Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

40 milionů nakažených za jediný den? Čínu drtí covid, na léky se stojí obří fronty

Autor: ČTK - 
18. prosince 2022
19:18

Čína se potýká s rychlým šířením koronavirové nákazy, které vede k širokému nedostatku léků a ukazuje na nepřipravenost režimu, jenž nedávno zásadně změnil svou proticovidovou strategii. Napsal to dnes web listu Financial Times (FT).

Problémy v lékárnách, které vyprodaly léky proti nachlazení a testy na covid-19, hlásí obyvatelé Šanghaje, Šen-čenu i dalších měst. Na sociálních sítích jsou k vidění fotografie, které dávají do kontrastu dlouhé fronty před lékárnami a jinak prázdné ulice.

Šíření nákazy podle FT zastavilo normální život méně než dva týdny poté, co Peking opustil politiku takzvané nulové tolerance a s ní související přísná opatření. Ta vyvolala na čínské poměry rozsáhlé protesty v ulicích, při nichž někteří dokonce požadovali odstoupení prezidenta Si Ťin-pchinga.

V řadě měst lidé raději zůstávají doma, než aby se nakazili. Mnohamilionová Šanghaj i některá další města oznámila, že od pondělí bude výuka ve školách znovu online.

Například Lindsay Fengová listu řekla, že v jejím šanghajském činžovním domě se za posledních deset dní covidem-19 nakazilo osm z 21 sousedů. „Vysokou teplotu už nemám, ale polykám žiletky,“ poznamenala.

Majitel lékárny v jihočínském Šen-čenu přiznal, že mu došly léky na vysokou teplotu a nachlazení. „Žádám o další dodávky dva týdny, ale výrobci mé objednávky stále odkládají,“ postěžoval si. Až to bude možné, vyzvedne si léky sám, protože všichni řidiči zásobování podle něj měli pozitivní test.

Přesná a spolehlivá čísla o rychlosti šíření covidu-19 v Číně se podle FT hledají těžko. Oficiálně země v sobotu hlásila jen 2028 nových lokálně nakažených. Neoficiální odhady jsou ale dramaticky vyšší. Amatérský statistik Čchen-čchin, jehož číslům se v zemi dostalo velkého ohlasu, vychází z toho, že jen v pátek se v Číně objevilo na 40 milionů nových případů. Země má asi 1,4 miliardy obyvatel.

Video  Epidemiolog Maďar o raketovém nárůstu nemocných: Rozjede pandemii i fotbalová akce roku?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa