Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klára Mauerová: U soudu by měl být i Doktor

Autor: mh - 
21. října 2008
10:24

Matka týraných kluků Klára Mauerová je přesvědčena, že tajemný Doktor existuje a že měl být u soudu. Čtěte i výpovědi dalších obžalovaných.

Výpověď Kláry Mauerové

Zmateností a strachem omlouvala svoji počáteční nečinnost a mlčení, či účelové výpovědi matka týraných chlapců Klára Mauerová. "Sama bych chtěla znát důvod, co mě dohnala k tomu, že jsem se po devětadvaceti letech života začal chovat tak, jak jsem se chovala. Sama tomu nerozumím. Dělejte si se mnou co chcete, nemám už jinou možnost napravovat svoje viny. Nechápu svoji tehdejší rozpolcenost. Ještě chci říct, je to propleteno s vírou. Ovšem záleží na tom, jak ta víra byla vykládána, jak byla použita," uvedla Klára.

Dodala, že vlastně neví, proč se to stalo, nedokáže a nemůže si to prý vysvětlit. "To, že kluci vypovídají teď proti ní, tak to podle ní mělo dopadnout. Za všechno můžu já a tak to asi mělo být," uvedla matka Ondřeje a Jakuba.

Zároveň také vysvětlovala, že alespoň zpočátku se zřejmě domnívala, že všechno dělá správně proto, že za tou výchovou, za napravování svých vin, kterým byl její sadismus zdůvodněn stojí odborník. Tedy již legendární Doktor, jehož identita je stále nejasná.

"Ale nevím proč to tak bylo teď s odstupem času to vůbec nedokážu pochopit. Nebudu se bránit odsouzení. Nemám na to už sílu a chápu to. Stále čekám, že by mě to někdo měl vysvětlit, proč to tak bylo. Nikdy jsem si neshromažďovala žádné argumenty na svoji obhajobu," uvedla plačící Mauerová.

Zároveň znovu doplnila, že doufala, že jednání se zúčastní i "pan doktor", kterého ovšem nezná, ale v jehož existenci zjevně věří. Nakonec požádala, aby už nemusela k soudu nikdy přijít a to ani na vyhlášené rozsudku.

Závěrečná řeč Kateřiny Mauerové

Když jsem poznala Barboru Škrlové, poznala jsem, že je to velmi citlivý člověk. Ale v žádném případě nešlo v našem vztahu o víru, uvedla ve své závěrečné řeči Kateřina, která si řeč důkladně připravila včetně filosofických odboček o vztahu matky a dítěte či přítele k příteli.

Uvedla, že Barbora citově strádala, ovšem to, že její sestra Klára o tom nevěděla označila za nepřijatelné. Ohradila se velmi důraznou argumentací tomu, že by měly být pokyny k tomu, jak se má Klára chovat k synům či Barboře měly být posílány z jejího mailu či mobilu. Nepopřela, že by o týrání nevěděla, ale kategoricky odmítla to, že by ona měla být člověkem, který vše argumentoval, nebo dokonce tajemným Doktorem.

"Bára byla tou osobou, která nejvíce dodržovala pokyny "pana Doktora", uvedla Kateřina. Podle ní však Barbora takto nejednala účelově. Svého jednání hluboce lituji, vím, že budu potrestaná a stavím se k tomu čelem. "Netvrdím však, že jsem byla osobou ovládanou," uvedla na závěr Kateřina

Závěrečná řeč Jana Turka a čtená řeč Barbory Škrlové

Zatímco Jan Turek v závěrečné řeči pronesl jen několik vět s tím, že případ je daleko rozvinutější, než se projednává, popsala Barbora Škrlová v dopise soudu opět pro ni hrůznou inkriminovanou noc na chtě ve Veverské Bítýšce, kde chlapce topili v lavoru.

Uvedla, že tehdy se pokusila spáchat sebevraždu, od které jí zabránila Klára Mauerová. Znovu se omluvila soudu za svoji osobní nepřítomnost a uvedla jak jí děsí pouta i malé místnosti, čímž zřejmě narážela na pobyt v cele u soudu. Další závěrečné řeči již proneseny nebyly. Zítřejší plánované jednání předseda senátu Göth zrušil a uvedl, že rozsudek bude vynesen v pátek.

(Proč se tipuje na Barboru Škrlovou na netu? Čtěte zde!)

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání