Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Paroubkův přítel střílel před těhotnou přítelkyní

Autor: ČTK, red - 
10. října 2008
15:51

AKTUALIZOVÁNO/VIDEO: Jako v Palermu! V pražské restauraci Monarch na Praze 1 byl v noci třemi ranami zastřelen syn provozovatele Matějské pouti Václava Kočky.

Stalo se to kolem jedenácté hodiny večerní, jen několik hodin poté, co se na místě uskutečnil křest nové knihy šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Česko, Evropa a svět očima sociálního demokrata. Václava Kočku mladšího zastřelil podnikatel Bohumír Ďuričko. Václav Kočka ml. byl zastřelen přímo před očima svého otce. Činu byla přítomna i Ďuričkova přítelkyně v pokročilém stupni těhotenství.

Kdo je kdo v případu vraždy Václava Kočky ml. Kdo je kdo v případu vraždy Václava Kočky ml. | Blesk


Čtěte také:
Vrah i zavražděný: Co mají s Paroubkem?

Paroubek: Ďuričko není můj kamarád! Opravdu?


Podle svědků se jednalo o opileckou hádku. Agentura Mediafax uvedla, že příčinou byly obchodní spory, týkající se nákupu pozemků. Policie pachatele zadržela, ale kvůli těžké opilosti nemohl být ihned vyslechnut.

Tělo zavražděného odvezla pohřební služba krátce po třetí hodině ráno. Kriminalisté celou záležitost na místě prošetřovali až do brzkých ranních hodin.


Kdo vlastně byl Václav Kočka mladší?

Václav Kočka ml. (40) byl, stejně jako jeho bratr Jan, čtvrtinovým vlastníkem společnosti Mirage, která organizačně zajišťovala prodejní akce a pronájem stánků. Zbytek společnosti vlastní kontroverzní ruský podnikatel Andrej Korpljakov, který byl opakovaně zmiňován v souvislosti s ruskou mafií.

Stejně jako jeho otec, byl i Václav Kočka mladší členem české sociální demokracie.


Nebylo to prý poprvé, co se podnikatel Bohumír Ďuričko (55) oháněl zbraní na veřejnosti. Podle agentury Mediafax střílel před pěti lety ze své legálně držené zbraně na Starém Městě. Tehdy ještě do vzduchu.

"V opilosti použil zbraň jako donucovacího prostředku," řekl policista obeznámený s detaily několik let starého případu. Podle něj se případ nakonec řešil pouze jako přestupek.


Jména otce zavražděného Václava Kočky a jeho vraha Bohumíra Ďurička se v médiích objevila před dvěma lety v souvislosti s takzvanou Kubiceho zprávou, v níž šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice psal o prorůstání mafie do politiky. Podle údajů z Kubiceho zprávy byl Václav Kočka podezřelý z vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Podle některých informací působil Kočka jako poradce tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka. To Paroubek popřel.

Paroubek přátelství s Ďuričkou odmítá

"Pan Ďuričko nebyl mým přítelem a od roku 2005 jsme se s výjimkou několika více méně náhodných společenských událostí nesetkávali. Nikdy jsem s ním také nestrávil dovolenou," uvedl. Tato lidsky nešťastná událost nemá nic společného s politikou a programem sociální demokracie, řekl dnes na tiskové konferenci Paroubek.

O Bohumíru Ďuričkovi, který za komunismu pracoval na Ministerstvu zahraničního obchodu, a který se údajně v roce 1989 stal spolupracovníkem StB, se v Kubiceho zprávě psalo jako o známém premiéra Paroubka. Paroubek byl podle svých slov před časem pozván na Ďuričkovu jachtu, ale pozvání odmítl.

Co na to premiér Topolánek?

"Přes všechno, co jsem o přátelích Jiřího Paroubka kdy řekl, bych chtěl rodině Kočkových vyjádřit soustrast," sdělil premiér Mirek Topolánek.

"Celá tato událost je ale hlavně o tom, že kdyby politici napříč stranami brali informace Jana Kubiceho, obsažené v jeho zprávě vážně, nikoli jako předvolební folklór, nemuselo se to stát," řekl premiér.

V takzvané Kubiceho zprávě se totiž Útvar pro odhalování organizovaného zločinu již v roce 2006 informoval o prorůstání mafie do politiky.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání