Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Josef Škrla bude povolán k soudu jako svědek

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
20. srpna 2008
15:03

Advokát Barbory Škrlové v kuřimské kauze týrání dětí si přeje, aby v procesu vypovídal jako svědek její otec Josef Škrla.

Ve středu to uvedl advokát Richard Novák. Že by měl Škrla, který si v minulosti v Brně vytvořil náboženskou sektu, u soudu svědčit, uvedla už dříve státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

"Pokud jej na další jednání nepřizve soud, popřípadě nepožádá o jeho předvolání obžaloba, patrně tak učiním sám," řekl Novák.

Podle některých úvah mohla stát za neobvykle brutálním týráním chlapců Ondry a Jakuba právě Škrlova sekta. Přímá souvislost Škrly s týráním nebyla prokázána.

Otázkou je, zda se podaří Škrlu před soud dostat. Jeho současný pobyt není znám. Neví o něm ani jeho manželka Renata Škrlová. Řekla to dnes ČTK. Kauza se sice týká brutálního týrání chlapců Ondry a Jakuba skupinou šesti lidí, v procesu ale neuplynul den jednání, kdy by se neskloňovalo jméno Josefa Škrly.

Na Škrlu existují zcela protichůdné názory. Část lidí oceňuje jeho lidské kvality, jiní ale otevřeně mluví o tom, že je nebezpečný sektář a zdatný manipulátor s lidmi.

Proces bude pokračovat v polovině října. I když se soud rozhodne, že Škrlu předvolá, není zaručeno, že k jednání dorazí. Údajně se ukrývá v cizině. Soud může policii vyzvat, aby po něm zahájila pátrání. Škrla není stíhán, zatykač na něj nelze vydat.

"Mělo by ale být v jeho zájmu, aby pomohl objasnit, jakou roli sehrála v kauze jeho dcera (Barbora)," uvedl Novák. Připustil, že Škrlova výpověď může jeho klientce výrazně pomoci.

Novák chce požádat v pokračování procesu o výslech přibližně deseti svědků. Obhájce další obžalované Kateřiny Mauerové Pavel Holub zase považuje za klíčové, aby byly vypracovány revizní znalecké posudky na jeho klientku i Barboru Škrlovou.

Tajemnou postavou kauzy je "doktor", který prý posílal matce chlapců Kláře Mauerové pokyny k tomu, jak má s hochy nakládat. Matka byla přesvědčena o tom, že hrubé zacházení s chlapci povede k tomu, že budou hodnější. Doktorovi prý věřila. Jeho totožnost není známa. Podle některých úvah zasílala Kláře instrukce její sestra Kateřina, popřípadě Josef Škrla.

"Vím, kdo je doktor. Jsem vázán mlčenlivostí, a tak to zatím neprozradím. Jeho totožnost patrně odkryjeme ve vhodný čas při dalších jednáních," zdůraznil bez dalších podrobností Holub.

Obžaloba viní Škrlovou, sestry Mauerovy, Hanu Bašovou, Jana Škrlu a Jana Turka z brutálního týrání Ondry a Jakuba. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení. K týrání se zatím přiznala Klára Mauerová. Tvrdí, že byla psychicky zmanipulována. Škrlová připustila, že Ondru topila ve vodě, k tomuto jednání byla ale údajně přinucena.


 

Další články o této kauze čtěte zde:

Škrlovou za ´Aničku´ nepotrestají

Kauza Kuřim: Za vším hledej prachy

Škrlová: Oběť nebo důmyslná tyranka?

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání