Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Svědkyně Fahrnerová: Barboru zneužívala i její matka!

Autor: Ondřej Požár - 
16. října 2008
12:05

Po Fahrnerovi svědčila jeho manželka Helena (36). I ona se podílela na útěku Škrlové do Skandinávie.

Svědkyně uvedla, že Škrlovou zná několik let. "Nikdy jsme se nestýkaly, ani nesblížily. Měla jsem o ní jen jakési povědomí. Byla to naše společná známá," uvedla Fahrnerová. Z její výpovědi vzápětí vyplynulo, že se s Bárou zná už patnáct let, kdy se Fahrnerovým narodil první syn Adam. Právě za něj se Škrlová loni v Norsku vydávala!

Totožnost chtěla změnit sama Škrlová!

"Bylo to loni na podzim, když k nám přivezl Barboru muž, kterého neznám. Přivezl ji z chaty v Klokočníku pod Pradědem. Hroutila se. Měla strach. Musela jsem jí dávat první pomoc. Já měla také strach. Hlavně z toho, co se bude dít," uvedla žena.

Helena Fahrnerová Helena Fahrnerová | Foto TV Nova

Podle ní Škrlová Fahrnerovy přesvědčila, aby s ní odjeli z Česka do ciziny. "Nejprve jsme jeli do Norska, ale Bára chtěla dál. Chtěla jet do Švédska," sdělila svědkyně.

Ta si stojí za tím, že se změnou totožnosti přišla Škrlová. "Chtěla zkrátit vlasy. Chtěla se dostat přes hranice jako náš syn Adam!" přiznala svědkyně. Barbora měla při útěku mobil. "Měla více hovorů. Vím, že si často volala se svým otcem. Hlavně večer," upřesnila Fahrnerová.

Podle ní se Barbora se svým otcem domluvila, že ve Skandinávii nějaký čas zůstane. Důvod prý byl jednoduchý: mediální tlak a štvanice v tuzemsku! "Připadalo mi, že Barbora nechce být Barbora. Chtěla být někdo jiný. Hodně času trávila sama. Na druhou stranu potřebovala společnost. Protože se bála. Vazba mezi mnou a ní byla. Utěšovala jsem jí a snažila jsem se zahánět její noční můry," uvedla Helena Fahrnerová.

Barboru zneužívala i její matka!

Loňský pobyt ve Skandinávii přišel manžele Fahrnerovy na téměř 150 tisíc korun! "Chtěli jsme zkrátka Barboře pomoci," zdůvodnila nemalou investici Helena Fahrnerová.

"Chtěla jsem ji dostat z toho psychického stavu, v němž byla. To byl můj prvořadý úkol. Ona ale chtěla pryč!" vypověděla u soudu svědkyně. Podle ní se Škrlová bála zavolat v tuzemsku lékaře. "Nechtěla to vůbec dopustit. Prý by se na všechno přišlo," dodala žena.

Bára jí prý navyprávěla spoustu příběhů, které se většinou týkaly otřesných dětských zážitků. "Popisovala mi, jak byla zneužívaná a týraná. Mluvila o nějakých místech. Říkala i osoby. Nebudu je říkat veřejně. Mluvila o své matce. Ta ji zneužívala," prohlásila manželka Fahrnera.

Chtěla, abychom jí říkali "Adámku"!

"Jedno vím jistě. Na světě jí nebylo dobře. Barbora nás žádala, aby jsme jí říkali Adámku. Chtěla se do role vžít. Měla samostatný pokoj, vybrala si do něj hračky. Byť se zpočátku zdálo, že touží po zázemí a po rodině, její jednání bylo spíše účelové," míní manželka Fahrnera.

Podle ní se Barbora Škrlová často chovala dost zvláštně. "Třeba nasedla do špatného autobusu a odjela na opačný konec norského ostrova. A po mě chtěla, abych ji jela hledat," vybavila si Helena Fahrnerová jednu ze vzpomínek.

Jejich výprava do Švédska a Norska nakonec trvala od loňského června do října. A Barbora tam Fahrnera udala za údajné pohlavní zneužívání. "Nedokážu si vysvětlit, že někdo, komu tak dlouho člověk pomáhá, dokáže toho druhého udat," kroutí svědkyně nechápavě hlavou.

Obhájce Barbory Škrlové Richard Novák se Fahrnerové zeptal, zda je pravda, že by její klientku zneužívala Renáta Škrlová. "Nevím. Říkala to věrohodně," odvětila žena na dotaz advokáta.

Zuzana Skálová: Na chatě, kde se mučilo, jsem nebyla!

Výslech Fahrnerové trval asi hodinu. Hned po ní šla do soudní síně manželka herce Viktora Skály Zuzana Skálová.

Zuzana Skálová, žena herce Viktora Skály. Zuzana Skálová, žena herce Viktora Skály. | Ondřej Požár

Její výslech byl bleskový. Řekla pouze, že nebyla na chatě ve Veverské Bítýšce, kde se mělo odehrát nejkrutější mučení a týrání Ondřeje (9) a Jakuba (11). Po dvou minutách opustila Zuzana Skálová jednací síň a bez jediného slova odešla pryč.

V pondělí 27. října by mohl padnout ortel!

Proces v kauze Kuřim však bude pokračovat celý příští týden. Hned v pondělí předstoupí před soudce znalci z oboru psychiatrie a psychologie, kteří předloží revizní znalecký posudek na duševní stav Barbory Škrlové. Ten si vyžádal její obhájce Richard Novák. V úterý, ve středu a v pátek by pak už měly být závěrečné řeči. A v pondělí 27. října by mohl padnout ortel!

(Co řekla o Barboře Eva Tesařová čtěte zde!)

(Co řekl u soudu svědek Fahrner čtěte zde!)

(Co řekla u soudu Kateřina Mauerová? Čtěte zde!)

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání