Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rakušan připustil návrat nouzového stavu. A koho se má týkat pracovní karanténa?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. ledna 2022
16:44
Autor: ČTK, for, kal - 
10. ledna 2022
09:18

Zaměstnanci ve zdravotnictví, sociálních službách, ale i ti v kritické infrastruktuře nebo dopravě by po pozitivním antigenním testu mohli s respirátorem chodit dál do práce. Koho všeho se to bude týkat, řešil v pondělí odpoledne Ústřední krizový štáb, jeho šéf a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) několik dílčích oborů pro tento institut zmínil. Zároveň zdůraznil, že se pracovní karanténa nebude týkat učitelů. Přesný seznam by měla ale až ve středu odsouhlasit vláda. Rakušan připustil, že tématem byl i možný návrat nouzového stavu v momentě, kdy by bylo potřeba aktivovat pracovní povinnost - tedy například dostat mediky do nemocnic.

Smyslem pracovní karantény je udržet stát v chodu i v případě, kdy by se i mezi zaměstnanci v oblasti kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta covidu-19 omikron.

Pracovní karanténa souvisí s tím, že od 17. ledna budou mít všichni zaměstnanci povinnost testovat se dvakrát týdně antigenními testy. V případě pozitivity půjdou na pět dní do karantény, přičemž tento režim by měl fungovat dva až tři týdny. Lidé z vybraných profesí, kterým by v práci vyšel pozitivně antigenní test, by však mohli pracovat i nadále.

Rakušan hodlá definovat profese, u kterých by to bylo možné. V této souvislosti zmiňoval zajištění bezpečnosti, sociální či zdravotní péče, ale také provoz v elektrárnách či vodohospodářství nebo také práci firem, jež sváží odpad. Konečné slovo má říct ve středu vláda.

Po pozitivním PCR testu pryč z práce

Pracovní karanténa nebude uplatňována například ve školství. „Jakmile je pedagog pozitivně testován, tak logicky je ta míry rizikovosti tak veliká, že takový člověk logicky nepůjde do třídy,“ upřesnil na dotaz novinářů Vít Rakušan (STAN) jakých profesí by se novinka netýkala. Dodal, že podobných profesí je vícero. Definitivní seznam musí schválit vláda

Upřesnil také, co to vlastně znamená pracovní karanténa. „Pracovní karanténa je to, že ten zaměstnanec přijde do práce, ráno nebo v průběhu dopoledne se otestuje antigenním testem a ten antigenní test vyjde pozitivně a pokud ten antigenní test vyjde pozitivně, ten člověk je bez symptomů, tedy se cítí subjektivně dobře, tak v té chvíli  - u těch specifických profesí - má zaměstnavatel právo říci, že toho člověka potřebuje na výkon práce,“ vysvětlil Rakušan. 

Podle Rakušana se samozřejmě v tu chvíli nesmí zaměstnavatel potkávat s kolegy a měl by dodržovat přísnější epidemická pravidla. Dodal, že pokud by následně vyšel pozitivně i PCR test, bude už muset zaměstnanec do klasické karantény. Neupřesnil, jakých profesí se to bude týkat. Podle Rakušana se to dozvíme až po jednání vlády. 

Podle vyjádření šéfa Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy by se pracovní karanténa mohla týkat i klíčových dodavatelů - například prádelen, které perou pro nemocnice, nebo řidičů, kteří rozvážejí potraviny od výrobců. Zařazeni by v ní mohli být i pracovníci v provozech, které nelze přerušit - jako vysoké pece nebo zemědělské provozy pečující o zvířata. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dříve zmínil také například i pracovníky ve školství.

ÚKŠ minulé pondělí zadal zástupcům kritické infrastruktury úkol vypracovat do čtvrtka režimní opatření pro situace, kdy by jejich zaměstnance ve větší míře zasáhla nákaza omikronem.

Kritickou infrastrukturou jsou prvky, u nichž by narušení jejich funkce mělo závažný dopad na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatel, zdraví lidí či ekonomiku. Mezi její typické prvky patří elektrárny, přehrady, letiště nebo telekomunikační sítě, ale také strategické finanční instituce a státní úřady.

Odklad karantény pro očkované

Válek očekává, že výrazný nástup vlny omikronu se projeví zhruba od 16. ledna a opět poleví ve druhé polovině února. USA nebo některé západoevropské státy hlásily v souvislosti s omikronem problémy s dopravou či dalšími oblastmi, kde kvůli velkému počtu nakažených a lidí v karanténě chybí pracovníci.

U nás je nyní 40-50 % nových případů je způsobené variantou omikron, jak uvedl ministr vnitra na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu. „Vidíme, že v tom posledním týdnu je to nárůst setrvalý, na druhou stranu je potřeba říci, že se zatím jedná o pozvolný, nikoliv radikální nárůst,“ komentoval aktuální epidemiologickou situaci. Dodal, že nejlepší situace je stabilně v Karlovarském kraji. Naopak nejhorší v Praze, kde je incidence 754 případů infekce na 100 tisíc obyvatel. „Ta situace se zatím vyvíjí o něco příznivěji, nebo respektive pomaleji, než byly prosincové predikce. Rozhodně ale není důvod k falešnému optimismu,“ pokračoval Rakušan.   

Optimismus není podle ministra na místě z toho důvodu, že praxe ze zahraničí ukazuje, že jak se přehoupne počet infikovaných omikronem přes 50 %, křivka infekce se rychle zvyšuje. Nevyloučil návrat nouzového stavu.  „Zatím se pohybujeme v takových číslech, že věříme, že jsme schopni v tuto dobu, zdůrazňuji v tuto dobu, krizi zvládat v rámci pandemického zákona a na základě toho se i připravují ta opatření na středeční vládu,“ konstatoval.

Očkovaní a lidé, kteří covid prodělali, nebudou muset zatím do karantény po kontaktu s nakaženým ani po jejím zkrácení. Změna bude až od 17. ledna.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Watcheresses ( 12. ledna 2022 12:21 )

Proč by je ošetřovali? To jste opravdu tak neinteligentní, že nechápete, co znamená, že člověk v pracovní karanténě má pracovat tak, aby s nikým do styku nepřišel? To zaznělo opakovaně. Ono v těch pečovatelákách je přece různá práce, třeba administrativa a podobně.
AG testy jsou méně přesně než PCR, tak možná proto.
A vy patříte do kritické infrastruktury?
Co je tak nepochopitelného na tom, že v případě nouze to může zaměstnavatel řešit takto?
Je super, že máte dům a topení vás netrápí. Ale je to trochu hloupý nebo spíš omezený pohled na věc. Uvědomte si, že v ČR nežijete sama. Pro někoho to problém být může.
Pokud nejste schopna si zařídit do práce dočasně jinou dopravu... Jak se říká, kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá výmluvy. Vy mi připadáte jako ten druhý případ.

Watcheresses ( 12. ledna 2022 12:15 )

Dobře, ale třeba ve firmách se leckde testuje AG testy, nikoli PCR (a od 17. se mají testovat tuším všichni všude.) A přesně takových případů se to týká. Čili pokud si sám dojdete na PCR, není co řešit. Ale nezlobte se na mě, na to není třeba být Einstein.

esprit ( 12. ledna 2022 02:03 )

a říká si že prej je samec, tak to má jistě malý péro

Babisova_drahota ( 11. ledna 2022 23:39 )

Píše o pitomcích. Co na tom nechápeš?

jajas ( 11. ledna 2022 21:00 )

Nevšiml si, že je po volbách....nějak se zasekl!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa