Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zastřelený Kočka (†40) má sochu z mramoru!

Autor: Monika Rubešková, Krvs - 
16. září 2010
04:57

Socha z bělostného mramoru v životní velikosti zdobí hrob Václava Kočky mladšího (†40) v pražských Řepích. Klid duše zastřeleného syna provozovatele matějské pouti hlídá ještě na 40 andílků, dva sloni, svaté obrázky a socha kočky. Výzdoba však ale není zdaleka hotová. Rodina Kočkových na hrobce svého syna rozhodně nešetřila. Sochy si totiž nechala udělat rovnou dvě a mramor dovezla až z italského Brennera.

Na malém řepském hřbitově je hrobka Václava Kočky mladšího (†40) k nepřehlédnutí. V životní velikosti 180 cm, s úsměvem na rtech a v ležérním svetru je socha propracovaná do detailu, včetně bot s tkaničkami či ohrnutého rukávu svetru.

„Na sochu jsme použili jeden kus mramoru vyřezaný přímo ve skále u italského Brennera. Mramor na takovouhle práci musí být kvalitní a nesmí mít žádnou trhlinku,“ řekl kamenosochař a autor sochy Václav Hausdorf. Z kvádru o velikosti 70 cm x 30 cm x 210 cm zhruba za dva a půl měsíce vytesal sochu o váze přes tunu.

Socha za statisíce?

„Největší problém byl udělat model. Ten vytvořil sochař Jelínek a podle toho se vyrábělo. Jednu sochu jsem dělal já, druhá se vyráběla ve Švýcarsku. Na hrobce je ta naše, “ dodal Hausdorf.

Výzdoba hrobky ale ještě není u konce, dodělávají se mramorové mísy, sloupky a lampy. Takovou objednávku na výrobu soch běžně nedostáváme, ale nebylo to drahé,“ dodal Hausdorf. Byly to desetitisíce? „To ne, to bylo víc,“ zakončil sochař.

Co se stalo 9. října 2008?

Toho osudného dne křtil Jiří Paroubek v pražské restauraci Monarch svou knihu a pozval i Václava Kočku s rodinou či Bohumíra Ďurička. Právě ten pak hodinu před půlnocí, tedy ve chvíli, kdy už byl Paroubek pryč, Václava Kočku mladšího zastřelil!

Jak žijí aktéři osudného večera dnes?

Bohumír Ďuričko

Hoteliér Ďuričko vytáhl na Václava Kočku mladšího zbraň a třemi výstřely ho na místě usmrtil. Hoteliér Ďuričko vytáhl na Václava Kočku mladšího zbraň a třemi výstřely ho na místě usmrtil. | Fotografové Blesku

Hoteliér Ďuričko vytáhl na Václava Kočku mladšího zbraň a třemi výstřely ho na místě usmrtil. Tvrdil, že jen bránil svou těhotnou přítelkyni Lucii Staňkovou. Soud mu neuvěřil a Ďuričko si nyní odpykává 12,5 roku za vraždu. Mezitím se mu narodila dcera.

Václav Kočka starší

Smrt syna nesl velmi těžce, s rodinou mu uspořádali monstrózní pohřební průvod Prahou. Nyní zaplatili statisíce za výzdobu jeho hrobky. Smrt syna nesl velmi těžce, s rodinou mu uspořádali monstrózní pohřební průvod Prahou. Nyní zaplatili statisíce za výzdobu jeho hrobky. | Fotografové Blesku

Smrt syna nesl velmi těžce, s rodinou mu uspořádali monstrózní pohřební průvod Prahou. Nyní zaplatili statisíce za výzdobu jeho hrobky.

Jan Kočka

Bratr zastřeleného Václava byl přímo v restauraci, když padly výstřely. Bratr zastřeleného Václava byl přímo v restauraci, když padly výstřely. | Fotografové Blesku

Bratr zastřeleného Václava byl přímo v restauraci, když padly výstřely. Stal se dědicem rodinného impéria a nyní podle serveru Týden. cz podniká například i ve fi rmě, která pro Pražské služby zajišťuje úklid chodníků v metropoli.

…a Jiří Paroubek?

Jiří Paroubek při osudných výstřelech nebyl, ale fakt, že se vražda stala po křtu jeho knihy, byl často připomínán v předvolební kampani. Jiří Paroubek při osudných výstřelech nebyl, ale fakt, že se vražda stala po křtu jeho knihy, byl často připomínán v předvolební kampani. | Fotografové Blesku

Při osudných výstřelech nebyl, ale fakt, že se vražda stala po křtu jeho knihy, byl často připomínán v předvolební kampani. Stejně jako kontakty s kontroverzní rodinou Kočkových i samotným střelcem. Co dělá teď? Přišel o funkce i značnou část vlivu a stal se z něj řadový poslanec. Svou politickou činnost omezil na psaní ironických blogů!

 

 

anasyi ( 16. září 2010 22:53 )

ty kolotoce,az po...

anasyi ( 16. září 2010 22:52 )

hm,bara,tak ty to mas asi blizko vid?Hlavne se podivej,jestli to neni nejak kasicka.....

anasyi ( 16. září 2010 22:50 )

znojmacka,kde vidis to lejno andelicku.....

matyldamatylda ( 16. září 2010 12:09 )

...Kočka sedící na kolotočářském koni, to by byla teprve bomba

bara ( 16. září 2010 11:24 )

(a jinak, musím to pošeptat, těch bohatých, světských mafiánů, zase není až tolik, milý gogo!! - takže i já si povzdechnu...)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání