Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čína je na počátku nové vlny covidu: Nemocnice jsou plné. Denně umírá až 5 tisíc lidí, tvrdí analytici

Autor: Darina Jíchová, swp, ČTK - 
22. prosince 2022
14:56

Když se na konci roku 2019 a na začátku roku 2020 začaly šířit zprávy z čínského Wu-chanu a následně celé země o novém onemocnění covid-19, zpočátku se jednalo o kusé reporty. Ty se následně stávaly stále obšírnějšími, bylo to sami Číňané – zvláště pak jejich občanští novináři, kteří světu ukázali, jak drastická situace je. Riskovali vlastní svobodu a sdíleli záběry z nemocnic na sociálních sítích. O téměř 3 roky později se znovu na sociálních sítích objevují videa sténajících lidí ležících na chodbách nemocnic, Čínu zasáhla další vlna covidu, uvedl list Daily Mail. Nejsou plné jen nemocnice, ale rovněž krematoria. V zemi nyní umírá na covid-19 více než 5000 lidí denně, tvrdí britská analytická společnost Airfinity. Bilance je v rozporu s oficiálními údaji k epidemii v zemi, která má zhruba 1,4 miliardy lidí.

Britská firma uvedla, že díky modelování na základě dat z čínských regionů došla k závěru, že v Číně v současnosti denně přibývá více než milion nakažených koronavirem. Tyto odhady jsou „v příkrém rozporu s oficiálními údaji, které uvádějí 1800 případů a pouze sedm oficiálních úmrtí za poslední týden“, uvedla Airfinity. Čínská Národní zdravotní komise (NHC) na žádost agentury Reuters o komentář bezprostředně nereagovala. Dnes oznámila, že za uplynulý den přibylo 2966 symptomatických případů, přičemž nikdo na covid-19 v tomto časovém intervalu nezemřel.

Neúplný obraz o covidu v Číně

Čínské statistiky podle expertů nepodávají o epidemii úplný obraz. Zahraniční tiskové agentury v posledních dnech uváděly, že jsou v Číně přeplněné nemocnice, vyprodané léky na covidové příznaky a že některá krematoria už nemají místo na další těla.

Společnost Airfinity rovněž uvedla, že její analýza naznačuje, že na covid-19 v Číně v posledních přibližně třech letech zemřelo 1,3 až 2,1 milionu lidí. Oficiální data přitom hovoří o 5241 zemřelých. Současná vlna epidemie by podle analytiků mohla vrcholit v březnu se 4,2 milionu nakažených denně. Případy nákazy v současné době nejrychleji přibývají v Pekingu a v jižní provincii Kuang-tung, uvedla britská firma.

Záběry z Číny, které nyní kolují na twitteru, vyrážejí dech, i přes všechno, co už lidé ve spojitosti s covidem-19 viděli. Z Pekingu přicházejí zprávy o prvních úmrtích a země denně hlásí tisíce nových případů. Čína rovněž rozvolnila svůj drakonický lockdown, někteří přední experti se domnívají, že covid se šíří rychleji právě kvůli rozvolnění. Přece jen Čína je země, která se zarytě držela strategie nulového výskytu.

Rychlý návrat k normálu

V ohrožení nákazy jsou hlavně miliony neočkovaných seniorů. Podle občasnkých novinářů se Peking znovu snaží „tutlat“ pravdu o tom, jak hrozná situace skutečně je, jako tomu bylo v počátcích pandemie. Podle zveřejněných videí se pacienti tísní na pokojích a na chodbách se množí těla zemřelých. Oficiálně úřady přiznaly dvě oběti na covid, záběry mluví o něčem jiném. Zvláště proto, že by se záhy mohly nakazit miliony neočkovaných seniorů, kteří od začátku pandemie patří mezi nejohroženější skupinu.

Počty odpovídají skutečnosti,“ řekl k oficiálním datům specialista na infekční nemoci ze Singapuru Hoe Nam Leong. Podotkl, že počet obětí je zřejmě mnohonásobně vyšší.

Čína ustupuje od své strategie nulového výskytu, a to takovou rychlostí, že lidem ve velkoměstech bylo řečeno, že mohou do práce, i když jsou viditelně nemocní. Údaje, které zveřejňuje Čína, jsou nespolehlivé, i protože skončilo povinné testování. Mezi odbornou věřejností zavládl strach i z masivního rozšíření nemoci s nadcházejícími oslavami Čínského nového roku.

Leong komentoval, že některé nemocnice v Číně dokonce přestaly přijímat pacienty, přestože se zdravotnické úřady snaží situaci zlehčovat. „Lidé nemusí zemřít na covid, ale s covidem. Stres spojený s infekcí může způsobit infarkt, a tak samozřejmě jako příčina smrti bude uveden infarkt, ale ta skrytá příčina toho je covid,“ objasnil.

Čínu čekají tři vlny covidu

Čínské úřady jsou odhodlané ustoupit od přísných opatření, je to právě jihočínské velkoměsto Čchung-čching, kde lidé mohou do práce i s příznaky nemoci a už nemusí do karantény. Místní tisk dokonce tento týden publikoval, že státní úředníci mohou do zaměstnání i se středně silnými příznaky. V Pekignu úřady vyzývají, aby se lidé „vrátili k normálnímu životu a produkci nejrychleji, jak je to možné“. Vyléčení pacienti se už nemusí testovat, úřady také apelují na obnovení svateb a konferencí. To je naprostý obrat, přece jen ještě nedávno jeden nakažený Číňan poslal do karantény tisíce lidí.

Další podivnou výzvou je: „Zbytečně se netestujte“, i tu vydal jeden z deníků v Čchung-čchingu. Nicméné regionální vlády podporují to, aby se zotavující člověk izoloval doma, dříve museli lidé do jakýchsi „karanténních ghett“. Jeden z předních čínských epidemiologů Wu Cun-jou varuje, že Čína nyní čelí „první ze tří vln“ covidu, které dorazí během zimy. Tato první vlna bude trvat do poloviny ledna a zasáhne hlavně města, než se virus rozšíří na venkov vlivem masivních přesunů během svátků. Druhá vlny potrvá do poloviny února, třetí nastane na konci měsíce a potrvá do poloviny března, předpokládá odborník.

Video  Epidemiolog Maďar o raketovém nárůstu nemocných: Rozjede pandemii i fotbalová akce roku?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa