Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel známý epidemiolog (†60), který hájil drsnou politiku nulového covidu. Trpěl rakovinou

Autor: ČTK - 
27. října 2023
16:34

Ve věku 60 let dnes zemřel přední čínský epidemiolog Wu Cun-jou, který pomáhal při prosazování politiky nulového covidu, jež v době pandemie v Číně na dlouhá období ochromila život celých měst a uzavřela v domovech miliony lidí. Informovala o tom agentura AP. Podle čínských médií Wu podlehl rakovině slinivky.

Wu získal doktorát na Kalifornské univerzitě v Los Angeles a na počátku své kariéry se věnoval prevenci nemoci AIDS v Číně, mimo jiné působil mezi nitrožilními uživateli drog. Za svou práci byl v roce 2008 oceněn zlatou medailí Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS).

V době pandemie nemoci covid-19, která byla jako první zjištěna koncem roku 2019 v čínském městě Wu-chan, se ale Wu Cun-jou stal terčem kritiky některých lidí za to, že veřejně podporoval extrémně přísnou politiku čínské vlády v boji proti šíření koronaviru. „Politika nulového covidu je pro čínskou realitu tou nejlepší volbou,“ prohlásil Wu v dubnu 2022 v době přísné uzávěrky Šanghaje.

Politika nulové tolerance vůči covidu na počátku pandemie pomohla Číně udržet relativně malé množství obětí nemoci, Peking se strategie ale držel i poté, kdy virus ztratil na síle a zbytek světa opatření rozvolňoval.

Čínská finanční metropole Šanghaj nebyla na lockdown připravená a její obyvatelé, uzavření ve svých domovech, si stěžovali na nedostatek potravin i dalších základních potřeb. Další kritizovali špatný přístup ke zdravotnickým službám či zřízení obřích karanténních středisek, kam byli nakažení převáženi.

Podle agentury AP Wu Cun-jou na podzim 2022 v interní zprávě vyzval vládu, aby od přehnaných opatření upustila, na tiskových konferencích ale dál podporoval oficiální covidovou politiku.

V období boje proti covidu Wu viditelně zestárl. Zatímco v roce 2020 byl na fotografiích převážně černovlasý, do roku 2022 zcela zešedivěl, napsala AP. Loni na několik měsíců zmizel z očí veřejnosti, když sváděl boj s rakovinou. Zpráva o úmrtí epidemiologa přišla jen několik hodin poté, co Čína oznámila smrt expremiéra Li Kche-čchianga.

Video  Covidová hrůza v Číně: Nemocnice praskají ve švech.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa