Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vraždu nastávajícího plánovala s milenecem a kamarádkou: Mizerovská byla první popravená vražedkyně v Československu

Autor: František Prachař, dce - 
18. září 2016
17:27

Jsou prý místa, která i po uplynutí desetiletí od hrůzného činu, který tam byl spáchán, vyzařují pochmurnou atmosféru a budí v lidech tíseň. Do jasně žlutého patrového domku v Kunraticích u Liberce byste to neřekli. Přitom právě zde se odehrál odporný čin vraždy, který člověku zanechává hořkou pachuť v ústech...

Od nepaměti má dům v Kunraticích číslo popisné 21, patří k němu rozlehlá, upravená zahrada s ovocnými stromy, garáž a také statný vlčák, budící respekt. Dům má za sebou zdařilou rekonstrukci, novou střechu, fasádu i izolaci před vlhkostí, a jak jeho nynější majitel, pan P. B. (65) prozradil, žije se v něm jemu i manželce už dlouhá léta dobře.

„Cože? Co to říkáte, o tom ale opravdu nic nevím. V našem domku?“ ptal se nedůvěřivě reportérů Nedělního Blesku, kteří po dlouhém pátrání nakonec našli místo, kde 4. března 1953 došlo k nebývale surové vraždě. Zosnovala ji Zdenka Mizerovská (†22) spolu se svým milencem Rudolfem Langem a obětí se stal ženich Mizerovské, Antonín Janků.

Voják, posluchač Polní akademie v Lipníku nad Bečvou, se kterým udržovala známost od roku 1950 a se kterým plánovala i svatbu. „Takže náš dům se stal místem tak hrozné vraždy? To jsem zvědavý, co na to řekne manželka,“ zapřemýšlel pan B. poté, co jsme mu rámcově příběh lásky a vraždy převyprávěli. „Stěhovat se rozhodně nebudeme,“ uzavřel.

Seznámení s ženichem a milencem

Mizerovská poznala Janků na jaře roku 1950, v podniku Elektropraga v Liberci, kde pracovala. On byl dělníkem ve smaltovně, v partě, jejímž členem byl i otec Mizerovské. Právě on ty dva seznámil a po několika týdnech nabídl Antonínovi Janků podnájem ve svém domě. Pronajal mu komoru v patře, kde přes chodbu bydlela i spala jeho dcera Zdeňka. Není divu, že se ti dva poměrně rychle sblížili. Možná nechtěně tak dali za pravdu klepům a drbům v sousedství, podle kterých „…starý Mizerák našel dceři moc šikovně ženicha.“ Antonín Janků bral podle dostupných svědectví všechno ve svém životě hodně vážně. Když se pro něco rozhodl, platilo to.

O rok později už šel Antonín na vojnu, kde mu nabídli studium na Pěchotní akademii v Lipníku nad Bečvou a perspektivu důstojníka armády, což přijal. Ze vztahu dvou se po odchodu ženicha na vojnu velmi brzy stal klasický milostný trojúhelník. Na svatbě své kamarádky Boženy Vránové-Englerové se seznámila s Rudolfem Langem a padli si takříkajíc do oka.

Lang Mizerovskou pozval i na tancovačku do vedlejší vesnice. Večer strávili spolu u rodičů Zdenčiny kamarádky. „K ničemu mezi námi nedošlo,“ vypověděla před vyšetřovatelem Krajské správy Veřejné bezpečnosti po vraždě svého ženicha Mizerovská. „Rudolf mi na sebe ale tehdy prozradil, že ještě neměl děvče. Byl úplně nezkušený.“ Poprvé se spolu vyspali o tři týdny později, když Mizerovská pozvala Langa k sobě domů. Do prvního patra domku svých rodičů, kde si už zařizovala domácnost s ženichem Antonínem Janků…

Plány na vraždu

Brzy začala Mizerovská s Langem osnovat plán, jak se nastávajícího ženicha zbavit. S tím jim ostatně pomohla i Zdenčina kamarádka Božena. „Mizerovská mi řekla, že s Janků už nechce být, protože miluje Langa,“ vypověděla při výslechu Englerová. „A já jí řekla, že nejlepší bude ho otrávit jedem cyankalínem.“ Začala »cyankalín« shánět po libereckých drogeriích, což později hodně přispělo k jejímu dopadení. Nejméně dva prodavači si mladou ženu, naivně požadující prudký jed, zapamatovali…

Antonín Janků čas od času přijel do Kunratic za svojí snoubenkou, která na sobě nikdy nedala znát, že je mezi nimi konec. Nikdy se ničím nepodřekla, ani slovem, ani skutkem. Její schopnost dvojího života a přetvářky byla téměř dokonalá. Dokázala i improvizovat. Když se totiž Englerové nedařilo obstarat jed a ke všemu musela v den dalšího příjezdu Janků do Kunratic do nemocnice, rozhodla se Mizerovská pro jiný způsob odstranění nemilovaného ženicha.

Na Vánoce 1952 ho vylákala Mizerovská na procházku do lesa. Tam čekal ukrytý Lang s půlmetrovým železným kyjem a Janků přepadl ze zálohy. Neměl šanci. Silný a vysportovaný voják během pár vteřin složil útočníka na zem. Spokojil se ale s vysvětlením, které mu Lang dal – má prý opodál složené palivové dříví a někdo mu ho krade. Myslel si prý, že útočí na zloděje. Janků uvěřil a svého pozdějšího vraha pustil. Mizerovské a Langovi tak nezbylo než čekat na další příležitost. Přišla v březnu příštího roku.

Ubil ho sekerou, tělo rozčtvrtili

Janků dostal 3. března 1953 opušťák. Mizerovská hned druhý den přivedla domů i Langa a ukryla ho na půdě. Dala mu sekyru, aby hned jak voják usne, mohl zaútočit.

Vrah později na policii vypověděl (následuje doslovný přepis části protokolu): „Tonda ležel na posteli nohama ke dveřím a hlavou k oknu. Šoural jsem se pomalu podle postele, a když jsem byl u jeho hlavy, nevím, zda se mně to zdálo anebo to byla skutečnost, otevřel Tonda oči, zhluboka se nadechl a já jsem ho v tom okamžiku udeřil uchem sekery nad oko do čela. Po ráně se Tonda zvedl, pozvedl i pravou ruku a v té době jsem ho ještě jednou nebo dvakrát udeřil mezi oči. Nato se zvrátil a spadl z postele obličejem dolů. Z úst mu proudila krev, postříkaly se zčásti záclony i zeď. Po provedení tohoto činu, což se událo potichu, jsem šeptem Zdenu zavolal nahoru, ona se na Tondu ještě podívala a odešli jsme oba do pokoje, když před tím Zdena uzamkla kuchyň. Až do rána jsme spali, resp. pouze podřimovali.“

Rodiče Mizerovské odešli ráno do práce a dvojice vrahů se dala do úklidu. Tělo mrtvého zabalili do dek a odtáhli do komory, kuchyň Mizerovská celkem šestkrát vydrhla. S tělem nedělali prozatím nic, rozhodli se počkat na návrat rodičů. Ti se kupodivu bez řečí zapojili do úklidu těla i stop po vraždě. Zejména matka Marie, která prý poté, co jí dcera vše oznámila, řekla jen – „to jste to vyvedli“ – přinesla necky, ohřála vodu a vyprala zakrvácené postelní povlečení.

Ještě týž den Mizerovská s Langem tělo své oběti rozčtvrtili. Hlavu, nohy i paže oddělili od trupu a vše zabalili do pytlů zvlášť, do tří balíků. V nůši je chtěli po částech odnosit do jímky v továrně. Jenomže při prvním návratu je kdosi vyrušil, a tak zbylé dva balíky s ostatky mrtvého hodili do potoka.

Lidské tělo v potoce

Ten protékal nedalekým Lukášovem, kde bydlel jistý Antonín Laubner. Ve vodě spatřil balík, převázaný elektrickým drátem. Když za něj zatáhl, objevila se část lidské nohy a o kus dál proti proudu ležela hlava. Veřejná bezpečnost místo uzavřela a po několika hodinách objevila další balík – tentokrát s pažemi. Dva dny poté, po důkladné prohlídce továrny, přišli policisté i na osekaný lidský trup. Zatčeni byli jak Lang s Mizerovskou, tak i její rodiče a později i Božena Englerová s manželem.

Lang s Mizerovskou dostali trest smrti oběšením, Božena Englerová pětadvacet let za neoznámení a nepřekažení trestného činu vraždy, matka Marie Mizerovská a její muž Rudolf šest a čtvrt roku za napomáhání k vraždě. Relativně snadno vyvázl manžel Englerové, který byl odsouzen na rok a půl.

Trest smrti byl na Langovi i Mizerovské vykonán v Praze na Pankráci 7. listopadu 1953, den po zamítnutí jejich žádosti o milost. V protokolech o výkonech trestu obou vraždících kreatur je uvedeno, že se k trestu nikdo z nich pod šibenicí nevyjádřil. Mistr popravčí stvrdil svým podpisem, že výkon trestu na Langovi započal v 04.48 hodin, na Mizerovské započal v 04.55 hodin. On zemřel v 05.04 hod., ona v 05.10.

karelka ( 18. září 2016 21:29 )

svět mlčí......

mikiska ( 18. září 2016 20:29 )

To je zvláštní všichni obyvatelé Kunratic o tom vědí jen obyvatel tohoto domu nic neví.Už jako málá holka jsem věděla co se v tom domě stalo.

krtek. ( 18. září 2016 18:27 )

on se tu obcas clovek dozvi jine skvosty, pripada mi ze ti autori to po sobe nectou, respektive to nekontroluje nikdo gramotny

hasickajana ( 18. září 2016 17:44 )

...ohřála vodu a vyprala zakrvácené postelní povlečení... gratuluji autorovi... výraz postelní povlečení se ke mně dostal poprvé v životě... prznitel jazyka...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání