Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filozofa a mluvčího Charty 77 Jana Patočku (†69) uštvala StB k smrti: Pohřbíval ho konfident za řevu motorů

Aktualizováno -
13. března 2021
15:51
Autor: Milan Kolář, yks - 
6. ledna 2017
19:45

V sobotu si česká země připomíná smutné výročí. Je to už 44 let, co odešel filozof a mluvčí Charty 77 Jan Patočka (†69). Teroru státní bezpečnosti čelil odvážně, ostatně jako řada dalších signatářů tohoto manifestu odpůrců tehdejšího režimu. Jeho občanské odvahy se StB bála tak, že ho doslova uštvala k smrti. Báli se ho, i když už ležel v rakvi. Kněz, který ho pohřbíval, musel být spolupracovník StB. V márnici pak ještě nebožtíka Patočku zkontroloval policajt…

Patočka byl pro komunistický režim něco jako sůl v ráně. V podstatě podnítil vznik Charty 77, tříapůlstránkového dokumentu, který režim vyzýval k dodržování lidských práv, tím, že v roce 1976 zorganizoval úspěšnou petici za propuštění hudebníků z The Plastic People of the Universe.

Po podpisu Charty z něj byl nepřítel číslo 1

I proto se na něj pověsila mašinerie X. správy SNB, určené pro boj s vnitřním nepřítelem. Akce dostala krycí název Kanál-5 a agenti sledovali Patočku na každém roku.

Fotografovali ho z maskovaného vozu, k dispozici byla další auta, jejichž osádky si »objekt« předávaly v ulicích Prahy. Pro svou oběť, u které doznívala těžká chřipka, si přišli poprvé 10. ledna ráno. Ihned ho odvezli k výslechu, který skončil až ve 20:15. Skoro sedmdesátiletého profesora filozofie však nezlomili.

Nikdy se nedal zlomit

„Chartu datovanou dnem 1. 1. 1977 znám, jsem jejím mluvčím a jako signatář jsem ji podepsal. Víc v tomto směru nehodlám sdělit,“ vypověděl Patočka pouze.

Přitom poslední větu opakoval v obměnách na další otázky. Na otázku, kdo Chartu vypracoval a roznášel, pouze uvedl, že dle něj „nešlo o trestný čin“. Žádná jména, žádné adresy z něj vyšetřovatelé nedostali.

Následující den byl proto vyslýchán osm hodin, další sedm hodin. Třináctého ledna si stěžoval na nevolnost a estébáci ho pustili po 5 a půl hodinách. Do 17. ledna byl předvolán sedmkrát. Vždy se jednalo o mnohahodinové výslechy až do večera.

Štvanice od výslechu k výslechu

A další den ráno se musel dostavit znovu. Pokud nebyl u výslechu, neustále ho sledovali. 1. března 1977 se Patočka rozhodl přijmout pozvání od nizozemského ministra zahraničních věcí Van der Stoola, který byl v ČSSR na oficiální návštěvě, a setkal se s ním v hotelu.

Hned nato byl odvezen k dalšímu celodennímu výslechu (trval cca 11 hodin) do zapadlého motorestu u Kladna. Večer ho odsud vyčerpaného odvezli k jeho dceři domů.

Zradilo ho srdce

Následujícího dne musel být pro srdeční slabost hospitalizován. I v nemocnici ho izolovali. StB využila tehdejší chřipkové epidemie a nikoho k němu nepustila. Když jej navštívila dcera, mohli spolu mluvit pouze z balkonu.

„Po léčbě byly poruchy na srdci zklidněny. Dne 8. a 9. 3. 1977 byl nemocný zcela bez obtíží. V noci z 10. na 11. 3. 1977 došlo k náhlému bezvědomí a ochrnutí pravé poloviny těla. Nemocný zemřel 13. 3. 1977 v 11:30 hod.,“ píše přednosta interny na Strahově doc. Albert Válek ve své závěrečné lékařské zprávě.

Pohřeb proběhl za řevu motorů

Režimu bylo jasné, že pohřeb se může zvrtnout v demonstraci opozice. Proto nenechal nic náhodě. Perzekvováni měli být všichni příchozí na břevnovský hřbitov, kam měl být pan profesor uložen do rodinné hrobky.

Smuteční hosté museli ukázat doklady. Pohřeb byl natáčen a přítomní, zhruba 500 lidí, pečlivě foceni. Nad shromážděním létal vrtulník a za zdí na Markétě schválně túrovali příslušníci z Rudé hvězdy plochodrážní motorky, tak že nebylo slyšet vlastního slova.

Obřad řídil tajný spolupracovník StB s krycím jménem ADAM. Šlo o kněze a faráře Františka Jedličku, jehož záznamy v estébáckém archivu sahají od roku 1948 do roku 1984.

Za Patočkův pohřeb byl pochválen: jako výpomocného duchovního si vzal místního hrobníka a nikdo kromě něj nemohl nad hrobem promluvit…

Manowar ( 14. března 2021 00:42 )

Každoročně opakující se přís­pěvek­,příš­tě,jak bezdomovci přišli ne vlastní vinou o bydlení.

PetrMraz ( 13. března 2021 18:49 )

Patočka byl silně orientovaný na Německo. Čechy považoval za podřadný národ a vyjadřoval se o nich opovržlivě jako o národě slouhů. Jeho vzorem byl německý filozof nacista Martin Heidegger. Právě Patočka je autorem termínu "čecháček", který byl u Patočky protikladem velkého Němce. Patočka pořádal v sedmdesátých letech bytové semináře, na kterých svojí antičeskou ideologií indoktrinoval lidi jako byl Pithart, Havel a spol. a ze kterých pak vzešel silný antičeský proud. Tresť tohoto zvráceného myšlení vyšla v kontroverzní knize Češi v dějinách nové doby pod pseudonymem PODIVEN. Patočkovu dračí setbu ze 70.let dnes sklízíme v podobě antičeského běsnění, které infikovalo a začíná paralyzovat celou společnost.

aksas ( 13. března 2021 18:44 )

aksas: Poněkud nepřesné - byl jsem tam. Na " tůrování " motoru si nevzpomínám a jestli je hrobkou Patočkových myšleno uložení do země .... ? Chodili jsme okolo a každý hodil hrst hlíny. Nikdo OP nechtěl, snad proto, že jsem byl v montérkách.
Pravdou ale je natáčení.

ceskarebelka ( 13. března 2021 18:10 )

to byli strašní chudáci, když se báli i mrtvoly. Neuvěřitelné. Vůbec se nedivím, že jsme ekonomicky nebyli na tom dobře, když místo toho, aby lidé pracovali, tak vymýšleli hovadiny, jak sledovat ostatní. To fakt mělo úroveň!!!

HajkovaVlasta ( 9. ledna 2017 13:35 )

Bony,bony už došly,jak se tehdy nakupovalo pro vaši elitu v Tuzexu,chlast a cigárka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání