Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jaderná válka je na dosah, varuje admirál. A připomněl globální „kyberprůšvih“ tajných služeb

Autor: sova - 
4. února 2021
21:20

Admirál amerického námořnictva varuje, že jaderná válka s Čínou nebo Ruskem by se mohla stát skutečností. Podle něj tyto velmoci „agresivním způsobem zpochybňují globální mír způsoby, jakými jsme nebyli svědky od dob studené války“. Charles A. Richard, který stojí v čele amerického strategické velení se zkratkou STRATCOM, tvdí, že že Rusko a Čína využívají pandemie k prosazování agend, a jako příklad uvádí kybernetický útok na nadnárodní společnost SolarWinds, ze kterého americká zpravodajská služba obviňuje Moskvu. Píše o tom britský web Daily Mail.

Rusko trvale popírá jakoukoli účast na hackerských útocích proti americkým vládním agenturám. Čína zase nedávno znatelně posílila svou vojenskou přítomnost v Jihočínském moři.

Richard v rámci STRATCOMu dohlíží na americký arzenál jaderných zbraní. „Spojené státy nadále nemohou odmítat nebo ignorovat události, které se v současné době jeví jako nepravděpodobné. Pokud by k nim však došlo, měly by katastrofické následky,“ varuje admirál v časopise Proceedings, který vydává americký námořní institut.

„Americká asertivita vyšle uklidňující zprávu spojencům“

Navzdory tomu, že pravděpodobnost jaderné války se podle něj jeví jako relativně nízká, Richard věří, že Pentagon se musí připravit na nejhorší scénář. „Dokud ministerstvo obrany nedospěje k pochopení toho, čemu čelíme a nestanovíme to, co by se s tím mělo dělat, riskujeme riziko, že vypracujeme plány, které nebude možné provést,“ pokračuje velitel námořnictva.

Podle něj je chování Ruska a Číny destabilizující a pokud bude ponecháno bez kontroly, zvyšuje se tím riziko velké mocenské krize nebo konfliktu. Richard také píše, že americká asertivita vyšle důležitou a uklidňující zprávu spojencům, kteří se cítí nepřátelskými velmocemi ohroženi.

Admirál: Moskva agresivně modernizuje

Velitel STRATCOMu konstatuje, že pro něj bylo „vystřízlivěním“ sledovat, jak nadále rostou strategické schopnosti Ruska a Číny. Upozorňuje, že Moskva „agresivně modernizovala své jaderné síly“, včetně svého arzenálu mezikontinentálních balistických raket, ponorkových raket a varovných systémů.

„Tato modernizace je dokončena na 70 procent a je na dobré cestě k její úplné realizaci za několik let,“ píše Richard a pokračuje: „Rusko kromě toho buduje nové a nové systémy, jako jsou hypersonické kluzáky, torpéda, řízené střely s jaderným pohonem a další zbraně.“

Ruský vůdce Vladimir Putin s admiralitou v Petrohradě Ruský vůdce Vladimir Putin s admiralitou v Petrohradě | Kreml

Ruský prezident Vladimir Putin podle něj „připomněl světu“ možnosti jaderných zbraní své země, když Moskva v roce 2014 anektovala Krym.

Zpravodajský „průšvih“ jménem SolarWinds

Richard také připomněl masivní kybernetický útok na americké vládní agentury a soukromé podniky, který některé autority přirovnávaly k útoku na tichomořský přístav Pearl Harbor v roce 1941.

Na konci prosince byly nejvyšší bezpečnostní agentury v zemi, včetně FBI a Pentagonu, otřeseny bezprecedentním selháním, když se ukázalo, že došlo k napadení firmy SolarWinds.

SolarWinds je americká společnost vyvíjející software pro podniky a vládní agentury, jehož pomocí pak spravují své sítě, systémy a infrastrukturu informačních technologií.

Útočníci, o nichž úředníci amerických tajných služeb tvrdí, že jsou pravděpodobně z ruské zahraniční zpravodajské Služby vnější rozvědky (SVR), využili produkt Orion firmy SolarWinds, jako otevřené dveře k proniknutí do počítačových systémů uživatelů.

S útokem měli Rusové začít již v říjnu 2019 a hackeři tak mohli celé měsíce zkoumat sítě vládních agentur, soukromých společností a think-tanků. Mezi vládními agenturami, které byly údajně napadeny, patří Pentagon, ministerstvo financí, Federální úřad pro vyšetřování (FBI), ministerstvo zahraničí, ministerstvo obchodu, výzkumný Národní institut zdraví, ministerstvo energetiky a mimo jiné také vědecká základna s názvem Národní laboratoř Los Alamos. Rusko jakoukoli účast na útoku popřelo.

Čína nezadržitelně rozšiřuje jaderné kapacity

Na adresu Čínské lidové republiky admirál píše, že stejně jako Rusko jedná agresivně, aby zpochybňovala demokratické hodnoty a formovala globální ekonomický řád ve svůj prospěch.

„Ve svých konvenčních zbraňových systémech nadále investuje značné prostředky do nadzvukových a pokročilých raketových systémů a také do rozšiřování svých vesmírných sil,“ píše Richard, podle kterého země rozšiřuje své jaderné kapacity a brzy bude schopna odpalovat jaderné zbraně nejen raketami a ponorkami, ale také bombardéry dlouhého doletu.

Dále se očekává, že zásoby čínských jaderných zbraní se v příštím desetiletí zdvojnásobí (ne-li trojnásobní nebo čtyřnásobí),“ uvádí velitel námořnictva a dodává temné varování: „I přesto, že není pravděpodobné, že by Čína v nějakém budoucím konfliktu byla první, kdo použije jaderné zbraně, tato politika by se mohla změnit během mrknutí oka.“

Jaronovaku ( 5. února 2021 10:07 )

To je pohoda, cokoliv se pokazí, tak Číňani, nebo Rusko. Nic víc se nemusí dokazovat. Až náhodou nějaký amík omylem zmáčkne knoflík, tak za to určitě budou moci oblíbení pachatelé a opět bez důkazů. Kolik válek už amíci rozpoutali kvůli čemusi a nakonec se ukázalo, že to byl vlastně omyl.
No a pokud budou provokovat na druhé straně zeměkoule, tak opravdu tohle hrozí.

gynekolog ( 4. února 2021 23:52 )

Zvláštní, že slova o nebezpečí jaderné války vždy slýcháme jen ze strany válkychtivých, nedočkavých a přiblblých amerických generálů. Mají ti pitomci drahé hračky a chtěli by si je nejspíš vyzkoušet v praxi. Že by si s nimi ale zahráli jen jednou a také naposledy, jim ovšem z důvodu nízkého IQ nedochází. Svět plný mrtvol a spálených měst by po letech strávených v krytech mohli vyhodnotit, jako správný krok na svoji obranu.

sorgedoktor ( 4. února 2021 22:26 )

Ja si myslim, ze to nebude tak horke..Statniici si snad spocitaji, ze na jadernem konfliktu nikdo nevydela..

gabreta ( 4. února 2021 21:54 )

"Čína zase nedávno znatelně posílila svou vojenskou přítomnost v Jihočínském moři"

Jo tak když si Čína doma buduje obrané systémy, aby tam nestrkali Amíci rypáky, tak je agresivní!! To opravdu může říct jen moudrá hlava od strýčka Sama!!!

Zobrazit celou diskusi