Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Následky covidu se sčítají, každé prodělání nemoci příznaky zhoršuje, varuje biolog Hajdúch

Autor: K. Beránková - 
28. června 2022
10:15

Překonali jste už jednou covid? Nemáte vyhráno! Další nákaza může být ještě horší a následky se sčítají. Strašení? Jde o data z americké studie, na kterou upozornil molekulární biolog Marián Hajdúch.

Vědci z univerzity ve Washingtonu zkoumali tři skupiny lidí – ty, kteří onemocněli poprvé, ty, kteří prodělali reinfekci, a ty, kteří covid nikdy neprodělali. Ukázalo se, že rozhodně neplatí, že by další infekce koronavirem měla být mírnější než ta první. „Následky covidu-19 jsou kumulativní a každé další prodělání nemoci přetrvávající příznaky zhoršuje. Tato infekce se zřejmě chová podobně jako ionizující záření, jehož účinky se celoživotně sčítají,“ popsal výsledky studie na svém twitteru molekulární biolog Marián Hajdúch.

Na vrcholcích vln pandemie umíralo na covid každý den přes dvě stě lidí. Nejvíc to bylo 3. listopadu 2020, kdy zemřelo 261 lidí, druhým nejčernějším dnem byl 15. březen 2021, kdy zemřelo 238 Čechů. Zatím si nemoc vyžádala 40 tisíc obětí. Drtivá většina z nich nebyla očkována. Přeočkovávat se začne zřejmě na podzim, kdy by mohla být k dispozici vakcína proti variantě omikron.

Strach zabíjí

V souvislosti s očkováním prověřoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) 170 úmrtí. Pouze u jednoho se potvrdila spojitost s vakcínou. Šlo o trombózu, krevní sraženinu, po podání vektorové vakcíny, kterými se letos už téměř neočkuje. Vektorové vakcíny dodaly na český trh fi rmy AstraZeneca a Johnson & Johnson. Většina lidí v Česku dostala vakcíny vytvořené na principu mRNA. U nich se žádné úmrtí po podání nepotvrdilo. Vyočkováno bylo přes 17,5 milionu dávek. A pozor, samotný covid představuje až dvěstěkrát vyšší riziko trombózy než jakákoliv vakcína. Sedmkrát rizikovější je pak třeba hormonální antikoncepce.

Letní vlna v Evropě

Zdá se, že ani během prázdnin nám nedá virus pokoj. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varuje, že se zvedá nová vlna. Nejrychleji přibývají nové případy v Portugalsku, Německu, Francii či Rakousku. Na vině jsou nové, nakažlivější varianty omikronu BA.4. a BA.5. Dále to, že v létě Evropané mnohem více cestují a většina států rezignovala na jakákoliv opatření.

Video  Válek: Na podzim přijde další vlna covidu, bude třeba přeočkování  - ČTK
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. června 2022 11:43 )

a už nám to začíná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa