Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jakeš (†97) trable se svou urnou předvídal, rodina má obavy z pohřbu. Proč?

Autor: bel, mich - 
21. července 2020
05:10

Komunistické nebe nedávno zemřelého generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše (†97) dosud nepřijalo. Podle informací Nedělního Aha! se totiž definitivní tečku zdráhají udělat sami pozůstalí.

Zůstane ze mne urna s popelem, než ho někde rozpráší. Tím to pro mě hasne,“ prohlásil Jakeš před několika lety v dokumentu Milda, který o něm natočil režisér Pavel Křemen. Ten mapoval Jakešův život od mládí až do posledních let a v jedné pasáži také bývalý komunistický politik mluví, co se stane, až zemře. Jenže podle zdrojů Nedělního Aha! rodina otcovy představy asi hned tak nenaplní. „Zatím ho nikam neuloží, jelikož se bojí možných vandalů,“ prozradil zdroj.

Se ženou navždy?

Ze stejného důvodu – tedy aby se hrob nestal terčem útoků – údajně nepohřbili ani Jakešovu ženu Květenu. Ta zemřela před Vánocemi roku 2013. Pochopitelně, jméno bývalého pohlavára na náhrobku by mohlo u některých způsobovat rudé vidění, na druhou stranu Jakeš si na slabou fanouškovskou základnu rozhodně nemohl stěžovat.

Při oslavách Svátku práce v režii současných komunistů se s ním totiž mnozí chtěli vyfotit, získat autogram nebo si společně zanadávat na dnešní „pořádky“... Není ale vyloučeno, že také Jakešův popel zůstane v urně.

Aspoň urnu milované ženy – jak také ukázal dokument Milda – měl Jakeš ve svém bytě neustále na očích. S Květenou Jakeš prožil sedmdesát let a byla to prý jeho vůbec první holka. „Postupně jsem s ní navázal rozhovor, pak jsme spolu šli do přírody. Co bych nejvíc ocenil, ona se vzorně starala o děti,“ vzpomínal Jakeš.

Video  Jakeš a jeho legendární slova z Červeného Hrádku  - youtube.com
Video se připravuje ...

Když však bývalý pohlavár předminulý čtvrtek zemřel, rodina se rozhodla zprávu moc nešířit. Dokonce i poslední rozloučení minulé úterý proběhlo v motolském krematoriu jen v pár lidech. Podle některých médií hladký průběh dokonce jistila najatá ochranka.

Poslední dny M. J.

Téměř osmadevadesátiletý Jakeš zemřel předminulý týden v Domově Vlčí mák v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Ten se zaměřuje na péči o seniory nad 65 let s demencí, přijímá rovněž osoby se sníženou soběstačností. U jedné z pracovnic se však v průběhu června potvrdil koronavirus, klienti tak museli do karantény.

Podle zdroje Aha! měl Jakeš v zařízení vlastní nadstandardní pokoj, ne však už 24hodinovou péči ošetřovatelů. „Že zemřel, zjistili až po několika hodinách,“ doplnil zdroj.

Jak umírali zrádci Biľak, Šalgovič, Kapek a další?

Komunističtí aparátčíci. Rozhodovali o našich osudech, ničili je, vládli s neomezenou mocí zločinné totality. Zatímco poslední zásadní boss minulé éry Milouš Jakeš (†97) sešel stářím, řada potentátů odcházela ve strachu a dramaticky

Antonín Kapek (1922 - 1990)

Jeden z pěti zrádců (dále Indra, Kolder, Biľak a Švestka), kteří podepsali tzv. zvací dopis sovětských vojsk do Československa. Byl veden jako český agent KGB. Po revoluci nestihl být souzen, v únoru 1990 se pokoušel zastřelit revolverem a zapálil si k tomu seník. Odvezli ho s poraněnou hlavou a těžkými popáleninami. V květnu ho pustili z psychiatrie a v 67 letech se oběsil na své chalupě. Dožíval ve strachu, v depresích a naplnil tak pravdy o božích mlýnech.

Video  Jakeš na oslavách 1. máje: K převratu nemělo dojít. Byli jsme dál, než jsme dnes  - Blesk - Jan Jedlička a Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Vasil Biľak (1917 - 2017)

Technolog moci, intrikán, donášel do Kremlu na Husáka. Neostalinista, fanatický příznivec tzv. internacionální pomoci SSSR. Byl trestně stíhán za vlastizradu. V lednu 2011 byl obvinění zbaven, ale po soudech si vytrpěl své, zemřel coby „ležák“ v bratislavské vile.

 

Jozef Lenárt (1923 - 2004)

Traduje se, že se v srpnových dnech 1968 nechal hospitalizovat se srdečními problémy a v nemocnici vyčkával. Těžký alibista. Osm let chodil po soudech. Zemřel na komplikace při léčbě srdeční arytmie, lze říct, že se udusil.

Viliam Šalgovič (1919 - 1990)

Byl u plánování invaze 1968, byl agentem KGB, bál se ho i Husák! Šalgovič dával rozkazy ke krutým výslechům a své podřízené v tomto směru kontroloval. Po listopadu se obával trestu za vlastizradu a v únoru 1990 se oběsil ve sklepě svého domu.

Karel Hoffmann (1924 - 2013)

Během invaze v noci 21. srpna 1968 odstřihl vysílání Čs. rozhlasu, aby nemohlo být odvysíláno provolání Všemu lidu ČSSR. Napomáhal okupantům. Byl souzen a dostal šest let za sabotáž. Do žaláře nastoupil v srpnu 2004 jako nejstarší český vězeň, ale po 26 dnech byl propuštěn kvůli zdravotnímu stavu. Stíhání neunesla jeho žena a zemřela na srdeční zástavu. Do konce života jej trápilo zdraví, chodil o holích, zradilo ho srdce.

Miroslav Štěpán (1945 - 2014)

Dne 22. prosince 1989 byl zatčen a obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele (dával rozkazy k tvrdému potlačování demonstrací v centru Prahy 1988 a 1989). Odsouzen byl ke čtyřem letům vězení, tento trest mu byl snížen na dva a půl roku. Vrátil se do politiky, ale zemřel na leukemii.

Video  Jakeš promluvil poté, co se zotavil z dopravní nehody  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

megy ( 22. července 2020 10:33 )

Pan Jakeš byl do poslední minuty života charakter, neprodejnej člověk, který pro obyčejné lidi něco vykonal.... Chtělo by to státní pohřeb se všemi poctami.

manunu ( 22. července 2020 07:23 )

9vox9: Vy totiž diskutovat slušně a respektovat jiné názory neumíte. Vidíte kolik lidí tady diskutuje? Tyhle články totiž většinu lidí vůbec nezajímají. Jak píše PPP150W, máte dvojí metr. Vůbec se nebudu s vámi zahazovat, dokážete jenom urážet a už mi to přestává bavit. Nejsem na to zvyklá, aby se mnou někdo takhle jednal.

manunu ( 22. července 2020 07:10 )

9vox9: Vy čtete špatně. Jen útočíte a jste agresivní.

manunu ( 22. července 2020 07:09 )

9vox9: Vy čtete špatně, každého jen napadáte a útočíte.

manunu ( 22. července 2020 07:04 )

Evka4: Nevím kde čerpáte informace. Paní O. Havlová nikdy žádnou služku neměla!! Ano, byla bezdětná,nemohla mít děti. Často se starala o děti jiných disidentů. V chalupě na Hrádečku některé děti prožívaly celé prázdniny. Pocházela z chudé rodiny, vyučila se v Baťově továrně. Jako mladá dívka přišla při práci s lisem o čtyři prsty levé ruky. Jejich manželství zažívalo krize, nevěra tam byla z obou stran. Ona byla pro V. Havla taková jistota, přístav, nemohl bez ní žít. Je jasné, že se také dokázali bavit,"orgie" je silné slovo. Byly to spíše chartistické večírky. Za minulého režimu se v zaměstnání také holdovalo alkoholu, to nemůže nikdo popřít. Takové MDŽ a další oslavy. Oceňuji, že dokážete diskutovat klidně. Nechováte se agresivně a útočně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa