Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obhájce Kláry Mauerové: Měla vymytý mozek!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ondřej Požár - 
20. října 2008
14:18

Jako druhý z obhájců se k závěrečné řeči dostal advokát Kláry Mauerové Daniel Ševčík.

Poukázal na to, že jeho klientka byla zmanipulovaná nejen svou sestrou Kateřinou a Barborou Škrlovou, ale i dalšími postavami spletitého otřesného hororu.

"Obžalovaná Klára Mauerová byla účelově směrována svou sestrou Kateřinou a také údajnou Aničkou, tedy Barborou Škrlovou. Také poslouchala pokyny takzvaného doktora. Tuto postavu vytvořily právě Kateřina a Barbora. Této identitě moje klientka slepě věřila a důvěřovala. A měla tehdy vymytý mozek a nebyla schopná kritického posouzení instrukcí od doktora," uvedl obhájce.

Nejhoršího týrání a mučení synů nebyla Klára podle svého obhájce schopná a neúčastnila se ho. Ševčík poukázal na znalecký posudek, podle něhož byla Klára Mauerová manipulovaná svou sestrou a údajnou Aničkou, o kterou pečovala. "Barbora Škrlová si podle svých deníků byla naprosto dobře vědoma toho, co dělá!" podotkl obhájce Kláry.

Podle něj znalkyně uvedly, že u Kláry došlo k deformaci mateřského pudu. Ševčík se v závěrečné řeči snažil prokázat, že velký vliv na jeho klientku měla právě Barbora Škrlová. Ta skvěle zahrála třináctiletou Aničku, o kterou se Klára Mauerová starala.

"Pokud by neexistovaly instrukce od doktora, pak by se Klára Mauerová nikdy nedopustila násilí na svých dětech! Jenže ty instrukce vytvářela právě Barbora Škrlová a Kateřina Mauerová. Obě vytvořily postavu doktora. Kateřina je hlavní obžalovaná v tomto případě!" tvrdí obhájce.

Podle něj Klára poslušně plnila pokyny doktora. "Byla přesvědčená, že je nutné odstranit nevhodné výchovné projevy chlapců. Byla přesvědčená, že pro chlapce dělá nutnou a nezbytnou věc. Až pozdě si uvědomila, co se vlastně stalo. Projevy Barbory jsou krutou a promyšlenou hrou se svým okolím! Právě Škrlová je hlavní postava, která směrovala Kláru Mauerovou tam, kam chtěla. Byl to cílený způsob chování Barbory Škrlové k okolí. Vliv na Kláru Mauerovou měly i další okolnosti, například ideový a náboženský základ tohoto případu," uvedl Daniel Ševčík.

Podle něj se Klára stala loutkou v rukách ostatních osob. "Byla stejně tak pachatelkou jako obětí. Proto navrhuji nižší trest vzhledem k polehčujícím okolnostem. Doznala se a projevila upřímnou lítost. Krutě si uvědomuje následky svého jednání a je ve špatném psychickém stavu. A vnitřně byla přesvědčena o správnosti svého jednání," zdůraznil obhájce Kláry Mauerové.

Ta je podle něj doživotně potrestaná zpřetrháním vazeb se svými dětmi. "Exemplární trest je v jejím případě nepřípustný! Ani mě se nelíbí, co moje klientka v tomto případě udělal. Ale už vůbec se mi nelíbí, že by měla být tvrdě potrestaná!" míní Ševčík. A navrhl trest v dolní polovině základní trestní sazby, tedy kolem pěti let.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání