Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Tvoje děti shoří v pekle“: Lékaři a experti čelí agresivním výhrůžkám odpíračů

Autor: ula - 
29. listopadu 2021
05:00

Hejtmanovi Jihočeského kraje Martinovi Kubovi (ODS) chodí výhrůžky zastřelením, dům hlavní hygieničky Pavly Svrčinové hlídala policie. Adresu prezidenta České lékařské komory Milana Kubka někdo zveřejnil na internetu. Útokům odpíračů očkování, nošení roušek či protikoronavirových opatření čelí lékaři, vědci a další odborná veřejnost po celém světě. Vědecký portál Nature oslovil přes 300 vědců ze sedmi zemí světa. Kromě fyzické likvidace, ohrožování zbraní se objevují i výhrůžky sexuálními útoky. Portál přinesl i příběhy některých z nich.

„Nadávají mi antivaxeři na sociálních sítí a vyhrožují mi zastřelením, což je strašný zážitek, ale asi to k dnešní společnosti patří,“ svěřil se hejtman Kuba s tím, že navíc odmítači argumentují tím, že si platí zdravotní pojištění, a proto se o ně kdokoliv musí postarat.

V jisté obavě žije i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, které odpírači dorazili až před dům. Kvůli tomu hlídá její dům policie. Uvedl to mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. „Poprosili jsme, aby nějakou dobu po té manifestaci byla paní hygienička hlídaná, přičemž nám moravskoslezská policie vyšla vstříc,“ řekl pro server iDnes.cz.

Dodal, že Svrčinová dostává výhrůžky především prostřednictvím emailu. Některé z nich předává ministerstvo policii.

Na facebooku anonym zveřejnil i adresu prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. „Tady bydlí to prase Milan Kubek. Horní okna zleva!! (Adresa, a čtyři vykřičníky.) Tak kdyby měl někdo zájem,“ stálo v postu. „Veřejnost má právo vědět kde bydlí nebezpečný člověk. Lidé pro něho přijdou, až dojde trpělivost. Ten bude kvičet!“ reagoval jeden z diskutujících.

Výhrůžky zabitím i sexuálním násilím

Zatímco v minulosti čelili vědci útokům, když se vyjádřili ke změnám klimatu nebo k násilí páchaném střelnými zbraněmi, nyní je nejčastějším důvodem výhrůžek, když se vyjádří k očkování, nošení roušek, účinnosti léků na covid- 19, nebo k původu nového typu koronaviru. Rozsáhlou anketu mezi vědci a lékaři ze sedmi zemí světa uspořádal vědecký časopis Nature.

15 % z 321 účastníků ankety čelilo vyhrůžkám zabití, 22 % se setkalo s vyhrožováním fyzickým násilím nebo i sexuálním násilím. Šest z oslovených bylo skutečně fyzicky napadeno a dvě pětiny vědců měly kvůli obtěžování psychické problémy. Další uvedli, že jejich zaměstnavatelům dorazily stížnosti na jejich práci, případně někdo uveřejnil na internetu adresu jejich bydliště.

Někteří uvedli, že to ovlivnilo jejich ochotu mluvit na veřejnosti a do médií, další přiznali, že to berou jako nepříjemnou součást odhodlání informovat veřejnost. Někteří si pod tlakem odpíračů smazali účty ze sociálních sítí. 

Ne vždy policie efektivně zasáhla

Nature přinesl i přímá svědectví některých vědců. Infektoložka Kurtika Kuppalli poskytla několika velmi sledovaným médiích rozhovory o covidu-19 v září roku 2020. Následně se několik měsíců potýkala s výhrůžkami smrtí prostřednictvím sociálních sítí a e-mailu. Lékařka vše nahlásila na policii, tak však zřejmě žádné kroky nepodnikla, protože nenávistné komentáře pokračovaly. Žena se bála  a kontaktovala policii znovu. „Policista mi řekl, ať si pořídím zbraň,“ přiznala Kupalli.

Napadení v parku a strach z odstřelovače

O některých kauzách informovala i média. Anthony Fauci, šéf amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci, dostal ochranku poté, co jemu a jeho rodině někdo vyhrožoval smrtí. Britský lékař Chris Whitty, který funguje jako hlavní poradce vlády pro boj s koronavirem, byl napaden v parku, pachatelem byl realitní makléř. Německý virolog Christian Drosten dostal balíček s lahvičkou tekutiny, na které stálo, „pozitivní“, s návodem, jak má tekutinu vypít. Belgický virolog Marc Van Ranst a jeho rodina museli být přestěhováni poté, kdy profesionální voják-odstřelovač utekl od armády a zanechal po sobě dopis, ve kterém naznačoval, že se hodlá zaměřit na virology.

„Tvoje děti shoří v pekle“

Andrew Hill, farmakolog z Institutu translační medicíny Univerzity v Liverpoolu, uveřejnil v červenci minulého roku analýzu, ve které on a jeho kolegové uváděli přínosy ivermektinu při léčbě covidu-19. Brzy poté se ale rozhodli své tvrzení vzít zpět a udělat novou analýzu. Během chvíle si ale ivermektin dokázal vybudovat pověst zázračného léku. Hillovi pak lidé posílali obrázky oběšenců, rakví, přirovnávali ho k nacistickým válečným zločinům a tvrdili, že on a jeho děti shoří v pekle. Hill pak zrušil svůj účet na twitteru.

Problémy měli i vědci, kteří se odvážili vyjádřit veřejně své pochybnosti o původu viru. Viroložka Danielle Anderson publikovala začátkem roku 2020 kritiku článku, který uváděl, že  SARS-CoV -2 mohl uniknout z čínského virologického institutu ve Wu-chanu. Následně byla intenzivně a dokonce koordinovaně terorizována po e-mailu a sociálních sítích, lidé jí psali „sněz netopýra a ch*ípni, d*vko“. 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa