Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nepřítel státu Pitr: Vydají ho až za rok!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, šim - 
29. července 2010
11:06

Případné vydání zadrženého podnikatele Tomáše Pitra (39) ze Švýcarska do Česka by mohlo trvat až rok. Pitr se svým okamžitým vydáním do vlasti nesouhlasil a odmítl ho. Informovalo o tom švýcarské ministerstvo spravedlnosti.

Dopadení podnikatele Tomáše Pitra je úspěch mezinárodní spolupráce. Dotažení případu do konce, tedy jeho vydání do ČR a následný soud, by už tak snadné být nemuselo. Švýcarsko prý podnikatele do Česka nevydá.

Švýcarské právo totiž trestný čin, pro který na něj soud vydal zatykač, totiž nezná. Navíc, jak uvedl server Aktuálně.cz, tamní úřady rozhodly, že Pitrovy trestné činy jsou už promlčené. To byl také důvod, proč se Pitr skrýval právě ve Švýcarsku. Pitra však může Švýcarsko vyhostit, protože tam pobýval na falešné doklady.

Také někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák pro server Týden.cz řekl, že kontroverzní podnikatel nikdy do Česka vydán nebude. "Byl na něj vydán zatykač kvůli deliktu, který ovšem ve Švýcarsku není trestným činem, což je taky důvod, proč se zdržoval právě v této zemi," řekl Randák.

Pitr byl dopaden už v pondělí v hotelu Kempinski ve švýcarském milionářském středisku Svatý Mořic. Miliardář, kterého soud poslal v roce 2006 na pět let do vězení za daňové delikty, žil pod cizím jménem, ale nadále řídil své obchody v Česku. Spolu s Radovanem Krejčířem a Viktorem Koženým byl nejznámějším českým uprchlíkem. České soudy Pitra odsoudily na 6 let vězení. Nástupu trestu se vyhýbal kvůli údajným zdravotním problémům. V létě 2007 pak uprchl do zahraničí.

cid2000 ( 29. července 2010 14:38 )

Je to jen hunbuk pro lidi.Směšný a vše předem domluvené mezi Pitrem a mafiánskou sodně-policejní klikou a některýma politikama,kteří o všem vždy věděli.Několikrát utek a několikrát jej odsoudili a vždy jako ,když se nechumelí....pohoda,... bájo.Normální člověk kvůli dluhu na elektrice zažije horší věci než,když někdo tuneluje miliardy.Celé ty roky jej lidi potkávali na lyžích v Alpách a někteří novináři si s ním dávali dostaveníčko.Celé ty roky jej policie prý nemohla najít....haha....směšný.A teď najednou prý špičková policejní operace?Tomu může uvěřit jen Hurvínek.Pitr se umoudřil a těch pár miliard si chce užít v klidu.Bude,ale muset ze svého nakradeného rybníka něco nebo spíše velkou část pustit časem zdejší policejně-soudcovské-politické klice zato,že si odsedí za dobré chování cca 3 roky a pak jej pustí pokud se dostane do republiky někdy.A pak si chlapec užije alespoň několika miliard,kterému nechají.Má prsty ve všem a má dost informací na všechny kolem,ale zároveň nemůže riskovat,že o vše příjde.Zjistil,že je lepší se se všema rozdělit a nedělat problémy v českém rybníku.Je to hunbuk pro lidi jak jim ucpat hubu a mozek.

eurodavid ( 29. července 2010 13:30 )

a preji mu hodne uspechu v pracovnim i osobnim zivote.

roxyk ( 29. července 2010 13:02 )

Proboha, nač ta komedie, stejně to celý národ věděl dopředu, jak to dopadne. Co kdyby náhodou promluvil... Ale na druhou stranu v tom letošním podivném létě je to aspoň nějaké zpestření, dyť bychom se ani nezasmáli...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání