Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tragický výbuch plynu v restauraci: 31 mrtvých a 7 zraněných na severozápadě Číny

Výbuch plynu v restauraci v Číně (22. 6. 2023)
Výbuch plynu v restauraci v Číně (22. 6. 2023)  (Autor: reprofoto Twitter)
Aktualizováno -
22. června 2023
10:05
Autor: ČTK - 
22. června 2023
06:36

Při výbuchu plynu v restauraci v Chuejské autonomní oblasti Ning-sia na severozápadě Číny zahynulo v noci na dnešek 31 lidí. Výbuch byl podle předběžného vyšetřování způsoben únikem z nádrže na zkapalněný ropný plyn, tedy LPG. Prezident Si Ťin-pching nařídil v reakci na explozi přísnější bezpečnostní kontroly v klíčových průmyslových odvětvích a sektorech. Podle agentury AP bylo v souvislosti s výbuchem zadrženo devět osob, včetně majitele a zaměstnanců restaurace.

Sedm lidí, kteří při explozi utrpěli popáleniny a řezné rány od rozbitého skla, muselo být hospitalizováno. Výbuch se odehrál ve středu před devátou hodinou večer místního času v barbecue restauraci na rušné ulici ve městě Jin-čchuan. Mezi oběťmi jsou mimo jiné studenti a senioři.

Na místo bylo vysláno více než 100 záchranářů a hasičů s 20 vozidly, uvedlo ministerstvo pro řešení mimořádných situací. Podle předběžného vyšetřování zaměstnanci restaurace asi hodinu před explozí cítili unikající plyn. Následně zjistili, že důvodem je poškozený ventil u nádrže na plyn používaný na vaření. Výbuch nastal, když se jeden ze zaměstnanců snažil závadu opravit, napsala agentura AP.

Podle úřadů byly pátrací a záchranné práce dokončeny až dnes ráno místního času. Jedna ze svědkyň místním médiím popsala, že se nacházela asi 50 metrů od restaurace, když zaslechla výbuch. Uvedla, že viděla z restaurace vycházet dva číšníky, z nichž jeden okamžitě zkolaboval. Z podniku se valil hustý dým a byl silně cítit zápach plynu.

Neštěstí se odehrálo v předvečer státního svátku, který se v Číně slaví u příležitosti festivalu dračích lodí. V den svátku, který letos připadl na 22. června, se na řekách konají závody dřevěných člunů tvarovaných a zdobených do podoby čínského draka, jež přitahují množství diváků. Rodiny a přátelé se scházejí ke svátečním hostinám, tradicí je konzumace knedlíčků připravovaných z lepkavé rýže.

Exploze způsobené únikem plynu nejsou v Číně ojedinělé. Na vině bývá obvykle nedostatečné dodržování bezpečnostních norem, špatná údržba, korupce mezi úředníky a nedostatečný vládní dohled.

Nejméně devět obětí si letos v lednu vyžádal masivní výbuch chemičky ve městě Pchan-ťin na severovýchodě Číny. Více než 30 lidí tehdy utrpělo zranění. Při výbuchu skladu chemikálií ve městě Tchien-ťin v roce 2015 zahynulo 173 lidí, z nichž většina byla z řad policie a hasičů. Čínská vláda se tehdy zavázala k přísnějším bezpečnostním opatřením. Několik policistů a úředníků bylo následně obviněno z braní úplatků za to, že ignorovali bezpečnostní předpisy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi