Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Každou vteřinu se nakazí dva lidé. Francie hlásí celoevropský rekord 208 000 případů za den

Aktualizováno -
29. prosince 2021
18:46
Autor: ČTK - 
29. prosince 2021
16:51

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala rekordních více než 208 000 nových nákaz koronavirem. Podle agentury Reuters jde nejen o francouzský, ale také celoevropský rekord od začátku pandemie covidu-19. Své dosavadní maximum překonala Francie už v úterý, kdy oznámila 179 807 nových případů koronaviru.

Tempo šíření nákazy je tak vysoké, že se podle ministra zdravotnictví Oliviera Vérana koronavirus ve Francii prokáže každou vteřinu v průměru u dvou lidí. Zatím podle něj ale není situace taková, aby varianta omikron - která se rychleji šíří, ale má mírnější projevy - měla zásadní dopad na francouzské nemocnice.

Větší problémy způsobuje varianta delta a podle francouzského ministra další problémy přinese také chřipková epidemie, která podle něj tuto zimu bude velká. O variantě delta se podle Vérana již příliš nemluví, ale delta „rozhodně ještě neřekla své poslední slovo“. V některých regionech sice její výskyt ustupuje, jinde ale naopak narůstá.

Ministr také popisoval případy z nemocnic, kdy lidé, kteří jen těsně unikli smrti, dále odmítají existenci covidu, urážejí a napadají zdravotníky nebo si strhávají kyslíkové masky, protože nemoc považují za smyšlenku vlády.

„Neříkám to jako výhrůžku, jsem lékař a ke všem pacientům přistupuji stejně. Je ale jen malá šance, že se vám podaří proběhnout mezi kapkami deště, rozšíření viru už je příliš silné a nejnáchylnější k nákaze virem jsou neočkovaní lidé,“ uvedl Véran. Mezi hospitalizovanými na jednotkách intenzivní péče jsou sice lidé, kteří měli i posilující dávku očkování, ale 80 procent z pacientů na JIP jsou podle ministra zdravotnictví lidé s oslabenou imunitou.

Ve Francii se dosud nenechalo naočkovat pět milionů lidí, Véran je řadí do tří kategorií. Jsou mezi nimi lidé, kteří žijí v odlehlých oblastech a nemají přístup k informacím ani k očkování. Druhou skupinou jsou klasičtí odmítači očkování, kteří mnohdy popírají existenci covidu. Třetí skupinou jsou zejména mladí lidé, kteří žijí stejně jako dřív a covid v podstatě ignorují.

Právě na třetí skupinu se podle Vérana zaměřuje očkovací pas, který by ve Francii mohl nahradit dosavadní covidový pas, který zahrnoval i možnost testování. O zavedení nového dokumentu nyní jedná francouzská vláda a parlament.

Video  Fiala a spol. vysvětlují: Nová opatření v boji s covidem a proč učitelé dostanou jen drobné?  - ČTK
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 29. prosince 2021 20:21 )

To je zvláštní. Dosud byli rekordmany v počtu a tvrdosti restrikcí. Ze by to nepomahalo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa