Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dostane Neff-Novák za vraždu 15 let?

Robert Neff Novák půl roku po vraždě stanul v pátek před soudem
Robert Neff Novák půl roku po vraždě stanul v pátek před soudem  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: Milan Kolář, Alena Sobotková, ČTK - 
9. října 2008
08:50

ANKETA: Soud dnes odpoledne pravděpodobně vynese rozsudek v případu vraždy Ireny Neffové, dcery známého publicisty a spisovatele vědeckofantastických románů Ondřeje Neffa.

Obžaloba z činu viní jejího manžela Roberta Neffa Nováka, který se policii k vraždě své ženy přiznal. Hrozí mu až 15 let vězení.

Z posledního dnu soudního procesu v kauze vraždy Ireny Neffové. Z posledního dnu soudního procesu v kauze vraždy Ireny Neffové. | Blesk - David Malík

Z posledního dnu soudního procesu v kauze vraždy Ireny Neffové.

Dnes se vrah Ireny Neffové, Novák, vzdal poslední možnosti k věci před prvoinstantním soudem vypovídat. Vymluvil se na to, že díky jeho psychické indispozici, není stále schopen k věci se veřejně vyjádřit. Kolem poledne nařídil předseda senátu přestávku.

Po přestávce se přihlásil k závěrečnému slovu i sám Neff-Novák, který byl do té doby po celý den zcela apatický. Nic nového z jeho slov však nevyplynulo. "Je mi to moc líto..., že jsem vzal život ženě, kterou jsem miloval," začal Neff-Novák plačtivým hlasem. "Také je mi líto, že jsem se hned nepřiznal," pokračoval už klidnějším hlasem.


Podle obžaloby devětatřicetiletý Neff Novák svou o deset let mladší manželku letos v únoru zavraždil v jejich společném bytě poté, co se spolu pohádali. Nejdříve ženu rukama škrtil do bezvědomí, pak jí ještě utáhl kolem krku elektrickou šňůru. Po činu mrtvé tělo odvezl do lesa mezi obce Kuchař a Vysoký Újezd na Berounsku, kde ho zakopal. Manželčiny osobní věci hodil v igelitové tašce do Vltavy nedaleko Radotína.

Neff Novák při výpovědi uvedl, že manželský spor vyvolala Neffová. Podle jeho slov ho urážela a ponižovala tak dlouho, až to nevydržel. V jejich manželství se podle něj vyskytovalo mnoho problémů, agresorem roztržek prý byla jeho žena. S tím nesouhlasí otec zavražděné ženy Ondřej Neff ani její bratr David.

Obžalovaný muž nahlásil dva dny po vraždě policii, že Irena Neffová zmizela. Svému okolí sdělil, že ji naposledy viděl jít na cvičení. Po celou dobu vyšetřování na internetových stránkách žádal, aby mu lidé poskytli o manželce jakékoliv informace. K vraždě se přiznal po několikahodinovém výslechu.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání