Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neobjasněný únos dcerky Rudolfa Slánského: Malou Naďu (3 měs.) ukradli z kočárku!

Rudolf Slánský byl popraven v rámci politických procesů počátkem 50. let 20. století.
Rudolf Slánský byl popraven v rámci politických procesů počátkem 50. let 20. století.  (Autor: Paměť národa, Profimedia)
Autor: yks - 
30. listopadu 2020
05:40

Osud svého času druhého nejmocnějšího muže ve státě, později popraveného generálního tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského (†51) se stal jedním ze symbolů politických čistek a monstrprocesů 50. let. Méně známá je tragédie, která zasáhla jeho rodinu, a pronásledovala ji pak ještě dlouhá desetiletí. On i jeho nejbližší přežili útok nacistů, když během druhé světové války pobývali v Moskvě. Utrpěli tam ale jinou, nenahraditelnou ztrátu, když neznámí pachatelé unesli z kočárku teprve tříměsíční Naďu. Dítě se nikdy nenašlo.

Slánský, jeden z členů nejužšího vedení KSČ a budoucí generální tajemní poválečné komunistické strany byl židovského původu. Když vypukla válka, rozhodl se i s celou rodinou uprchnout před nacistickou perzekucí do Moskvy.  Spolu s ním odjela jeho manželka Josefa i syn Rudolf. 

Společně přetrpěli nacistický útok na Moskvu a v roce 1943 mohli oslavit další přírůstek do rodiny, narození malé Naděždy, řečené Naďa. Dítě se narodilo předčasně, ale sotva ho vypiplali, už se museli vyrovnávat s jeho ztrátou.

„Maminka měla půlhodinovou relaci v rozhlase. U kočárku v parku zůstal tehdy osmiletý bratr Rudolf. Žena, která Naďu unesla, znala jméno mámy, věděla, kde pracuje, a přesvědčovala Rudu, že ji maminka pro Naďu poslala... Ruda jí nevěřil, ona však dítě vytrhla a utekla. Nikdy se nezjistilo, kdo a proč Naďu unesl,“ vzpomínala později pro Reflex Slánského dcera Marta.

Později pro pořad 13. komnata České televize uvedla, že co se tehdy v Rusku vlastně stalo, zůstalo v rovině teorií. Některé zahrnovaly politický motiv, jiné ne. „Mohl to být akt KGB, aby na tátu měli nějakou páku, jak ho vydírat,“ domnívala se. Případ vyšetřovala tamní policie marně. Holčička se už nenašla. Rodiče i bratra pak ztráta Nadi pronásledovala po zbytek života.

Druhá dcera si nesměla hrát s dětmi

Slánského manželka Josefa po ztrátě dcery a manžela trpěla úzkostí, aby někdo neunesl i malou Martu. „Ještě, když jsem byla na Moravě, tak jsem si mohla hrát s dětma venku, ale tady v Praze už máma řekla, že má strach, aby mě taky neunesli, a já jsem pak mohla maximálně sedět na balkónku té garsonky, to bylo v prvním patře, a dívat se jak si děti dole hrajou, a už jsem mezi ně nesměla,“ vylíčila už jako dospělá žena pro Českou televizi.

I v tomto případě se projevil poznatek psychologů, že rodiče unesených dětí nikdy nepřestanou doufat v to, že jejich zmizelé dítě jednoho dne stane ve dveřích. Se ztrátou se nikdy nevyrovnala Josefa, ani její manžel. Když Slánský během přípravy procesu, kterým ho poslali na smrt, čelil nátlaku, aby doznal svou vinu a aktivně se zapojil do procesu vlastního odsouzení, jméno a osud malé Nadi přišlo na přetřes také.

Rudolf Slánský byl popraven v rámci politických procesů počátkem 50. let 20. století. Rudolf Slánský byl popraven v rámci politických procesů počátkem 50. let 20. století. | Profimedia

Otce vydírali, bratr pátral na vlastní pěst

„Otce prý při výslechu o devět let později vydírali. Slibovali mu, že uvidí Naďu, když se naučí nazpaměť předložený text, který před soudem – ve zinscenovaném procesu – přednese bez chyby a přizná se ke všemu, co chtějí,“ popsala Marta pro Reflex.

Po osudech Nadi pátral v archivech i její bratr Rudolf, kterému holčičku z kočárku vzali. Pozdější disident a signatář Charty 77 působil v letech  1993–1996 v roli českého velvyslance v Rusku. Zjistit, co přesně se s holčičkou stalo, se ani jemu nepodařilo.

Proces s Rudollfem Slánským mapují také stránky Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum jen díky podpoře soukromých dárců. Budeme rádi, pokud se ji rozhodnete podpořit i Vy třeba drobnou částkou nebo vstupem do Klubu Paměti národa na podporte.pametnaroda.cz

Video  Paměť národa - příběhy, které by neměly být zapomenuty.  - postbellum.cz
Video se připravuje ...

paralenka ( 30. listopadu 2020 21:21 )

Narodila jsem se v den, kdy byli všichni tito odsouzení popraveni. Smutné datum.které mi osud přidělil, těžko mohu zapomenout.

hayena ( 30. listopadu 2020 13:03 )

Až do konce svého života, obdivovali Sovětský svaz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání