Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Však já si v pekle odpočinu dost: Postrach Moravy Martin Lecián vraždil i při útěku před popravou!

Autor: rix - 
6. října 2023
05:00

Martin Lecián dokázal vyskočit z jedoucího vlaku nebo přežít nebezpečnou přestřelku s policisty. I přes několik spáchaných vražd byl delikvent částí společnosti vyzdvihován jako novodobý Jánošík. Ani jeho ale neminula oprátka. „V pekle si odpočinu,“ uvedl den před popravou. Ta se uskutečnila před 96 lety. 6. října 1927.

S Leciánem, který se narodil v roce 1900, se problémy táhly už od útlého dětství. Za drobné delikty v mládí byl od osmnácti let vychováván v polepšovně. Ani tam ale jeho osobnost nedokázali zkrotit. Syn násilnického otce a choromyslné matky neváhal ani chvilku. Ihned po propuštění z polepšovny nastoupil na dráhu delikventa. V počátcích byl několikrát trestán v Uherském Hradišti. Pak musel divoký Lecián na vojnu. Tam se mu ale vůbec nelíbilo. Pětkrát se mu podařilo zběhnout.

Po posledním útěku z vojny se setkal s osudovou ženou Marií Křenovskou. Podle Deníku společně s milenkou kradli, kde se dalo. Specializovali se především na vykrádání pokladen. Ukradené peníze pak rozhazovali po pražských podnicích a za oblečení. Jejich pouto ale netrvalo dlouho. V Prostějově si na povedený pár došlápli policisté. Po zadržení v Olomouci se Leciánovi podařilo utéci. A aby toho nebylo málo, vzal s sebou i nebezpečného zločince Szekelyho. Při útěku se nezastavili před ničím, zranili i dva strážné. Leciánovo běsnění tak začalo nanovo.

Podivný byl při Leciánově divoké jízdě přístup médií. V tisku se o něm psalo jako o novodobém Jánošíkovi a deníky ho spíše glorifikovaly, než aby ho zatracovaly. Tomu ale měl být brzy také konec. Lecián totiž zašel moc daleko a v lednu roku 1927 se dopustil první vraždy. Čtyřmi výstřely zabil obecního strážníka Rudolfa Hanáka. Ten šílence vyrušil při další z jeho vloupaček. Opět vraždil o pouhý měsíc později. Popravil hlídače podniku Grafona Františka Marčíka.

O legendární kousek se Lecián postaral při jízdě vlakem. Tehdy již dobře známého delikventa poznal ve vagónu jeden z četníků. Jasnému dopadení se „Jánošíkovi“ podařilo vyhnout. Jako ve scéně v akčním filmu po policistovi několikrát vystřelil, načež vyskočil z jedoucího vlaku. Jako zázrakem přežil. To jako kdyby Leciána namotivovalo, vraždil tedy dál. To už na něj měla spadeno i armáda. Došlo k několika přestřelkám. Při jedné z nich, u obce Polešovice, byl Lecián zraněn, ale přesto policii stále unikal. Zadržen byl 27. dubna v Novém Bohumíně.

Když Martin Lecián zjistil, že mu soud vyměřil trest smrti, pokusil se o útěk, při kterém zabil dalšího z četníků. Utéct se mu přesto nepodařilo. Štěstěna ho navždy opustila a 6. října 1927 byl popraven. V noci před výkonem trestu smrti vrah nezamhouřil oko. „Však já si v pekle odpočinu dost,“ řekl jednomu z policistů.

Video  Dokázal vyskočit z jedoucího vlaku i uniknout z přestřelky. Dobrodruh a kriminálník Martin Lecián byl jako nepolapitelný Jánošík  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání