Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ukazovala prstem na Čechy a Němci je popravovali: Uplynulo 70 let od smrti Herty Kašparové

Autor: dce - 
13. září 2016
18:38

Ani ne dvaadvacetiletá Herta Kašparová byla klíčovou postavou v posledním masakru v Česku v roce 1945. Právě mladičká dívenka, která za války dělala pro gestapo, vybrala ve svém rodném městě, kdo má být německými vojáky popraven. V Třešti tak poslední den války zemřelo 33 lidí.

Mladičká Herta Kašparová pracovala za války už v útlém věku pro gestapo. Podle místních to bývala hodná dívka – když ale viděla praktiky, které gestapo používalo při výsleších, změnila se.

Na konci války se situace obrátila proti Němcům. Občané Třešti na Jihlavsku je a jejich vojáky začali zatýkat, mezi nimi byli i Kašparovi. Bývali taková rodina „kam vítr, tam plášť“ – národnostně se vymezovali tak, jak jim velela situace. Ale místní o tom moc dobře věděli.

Jenže informace o konci války byly pro Třešť předčasné. Němci se do města vrátili a získali nad ním rychle moc. 7. května 1945 se rozhodli občanům městečka pomstít. Herta v čele německého komanda prochází zástupy zadržených lidí a ukazuje prstem.

Z vybraných pak ještě ukazuje na několik mladých mužů, ti jsou okamžitě na dvoře radnice popraveni kulkou do srdce. Čtyři z nich měla zastřelit sama Herta. Celkem bylo popraveno 33 lidí.

Hertě Němci přímo nakázali, aby vybrala lidi, kteří před pár dny zatýkali u nich doma. Její jednání byla čistá pomsta za ponížení rodiny, jak žena po dopadení přiznala. Nalezena byla po válce v rakouském Gmündu, kde pracovala pro kuchyň sovětského štábu důstojníků.

13. září byla kvůli zločinům proti lidskosti na svých známých, kamarádech a spolužácích popravena na louce za městem. Na její popravu se prodávaly lístky a sjeli se na ni lidé z širokého okolí, včetně školní mládeže. Tehdejší tisk celou věc značně kritizoval. Podle některých zdrojů se jednalo o poslední veřejnou popravu v Česku.

 

alter012 ( 17. září 2018 08:29 )

Tak celonárdoná veselica , hudba , tanec, klobása a nakoniec aj poprava....žo iného si zbožný národ môže želať. My nie sme ako oni , my sme horší ?

pan0tau ( 10. srpna 2017 14:11 )

Typická naše česká povaha,,nebylo to poprvé ani naposled

majdulka ( 28. května 2017 21:29 )

MarkusHermann:Typická havloidka. Typický blb.

Pink ( 25. května 2017 12:22 )

Nenosí ji Herman kytky na hřbitov?

zkzkz ( 23. listopadu 2016 18:39 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání