Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řidič Student Agency: Zranil 13 lidí, dostal podmínku

Autor: Jana Ulrichová, Krvs - 
18. října 2010
17:35

Pouze nepřiměřená rychlost byla podle lounského soudu příčinou nehody autobusu Student Agency, který havaroval loni v červenci u Drahonic na Podbořansku. Jeho řidiče Jiřího A. (48), který se zpovídal z obecného ohrožení, proto odsoudil k dvouletému trestu s tříletou podmínkou. Na tři roky mu také zakázal řízení.

Řidič jel příliš rychle

I když Jiří A. vinu na nehodě odmítl, znalec Tomáš Rozlivka uvedl, že jel příliš rychle. Do prudké zatáčky, kde byla navíc silnice mokrá po dešti, vjel padesátikilometrovou rychlostí. Patrový bus se 44 cestujícími dostal smyk, vjel mimo vozovku a převrátil se na bok.

Dva cestující, Brit a Františka P., byli těžce zraněni, dalších jedenáct lidí utrpělo středně těžká a lehká zranění. „Nehodě mohl zabránit, kdyby zpomalil na třicet kilometrů za hodinu,“ uvedl znalec. Stejně hovořili i svědci, kteří se většinou shodli na tom, že řidič vjel do zatáčky příliš rychle.

Nejhůř dopadli připoutaní cestující

„Strašně mě to mrzí, chci se omluvit všem cestujícím,“ řekl Jiří A., který kvůli nehodě přišel o práci. „Jsem z toho špatný, chodil jsem k psychiatrovi,“ dodal. Vinu prý ale necítí. Zatáčka je podle něj špatně klopená. Za řadu zranění si navíc podle něj mohli cestující sami, protože nebyli připoutaní.

Tuto jeho obhajobu ale vyvrátil státní zástupce Jindřich Koželuh, který poukázal na to, že nejtěžší zranění utrpěli právě ti, kteří byli připoutaní a v pásech zůstali. Rozsudek ještě není pravomocný. Řidič i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání