Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Vláda zpřísňuje, všechny zaměstnance znovu čeká testování. A přeočkování i pro 18+

Aktualizováno -
29. prosince 2021
17:49
Autor: Mii, ČTK - 
28. prosince 2021
18:57

Vláda Petra Fialy (ODS) na svém středečním zasedání rozhodla o povinném testování pro zaměstnance od 17. ledna. Bude probíhat po třech až pěti dnech a bude se týkat i těch, kteří jsou očkovaní. Od 4. ledna se také rozšíří možnost očkování třetí dávkou už po pěti měsících i pro lidi starší 18 let a končí Antivirus, jeho příspěvek B.

Co vláda schválila:

  • Všechny zaměstnance, i očkované bude čekat od 17. ledna povinné testování. Ještě o tom bude jednat tripartita.
  • Povinné testování se nebude týkat zdravotníků.
  • 4. ledna se očkování třetí dávkou po pěti měsících otevře pro všechny osoby starší 18 let.
  • Program Antivirus, konkrétně příspěvek B, končí.
  •  Vláda souhlasila s nákupem dalších 14 milionů antigenních testů na koronavirus, které jsou určené pro samotestování ve školách. 
  • Diskotéky nebudou muset počet návštěvníků odvozovat podle míst k sezení.

Video  Fialova vláda úřadovala: Seškrtané zvýšení platů a návrat testů do firem  - ČTK
Video se připravuje ...

„Je to klid před bouří,“ řekl k nové variantě omikron ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že v některých krajích už se varianta šíří komunitně. Třetí dávka je podle něj silná ochrana, proto se možnost přeočkování po pěti měsících rozšiřuje pro všechny osoby starší 18 let. Stane se tak 4. ledna.

Nová varianta se zatím jeví jako výrazně nakažlivější, ale mírnější, lidem zřejmě nezpůsobuje tak těžký průběh nemoci. „Očekáváme, že vlna omikronu bude vrcholit poslední týden v lednu a první týden v únoru,“ sdělil Válek. Testování ve firmách, které bude probíhat pomocí antigenních testů, má se záchyty covidu pomoci.

V současné době se musejí testovat jen zaměstnanci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je povinné jednou za týden.

Příští týden by také vláda měla podle Válka prodiskutovat zkrácení karantény a izolace nakažených. Upřesní se i lhůta pro očkování po prodělání nemoci.

V Česku 26. prosince přestal platit nouzový stav, všechna opatření vycházejí z pandemického zákona. Kapacita hromadných akcí je od středy omezena na 50 osob, u stolu v restauracích budou moci sedět naráz jen čtyři lidé, výjimku budou mít členové jedné domácnosti. 

Jurečka sebral podporu zaměstnavatelům

Vláda dnes také schválila pozastavení programu Antivirus, konkrétně příspěvku B. Ten má bránit propouštění. Při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin dorovnává 60 procent náhrady mzdy do 29 000 korun. Minulá vláda schválila, že příspěvek budou firmy moci čerpat od začátku listopadu do konce února.

Pokud by bylo nutné s ohledem na novou variantu koronaviru omikron nutné podporu zavést, vláda se podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) může k debatě o obnovení programu Antivirus B vrátit. V současné chvíli ale jeho pokračování neplánuje. Bude se naopak snažit, aby Evropská komise co nejdříve schválila program kurzarbeit. „Nenecháváme nikoho na holičkách, pamatujeme na pomoc firem, ale musí být efektivní, smysluplná a cílená,“ řekl Jurečka.

Video  Koronavirus: Varianta omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

lilyalily ( 30. prosince 2021 06:52 )

Hlavně aby se testoval všechen nemocniční personál. Dostala mě situace, kdy byl otec mé známé hospitalizován, samozřejmě při vstupu otestován. Dostal se na pokoj k jinému pacientovi, který tam ležel několik týdnů. Po pár dnech toho pacienta převezli na jiné oddělení, kde mu udělali test, ten byl pozitivní. Prostě ho nakazil naočkovaný personál, protože kde jinde by se nakazil, když tam ležel několik týdnů, návštěvy do nemocnic nesmí a neočkovaný personál se testuje údajně před nástupem mezi pacienty. A ještě z jiné nemocnice, očkovaná paní dr. se nějak necítila, tak si udělala test a byla pozitivní. Ale domů nešla, musela ještě na vizitu. Takže kde to jsme?!? Mezi nejzranitelnějšími se nám beztrestně pohybují nakažení. Jinak s testováním coby očkovaná souhlasím.

XLADI ( 30. prosince 2021 06:04 )

Když vláel Babiš tak by se opozice s podporami rozdala a cokoli jeho vláda schválila tak řvali že je to málo. Teď jsou u vlády sotva 14 dní a už podpory ruší. A v nose se budem šťourat všichni 2x týdně . Tohle jenten tajnej superplán. Rozfofrovat prachy v rezervách pojišťoven za testování 2x rychleji.

viho ( 30. prosince 2021 01:33 )

Podávání třetí dávky vakcíny po tak krátké době bez řádného lékařského vyšetření je zbytečné riziko, které na sebe bere každý očkovaný, protože výrobce vakcíny za nic neručí a vakcína na více než dvě dávky nebyla ani řádně vyzkoušena a schválena. Děje se tak až teď v rámci této velké celosvětové klinické studie, které politici říkají "očkování". Riziko nežádoucích účinků u této třetí dávky je mnohem vyšší, protože se vakcína může setkat s nedávno prodělanou či dokonce probíhající infekcí během současné vlny koronaviru, a také u každého jedince je jiná hladina protilátek z předchozích dávek vakcíny. Rozumný člověk by se proto měl nejdříve poradit s lékařem a ne se překotně hlásit na další dávku, jak k tomu vybízí SMS a emailové spamy od ministerstva.

Petr S. ( 29. prosince 2021 23:11 )

Na Babiše snad může v dobrém vzpomínat jen blbec.

Zdenek ( 29. prosince 2021 22:35 )

Start roku začal lockdownem země. Jaká ponaučení bychom si z prvních měsíců letošního roku měli odnést?

Na klec si zvykáme rychleji, než bychom předpokládali. Ztráta svobody je sice nepříjemná, ale podivuhodně mnoho tygrů se v kleci stane neškodným koťátkem, má-li zaručen pravidelný přísun masa bez nutnosti lovit.

Přesně to se v letech 2020 a 2021 přihodilo nám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa