Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pařby premiéra během lockdownu: Policie má fotky Johnsona s pivem. Tlak na jeho rezignaci sílí

Autor: amb - 
5. února 2022
16:34

Britská policie má důkazní materiál, že se premiér Boris Johnson zúčastnil během lockdownu večírku. Jde mimo jiné o fotografie, kde má premiér v ruce plechovku piva. Johnsona opouštějí nejbližší spolupracovníci a k rezignaci už ho vyzvali i členové jeho vlastní strany. Přesto jeho mluvčí tvrdí, že Johnson nad úřadem neztratil kontrolu.

Podle listu The Guardian byly britské policii předány fotografie premiéra Borise Johnsona. Na jednom z usvědčujících snímků drží plechovku od piva Estrella na své narozeninové oslavě. Ta se konala v červnu roku 2020, když byl ve Velké Británii první lockdown. Na fotce vedle něj stojí britský ministr financí Rishi Sunak, o kterém se na začátku tohoto roku hovořilo jako o možném nástupci Johnsona a na akci oficiálně nebyl pozván.

Minulý měsíc sídlo předsedy vlády Downing Street připustilo, že se na oslavě zaměstnanci „krátce sešli“. Oslava měla být nečekaná a premiér se měl zdržet jen 10 minut, podle důkazů tam ale došlo k nadměrné konzumaci alkoholu. Setkání zorganizovala premiérova manželka Carrie. Fotka s plechovkou má patřit mezi 300 snímků, které britská vládní úřednice Sue Grayová předložila k vyšetřování policii jako důkaz porušení koronavirových předpisů. 

Současného premiéra takto vyfotil jeho oficiální fotograf, kterého platí britští daňoví poplatníci. Novinám to řekla místopředsedkyně labouristů Angela Raynerová: „Fotograf z Downing Street je financován daňovými poplatníky a veřejnost má plné právo vidět fotografie, za jejichž pořízení platí, včetně všech fotografií z narozeninové oslavy premiéra.“ Po vyšetřování metropolitní policií musí být podle Sue Grayové tyto fotografie, ale i další svědectví jako například videozáznamy zveřejněné.

„Právní otázkou pro premiéra je, zda se setkání účastnil. Skutečnost, že byl vyfotografován s pivem v ruce, silně naznačuje, že ano, a tudíž se dopustil trestného činu porušování předpisů,“ uvedl advokát Adam Wagner, odborník na koronavirové zákony. Premiérovo sídlo Downing Street se k tomu nechce vyjádřit, odůvodnilo to probíhajícím vyšetřováním. 

Policie vyšetřuje 12 nepovolených shromáždění politiků ze 16 zjištěných, přičemž premiér měl být minimálně na třech z nich. Odhalená mají být také další nepovolená setkání Borise Johnsona, například z noci před jeho narozeninami. Mezi další patří večírek v předvečer pohřbu prince Philipa, popíjení na zahradě Downing Street  a party v premiérově bytě.

Večírky Borise Johnsona během koronavirových uzávěr pravděpodobně ohrozí jeho politickou kariéru, kvůli úřednímu i policejnímu prošetřování rozsáhlých společenských akcí je pod velkým tlakem. Přesto jeho mluvčí podle ČTK tvrdil, že Boris Johnson neztratil kontrolu nad svým úřadem.

Johnsona už vyzvalo k rezignaci nejméně 17 poslanců z jeho vlastní Konzervativní strany, pro vyvolání hlasování o důvěře by muselo žádost podat 54 poslanců. V reakci na oficiální vyšetřování Johnson tento týden oznámil rozsáhlou reformu úřadu vlády. Ve čtvrtek během 24 hodin rezignovali další čtyři Johnsonovi vysoce postavení asistenti. Důvodem bylo, že v době, kdy vedl státní zastupitelství, nestíhal jednoho z nejhorších britských sexuálních delikventů Jimmyho Savilea.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa