Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Co čeká Twitter pod Muskem: Strach z „extrémní“ svobody slova a návrat Trumpa?

Autor: tsv - 
29. října 2022
05:00

Podnikatel Elon Musk ve čtvrtek potvrdil odkoupení sociální sítě Twitter za 44 miliard dolarů (přes jeden bilion korun), v příštích týdnech a měsících tak médium pod novým vedením čeká velké množství změn. Miliardář chce z Twitteru vytvořit prostor pro svobodný projev, obnovit uživatelské účty těch, kterým byl v důsledku jejich kontroverzních příspěvků upřen přístup k síti, inzerenty nahradit předplatným a snížit počty falešných profilů. Mnozí se Muskovy vize bojí, šéf Tesly ale ujišťuje: „Samozřejmě to nebude všem přístupné peklo bez jakýchkoli následků!“

Jedním z hlavních kroků, ke kterým chce Musk přistoupit co nejdříve, je uvolnění některých ochranných opatření, zejména těch zaměřených na ochranu nejčastěji napadaných uživatelů, jako jsou ženy, lidé odlišných ras a členové komunity LGBTQ+. Zrušit zřejmě plánuje i zákaz používat nežádoucí rody v odkazech na transsexuální osoby, uvedl časopis Time.

„Pokud je to šedá oblast, řekl bych, nechme tam ten příspěvek. Ale samozřejmě v případech, kdy se jedná třeba o velké množství kontroverze, ten tweet bychom nutně nechtěli propagovat,“ řekl k věci Musk. „Pokud řeknou něco nelegálního nebo destruktivního, tak by měli dostat třeba nějaký timeout, dočasné vyloučení, nebo by ten konkrétní tweet neměl být vidět.“

Návrat Trumpa a jeho přisluhovačů?

V rámci svobody slova chce miliardář zpřístupnit twitter všem, kterým byly v minulosti smazány účty kvůli porušování pravidel sítě. To se týká například bývalé americké hlavy státu Donalda Trumpa nebo tisíců konspirátorů, kteří v lednu roku 2020 vtrhli do washingtonského Kapitolu na exprezidentův popud.

V rozhovoru s listem Financial Times ale Musk ujistil, že není proti penalizaci těch, kteří pravidla sítě pravidelně porušují. „Neměli bychom mít permanentní zákazy,“ řekl k věci. „To ale neznamená, že si každý bude říkat cokoli, co bude chtít.“

Algoritmus pro oči všech

K budoucím změnám na twitteru se Musk vyjádřil poprvé již v dubnu. Už tehdy vypíchl mimo jiné hlavně rostoucí počet falešných uživatelských účtů vytvářených počítači s cílem šířit propagandu nebo dezinformace. Za boj s takzvanými „boty“ je zodpovědný algoritmus, který chce Musk zveřejnit a dát tak veřejnosti možnost přidávat návrhy, jak jej pozměnit, aby se s touto i jinými problematikami vypořádal efektivněji. Informoval o tom server DailyMail.

„Lidé si to mohou projít a říct si: ‚Aha, tady vidím problém, s tímhle nesouhlasím‘,“ uvedl Musk. „Mohou zvýraznit problémy a navrhnout změny stejným způsobem, jakým aktualizujete Linux nebo Signal,“ dodal s odkazem na operační systém a službu šifrovaného zasílání zpráv.

Ovšem jak vypíchl americký počítačový expert Nick Diakopoulos, zmiňovaná „transparentnost kódu“ uživatelům stejně o fungování twitteru mnohé neřekne. A to jednoduše z toho důvodu, že nebudou mít přístup k datům, která algoritmus zpracovává.

Video  Elon Musk přišel do sídla Twitteru s umyvadlem  - Elon Musk
Video se připravuje ...

Uživatel_5521686 ( 29. října 2022 09:19 )

Kéž by se tak stalo a muž a žena opět zaujali důstojné místo před dobytkem.

Uživatel_5512061 ( 29. října 2022 07:59 )

Strach z extrémní svobody slova .. Svoboda je bez přívlastku. Cokoliv co vymezí svobodu už není svoboda (částečná svoboda, kontrolovaná svoboda, extrémní svoboda)

Uživatel_5512061 ( 29. října 2022 07:56 )

Strach ze svosvob

Zobrazit celou diskusi