Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Noční kluby otevřely po 16 měsících. Diskotéky jsou rizikové, varoval epidemiolog Francouze

Autor: ČTK, for - 
9. července 2021
21:12

Ve Francii se dnes po 16 měsících koronavirové pauzy poprvé otevřou noční kluby, i když vláda předem varuje, že pokud by se epidemická situace zhoršila, budou muset diskotéky a další podniky znovu zavřít. Zhoršení je přitom pravděpodobné: ministr zdravotnictví Olivier Véran stanici France Inter řekl, že nejspíš už o víkendu bude mezi novými případy nákazy virem SARS-CoV-2 převažovat infekčnější mutace delta.

„Je velká úleva, že můžeme zase otevřít, i když to není hned na 100 procent,“ řekl agentuře AFP provozovatel pařížského klubu Sacré Martin Munier.

Pro návštěvníky nočních podniků platí několik omezení. Před vstupem se musejí prokázat negativním testem na koronavirus, dokladem o očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Kapacita klubů je omezena na 75 procent, ale roušky uvnitř nejsou povinné, i když je úřady doporučují.

Expert varuje před deltou

Epidemiolog Arnaud Fontanet, člen vědecké rady francouzské vlády, varoval, že vzhledem k rychlejšímu šíření nákazy mezi mladými lidmi budou diskotéky silně rizikovými místy. Například v Katalánsku noční kluby otevřely 21. června, nedávno ale musely kvůli nepříznivému epidemickému vývoji zase zavřít.

Zdaleka ne všechny noční kluby ve Francii ale dnes otevřou své dveře. Nejméně 400 podniků během vynucené přestávky ukončilo svou činnost, další nesplnily hygienické nároky úřadů a čekají na příznivější dobu, uvedla AFP.

Francouzský zdravotnický úřad HAS dnes vydal doporučení, aby stát nařídil povinné očkování proti covidu-19 všem zdravotníkům a dalším lidem, kteří jsou v pravidelném kontaktu se seniory a dalšími zranitelnými osobami. Radí také, aby se v očkovací kampani využívaly zejména vakcíny založené na technologii mRNA, jako jsou ty od společností Pfizer/BioNTech či Moderna, které podle něj lépe chrání před koronavirovou mutací delta.

„Počty nových případů i tlak na systém nemocnic zůstávají relativně nízké, dynamika epidemie ve Francii je ale značná a může rychle vést ke zhoršení zdravotní situace,“ uvedl úřad HAS ve svém prohlášení.

Nizozemí diskotéky zavírá

Naopak v Nizozemí kvůli zhoršující se epidemiologické situaci diskotéky uzavírají. V zemi se infekce šíří hlavně mezi mladými lidmi, proto se opatření týkají zejména nočního života. „Není to žádná zábava, ale je to nutné,“ komentoval rozhodnutí vlády Rutte. „Všechno ukazovalo na pohodové léto - a my v něj stále doufáme - ale slunce teď zakryl mrak,“ dodal.

Opatření mají zatím platit nejméně do 13. srpna a dotknou se i některých velkých akcí. Ty, které nenabízejí místa k sezení a neumožňují dodržovat bezpečný odstup, se nebudou smět konat.

Koronavirus v Nizozemí: Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci se budou uzavírat noční kluby Koronavirus v Nizozemí: Kvůli zhoršující se epidemiologické situaci se budou uzavírat noční kluby | Reuters

Sedmnáctimilionové Nizozemsko většinu koronavirových restrikcí zrušilo 26. června, kdy ubývalo nových případů infekce a zhruba dvě třetiny populace obdržely nejméně jednu dávku vakcíny.

S otevřením barů, restaurací a nočních klubů však denní přírůstek nakažených vystoupal na nejvyšší hodnotu za poslední měsíce. Ve čtvrtek činila bilance nových případů infekce za 24 hodin 5400, dnes to bylo skoro 7000. O týden dříve přibývalo nakažených o méně než 1000 denně, uvedla agentura Reuters. Asi tři čtvrtiny nových případů v Nizozemsku jsou mezi mladými lidmi a více než polovina připadá na nakažlivější variantu delta, uvedl dříve nizozemský ministr zdravotnictví Hugo de Jonge.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa