Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jakeš (†97) umíral sám v karanténě. „Jednou budeš oceněn,“ vzkazují komunisti

Autor: Tomáš Belica, Jakub Tomek - 
16. července 2020
05:01

Pět dní rodina tajila smrt posledního předlistopadového generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše (†97). S ním se nakonec tajně bez účasti veřejnosti rozloučili v úterý odpoledne v pražském motolském krematoriu. Komunistický pohlavár podle informací Blesku umíral sám v karanténě. S poněkud zvláštním poděkováním přispěchala i KSČM, která podle jejich představitelů s tou totalitní předlistopadovou partají nemá vůbec nic společného!

„Snad už sedíš v lepším světě bez hladu, bídy a rozdílů. A snad si u toho dáváš i oblíbené švestkové knedlíky. Historie ještě neřekla poslední slovo a jednou budeš oceněn,“ stojí v příspěvku, který se objevil na oficiálním komunistickém profilu. K tomu připojili koláž Jakeše a Václava Havla (†75) z let 1989 až 2020, kdy na posledních fotkách už je jenom Jakeš a červená lavička na Havlovu počest.

Jestli takový příspěvek přijde komunistům vhodný, se Blesk zeptal jejich šéfa Vojtěcha Filipa (65). Podle něj jde o názor komunistů z Vyškova, který strana pouze zveřejnila. „Nemyslím si, že je ten příspěvek špatný. Je tam zachycena realita. Lidi v tom většinou vidí to, co chtějí,“ řekla Blesku mluvčí KSČM Helena Grofová a dodala: „Jde o uctivou vzpomínku na člověka, který byl jedním z nejvyšších představitelů země,“ ukončila mluvčí s tím, že Jakeš nikdy členem polistopadové KSČM nebyl a po revoluci ho spolustraníci z KSČ vypoklonkovali.

Nestoudné a nevkusné, reagují politici

Příspěvek ale zvedl ze židle některé opoziční politiky. „Je to nevkusné a nehumánní, prostě komunistické. Komunisté ukazují, že jsou pořád stejní,“ napsal Blesku šéf ODS Petr Fiala (55).

Ostrý byl i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek (59). „Oslavovat ho a ještě v porovnání s dlouholetým disidentem, neumím označit jinak než za bolševickou nestoudnost,“ řekl Blesku. A text pobouřil i některé uživatele facebooku. „Najednou se hlásíte k odkazu KSČ? Když šlo o Miladu Horákovou, tak jste se od minulé podoby strany distancovali,“ okomentovala ho paní Alena.

Smrt v utajení

O úmrtí bývalého nejmocnějšího muže se spekulovalo od konce minulého týdne. Podle informací Blesku naposledy vydechl minulý čtvrtek v LDN vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Rodina uspořádala pohřeb v pražském motolském krematoriu v úterý bez účasti veřejnosti. Smuteční obřad měl proběhnout až jako poslední po 14. hodině a nebyl ani na oficiálním seznamu.

Rodina Jakeše poslední léta izolovala – a jak Blesku sám bývalý papaláš prozradil – jeho blízcí nechtěli, aby mluvil s novináři a šířil své pravověrné komunistické názory. A z podobného názoru zjevně také vynaložili velké úsilí, aby Jakešův skon a poslední rozloučení utajili.

Utajený pohřeb Milouše Jakeše. Utajený pohřeb Milouše Jakeše. | reprofoto CNN Prima News

Zemřel v karanténě

V Ústřední vojenské nemocnici v Praze podle informací Blesku zemřel Jakeš sám a v karanténě. U jedné z pracovnic oddělení se totiž objevilo onemocnění covid-19. „Je to asi čtyři týdny zpátky. Všichni pacienti byli pak negativně testováni,“ sdělil Blesku náměstek ředitele ÚVN Ivan Jeřábek. Odmítl tak spekulace, že by předlistopadový pohlavár zemřel v LDN s koronavirem.

Milouš nebo Miloš

„Pokřtěný jsem Milouš. Matka řekla sice faráři, že budu Miloš, ale farář řekl, že bude lepší Milouš. A doma mi říkali Milda,“ svěřil se Jakeš před několika lety v dokumentu Milda o svém jméně.

Za celou dobu své vrcholné kariéry však používal jméno Miloš. Jeho křestní jméno se dostalo na veřejnost až po sametové revoluci a posloužilo spíš k posměchu. Na ten si ale sám pohlavár zadělal už legendárním projevem na Červeném Hrádku.

Naposledy promluvil pro Blesk vloni 1. Máje

Pane Jakeši, jak se teď cítíte?

„Vcelku to jde, na těch devadesát šest to ještě jde.“

Letos oslavíme 30 let od revoluce, jak událost vnímáte?

„Velice špatně. K takovému převratu nemělo dojít. Byli jsme dál, než jsme dnes. Dnes holt se potýkáme s tou situací, která v tom světě je.“

Připomínáme si i 15 let v EU. Tu také hodnotíte špatně?

„Já myslím, že vstup do EU byl správný. Ovšem jde o to, aby Unie nechala větší práva jednotlivým státům a nezařizovala všechno za všechny.“

Půjdete volit v evropských volbách?

„No jistě. Volby jsou od toho, aby k nim člověk šel. A kdo k nim nejde, tak se zříká vlivu. A pak může nadávat, ale jedině na sebe.“

Video  Jakeš na oslavách 1. máje: K převratu nemělo dojít. Byli jsme dál, než jsme dnes  - Blesk - Jan Jedlička a Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manunu ( 18. července 2020 11:30 )

wenzel trousil: Nevím, kde žijete vy, ale já si na svůj život nestěžuji. Pane, to co se mi snažíte nakecat, to je opravdu síla. Děti z tzv. nepřátelských rodin, studovat nemohly, ani v 80. letech!!! Máme v okolí takové případy. Moje mamka se začátkem 70. let také nedostala na vysokou školu, kvůli svému otci, který byl v 50. letech vězněn z politických důvodů. Už jsem to také psala v některé diskusi. Já bych měla také smůlu, na studium před revolucí. Matka politický škraloup ze své původní rodiny a otec signatář Charty 77. Možná tomu nebudete věřit, ale rodičům vyhrožovali, že mě nevezmou do školky, což by byl docela problém,protože by mamka nemohla chodit do práce. Tak si nechte svoje rozumy a já dál nemám zájem s vámi diskutovat.

manunu ( 18. července 2020 07:51 )

kobyla1: Psala jsem většina, určitě se najdou kantoři, kteří mají jiný politický názor než já. Jaká "dnešní pravda", to jsou jen hloupé řeči. Dnes můžete vyjádřit svůj názor a nic se vám nestane, tak jaké komunistické metody.

manunu ( 17. července 2020 10:08 )

wenzel trousil: Naposled vám odpovídám. Nechte si vaše rozumy, můj otec Chartu 77 podepsal a nikdy by svůj podpis neodvolal. Mám o Chartě 77 daleko více informací než vy, jestli vůbec jste ji podepsal, ale o to nejde. Často s taťkou ještě dnes o Chartě 77 mluvíme. Lidem, kteří zůstali věrni myšlence, kterou Charta 77 hlásá,vy nesaháte ani po paty!!! A teď s dovolením, konec diskuse.

manunu ( 16. července 2020 20:09 )

asocialpracovnik: Jasně, že jsem studovala až po revoluci. Jsem r. 1974. Před revolucí bych si o vysoké škole mohla nechat pouze zdát. Naše rodina patřila k těm nepohodlným. Hoďte se do klidu, váš komentář je hloupý.

Evka4 ( 16. července 2020 18:58 )

manunu: Určitě byli lidé, kteří byli slušní, pracovití a ozvali se proti nepravostem..Ale ti, co se po Listopadu vyrojili většinou nestáli ani za uplivnutí.
Já je všechny ani v hlavě nenosím, nestojí mi za to. Napadá mě Hutka, Landovský, Havel..Nevím, proč bych si jich měla vážit. Fakt ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa