Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francouzi se po lockdownech „utrhli ze řetězu“. Za měsíc se topilo 300 lidí, 79 nepřežilo

Autor: mav - 
17. července 2021
12:25

Špatná kondice, nadváha a nadšení z nově nabyté volnosti… Ve Francii se konec koronavirových lockdownů projevil i smutně. Mezi 1. červnem a 5. červencem francouzské ministerstvo zdravotnictví napočítalo 314 případů tonutí, z nichž čtvrtina skončila smrtí, píše deník Le Monde.

Loni bylo takových nehod o dost méně, ale těžko čísla srovnávat, když byly zavřené bazény a lidé se báli chodit ven. Ovšem oproti témuž období roku 2018 jde o 22% nárůst případů tonutí, utopených přibylo dokonce o 58 %. Nejvíce incidentů připadá na věkové kategorie pod pět let (67 neboli 21 % všech případů) a nad 65 (77 čili 25 %). Předškoláků se však utopilo osm, zatímco ze seniorů nepřežilo 27, každý třetí tonoucí.

Nejvíc nehod připadá na moře – 143, následují domácí bazény (61), řeky (45) a jezera (33). „K 80 % utonutí mezi 1. červnem a 5. červencem došlo v přírodě, což je obecně vysoké číslo,“ konstatuje Aymeric Ung z agentury Santé publique France (SPF). To podle něj odpovídá hypotéze, že se lidé „utrhli“, jakmile skončily lockdowny a smělo se zase ven.

„Kvůli nedostatku pohybu a přibírání na váze nejsou lidé ve formě,“ předpokládá Ung. Navíc byli lidé neopatrní, přeceňují své síly a podceňují rizika. „Je to, jako když jedete na týden na lyže. Víc zlomenin bývá hned první den. Jenže se zlomeninou dostanete sádru, přijdete o lyžování - a to je vše. Ve vodě, pokud špatně odhadnete rizika, může to být velmi rychle fatální, zvláště u starších osob,“ řekl Ung agentuře AFP.

„Je proto důležité si kroky k předcházení topení připomínat v každém věku, každý by se měl udržovat zdravý a ve formě,“ varuje SPF.

Bez výuky plavání

Mnohým dětem chyběly kurzy plavání. „To mohlo hrát spíše jen okrajovou roli,“ soudí Ung. „S výjimkou pár případů je tonutí dětí vždy problémem dozoru dospělých. Pokud je dospělý pozorný, není žádný důvod, proč by se dítě mělo topit.“

Státní průzkum ukázal, že každý šestý Francouz (16,6 %) neumí plavat, informoval Le Monde. Více se to týká seniorů a hlavně seniorek; až od roku 1965 je ve škole výuka plavání povinná. Jsou to čísla z roku 2017, oproti roku 2010 se situace o 2,3 procentního bodu zlepšila.

Utonulí v EU. Utonulí v EU. | Eurostat

Podle evropského srovnání utonutí je na tom Francie stejně jako Česko. Unijní úřad Eurostat ukazuje, že v obou zemích na 100 tisíc obyvatel připadá každoročně 1,5 utopeného, což je o něco horší než průměr EU (1,0). Nejhůř jsou na tom bývalé sovětské republiky Lotyšsko (5,6), Litva (4,8) a Estonsko (3,2). Nejopatrnější (či nejlepší plavci) jsou lidé na Maltě, v Nizozemsku a Itálii.

Video  Na vlastní kůži: Odborník předvedl záchranu z nebezpečného jezu  - Petr Ptáček, Asociace vodní turistiky a sportu
Video se připravuje ...

jajas ( 17. července 2021 21:01 )

Copak, frantíci zapomměli plavat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa