Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krutý velitel udělal z Mauthausenu peklo na zemi: Vězni se mu po osvobození brutálně pomstili

Autor: rix - 
5. května 2021
05:20

Koncentrační tábor Mauthausen byl pro vězně peklem stejně jako další tábory smrti. Nechvalně proslulý Mauthausen nicméně jako velitel vedl extrémně krutý Franz Ziereis. Nejenže nechával vězně tahat padesátikilové kvádry, ale dokonce do nich nechával střílet vlastního jedenáctiletého syna! Po osvobození tábora vzali vězni spravedlnost do vlastních rukou...

Frank Zeireis se narodil 13. srpna 1905. Armádou byl posedlý, narukoval hned, jak to bylo možné. Samotná německá armáda ale jeho zarputilost neopětovala. Po dvanácti letech služby ho v klidu propustila. To Franka nijak neznepokojilo. Jeho kapitola měla teprve přijít.

Po propuštění se k naplnění svých cílů přihlásil k SS. Tam dostal pozici vpravdě děsivou, totiž jako instruktor dozorců v koncentračních táborech. Tato pozice ho vynesla tam, kam si nejspíš ambiciózní Zeireis přál. Stal se velitelem koncentráku v Mauthausenu. Jeho ďábelská pouť mohla začít. Do živoucího pekla přestěhoval i svou rodinu, aby se své práci mohl věnovat naplno.

Na místo tak přitáhl i svého teprve jedenáctiletého syna, kterého sám učil střílet. Avšak namísto terčů posloužili vězni koncentračního tábora. Frank se dále zabýval selekcí vězňů do plynových komor a také vymýšlel pro vězně trýznivou práci v dolech. Tam je nechával tahat i padesátikilové kvádry. Kvůli praktikám, které v Mauthausenu zavedl, měl na svědomí kolem čtyř tisíc lidských životů!

Když začal dostávat zprávy o tom, že spojenci začínají osvobozovat jiné tábory, uklidil se i s rodinnou do své horské chaty v Horních Rakousích. I tam si na něj ale spojenci došlápli. Když se jím snažil uprchnout, americký voják ho třikrát střelil do břicha. Nacista ale střelným zraněním nepodlehl. Jeho život symbolicky vyhasl v Mauthausenu, kam ho Američané krátce po dopadení odvezli k soudu.

Když se Frank připravoval na svůj rozsudek, stihli vzít osud do rukou jeho bývalí vězni. Ti se pomocí jeho židovského ošetřujícího lékaře zmocnili těla bývalého velitele. Franka Zeirise napíchli na plot tábora, jeho tělo ozdobili nápisem Heil Hitler a na hýždě mu nakreslili dva hákové kříže.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání