Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pitr vzkázal Čechům: Chcete jen můj majetek!

Tomáš Pitr svou vinu stále odmítá.
Tomáš Pitr svou vinu stále odmítá.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rvs - 
30. července 2010
18:34

AKTUALIZOVÁNO: Česká republika podle Pitrova právníka porušuje jeho práva na spravedlivý proces. České úřady zajímá jen můj majetek a důvěrné informace, tvrdí Pitr, který stále trvá na nevině.

Jeden z nejznámějších českých uprchlíků Tomáš Pitr (39) byl zatčen v pondělí ve švýcarském Svatém Mořici. Jeho vypátrání trvalo policistům skoro dva týdny. „Jedenáct nocí spali v autě,“ okomentoval práci českých kriminalistů ministr vnitra Radek John.

Samotnému zatýkání v alpském milionářském středisku ovšem mohli naši policisté jen přihlížet. Ve Švýcarsku nemají žádné pravomoci. „Byl odevzdaný, nekladl žádný odpor, neměl žádnou zbraň,“ popsal alespoň stručně Pitrovo zadržení v luxusním hotelu Kempinski šéf detektivů Robert Šlachta.

Pitr byl odsouzen na šest let vězení

Letos v dubnu byl pak podnikatel pravomocně odsouzen v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Soud zrušil jeho předchozí pětiletý trest a udělil mu souhrnný trest šest let vězení. Pitr se spolupachatelem vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit a způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Pitr podle Křivánka dlouhodobě namítá, že proti němu vede ČR trestní stíhání kvůli tomu, "aby na něj byl vyvíjen nátlak ohledně záležitostí jeho majetku a jeho obchodních aktivit, a dokonce ohledně poskytnutí důvěrných informací, z jejichž držení je podezříván". Události po podnikatelově zadržení prý jeho obavy pouze potvrdily. Policie a další státní představitelé podle advokáta nechtějí jednat o Pitrově vydání kvůli tomu, aby si odpykal trest, ale kvůli jeho domnělým informacím.

Podle médií totiž podnikatel po dlouhou dobu spolupracoval se zavražděným kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem, který byl považován za "krále českého podsvětí". Spekuluje se o tom, že je Pitr majitelem takzvaného Mrázkova archivu. Může tak mít informace o jeho napojení na další zločince, ale i na české politiky a podnikatele.

hugo.vondra ( 12. července 2011 15:07 )

SPRAVNA DEMOKRACIE!!!!

hugo.vondra ( 12. července 2011 15:06 )

Poctivě si ty penize nevydělal,takže žadna litost,p.Pitr. Mrazek by mohl vykladat....,kdyby žil teda!!!

zirafa ( 1. srpna 2010 22:37 )

gogo, vsadím boty, že takle "mladou" vnučku nemáš.... to bychom tě už mohli oslavovat skoro jako nejstaršího žijícího Čecha!

gogo ( 1. srpna 2010 21:39 )

Tebe nejde nemilovat .... Škoda že nejsem mladší.... Takto jsi proti mně ale mladá asi jako moje vnučka...

gogo ( 1. srpna 2010 21:37 )

Sázím 100 : 1 ! Že nepůjde ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání