Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Proč očkovat děti proti covidu? Experti vypočetli šest důvodů, vakcínu má i Ondřej (10)

  • Autor: ula,ČTK - 
    28. 12. 2021
    05:00

    Vakcinace dětí od pěti let se v Česku pomalu rozbíhá. Některé kraje již očkují, jinde se bude ve větší míře očkovat až po novém roce. K pondělku bylo podle statistik ministerstva zdravotnictví očkováno přes osm tisíc dětí, v Česku je však kolem 800 tisíc dětí v tomto věku. Odborníci apelují na rodiče, aby své ratolesti nechali očkovat. Například v pondělí v očkovacím centru v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem v 8:00 začalo očkování dětí ve věku od pěti do 11 let proti covidu-19. Za první hodinu zdravotníci vakcinovali více než 30 z nich. Mezi nimi byl i Ondřej (10), který přišel s maminkou Terezou. Jaké jsou nejpádnější důvody pro vakcinaci dětí proti covidu-19?

     

  • 1.Ondřej (10): Nebolelo to

    Ondřej prý projevil o očkování zájem sám už před pár měsíci. Původně jej maminka objednala na očkování k dětské lékařce, ale ta ještě s vakcinací nezačala, tak jej maminka vzala do očkovacího centra v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

    „Je mnoho důvodů, proč jsem nechala svého syna očkovat. Jde především o jeho ochranu, i našeho okolí. V jeho škole se nákaza covidem-19 objevila opakovaně, byl i v karanténě. Samozřejmě mu to usnadní sportovní kroužek, hraje fotbal, nebude se muset neustále testovat,“ řekla Blesk Zprávám Ondřejova maminka.

    Se svým synem je také fanynka fotbalové Slavie. „Když jsme šli na zápas, musel se pokaždé testovat, než zvedli věkovou hranici na 12 let bez testu,“ vysvětlila Tereza.

    „Nebolelo ho to, jediný vedlejší účinek je, že úpěnlivě dbá na doporučení se šetřit. Tatínkovi řekl, že pro dřevo s ním jít nemůže, že má nařízený klidový režim,“ dodala s úsměvem maminka Tereza.

    V Ústí nad Labem se nechal očkovat i desetiletý Ondra V Ústí nad Labem se nechal očkovat i desetiletý Ondra | Archiv Terezy

  • 2.Vakcíny jsou bezpečné

    „Podle dat, které máme k dispozici, vakcíny využívající technologii mRNA jsou u dětí a adolescentů bezpečné a dobře tolerované. Během klinických studií 3. fáze, na jejichž základě byla očkovací látka podmínečně registrována, nebyly zjištěny žádné závažné nežádoucí účinky u adolescentů a mladistvých (ve věku 12 let a více), ani u dětí ve věku od pěti do 11 let,“ uvedla pro Blesk Zprávy MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost a místopředsedkyně České vakcinologické společnosti ČLS JEP.

    „Během klinických studií vědci zjistili, že nižší dávka vakcíny (konkrétně třetina dospělé dávky) vyvolá u dětí stejnou imunitní odpověď jako plná dávka u dospělých. Ta je tedy příslibem nejen stejného efektu ochrany před závažným průběhem, ale zároveň větší bezpečnosti,“ uvádí odborníci z projektu Medici PRO očkování.

    Očkování doporučuje i Česká vakcinologická společnost.

    V nemocnici v Kadani se poprvé očkovaly malé děti (22. 12. 2021) V nemocnici v Kadani se poprvé očkovaly malé děti (22. 12. 2021) | ČTK / Kubeš Slavomír

  • 3.Nežádoucí účinky? Minimální

    Rodiče se většinou obávají, jaké může mít podání vakcíny nežádoucí účinky.

    „Běžné nežádoucí účinky jsou u dětí podobné jako u dospělých frekvencí i intenzitou. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou bolest v místě vpichu, únava a bolest hlavy,“ uklidňuje Cabrnochová.

    Nižší dávka je tedy smysluplným krokem k tomu, aby vakcína byla pro děti bezpečnější a nevyvolala zbytečně závažné nežádoucí účinky. 

    Samozřejmě i zde platí zásady jako pro každé jiné očkování, a sice, že u dítěte nesmí probíhat žádné horečnaté onemocnění. Běžné nachlazení jako rýma a kašel není překážkou. 

    V Jihočeském kraji 17. prosince 2021 začalo očkování dětí ve věku od pěti do 11 let proti covidu-19. Zdravotníci podávali vakcínu v českobudějovickém očkovacím centru a strakonické nemocnici (na snímku). V Jihočeském kraji 17. prosince 2021 začalo očkování dětí ve věku od pěti do 11 let proti covidu-19. Zdravotníci podávali vakcínu v českobudějovickém očkovacím centru a strakonické nemocnici (na snímku). | ČTK/Pancer Václav

  • 4.Covid-19 může dítě ohrozit

    I když je nemoc covid-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni a dokonce i vyžadovat intenzivní péči.

    V riziku jsou především děti, které trpí chronickým onemocněním dýchacích cest – například astmatem, které je v dnešní době čím dál častější diagnózou. Tyto děti mohou nezřídka skončit v nemocnici s potřebou oxygenoterapie, v závažnějším případě i na lůžku intenzivní péče. „Zatím naštěstí výjimečně, ale bohužel dochází i k dětským úmrtím,“ varuje vakcinoložka.

    Od počátku pandemie bylo v České republice zaznamenáno osm dětských úmrtí na covid-19. Do května 2021 šlo o jediné vakcínou preventabilní onemocnění u dětí, které skončilo smrtí. „Dalším zbytečným úmrtím, na choroby, jako je tetanus, dětská přenosná obrna, pravé neštovice a další, se nám podařilo zabránit právě díky očkování,“ dodávají Medici PRO očkování.

    Vojtěch (11) z Brna zvládl očkovaní naprosto hrdinně. Říkal, že ho to nijak nebolelo. Vojtěch (11) z Brna zvládl očkovaní naprosto hrdinně. Říkal, že ho to nijak nebolelo. | Hynek Zdeněk

  • 5.Prevence proti zánětlivému onemocnění (PIMS)

    Problémem dětské medicíny z pohledu onemocnění covid-19 zůstává „multisystémové zánětlivé onemocnění“, častěji označované jako PIMS-TS nebo MIS-C. Jde o reakci organismu na proběhlou infekci.

    Nejčastěji se projevuje horečkami, trávicími obtížemi, únavou a vyrážkou na kůži. Velká část dětí s tímto pozdním následkem musí být hospitalizována na urgentním lůžku, a to i přes to, že průběh samotného onemocnění covid-19 byl mírný nebo dokonce bezpříznakový. Nejobávanější komplikací MIS-C je postižení srdce, které se vyskytuje až u 90 procent dětí a může znamenat vážné následky do budoucna. 

    Covid-19 může i u dětí způsobit dlouhodobé potíže označované jako „long covid“.

    Očkování dětí v Praze (15.12.2021) Očkování dětí v Praze (15.12.2021) | ČTK / Šimánek Vít

  • 6.Očkování dětí chrání celou populaci

    „Infekce u dětí pomáhají udržovat cirkulaci viru v populaci. Očkování tak chrání nejenom dítě samotné, ale pomáhá snížit virovou nálož v populaci,“ upozorňuje Cabrnochová.

    Dětské kolektivy jsou ideálním místem pro šíření viru, zejména kvůli tomu, že děti mají často bezpříznakový průběh a virus tak může dlouhodobě kolovat. Pokud není dítě testované, často se nepřijde na to, že virus prodělalo a šíří jej dál.  To může být rizikové pro osoby v jeho blízkosti – učitele, rodiče, prarodiče a další.

    „Podle výsledků klinických studií je velmi pravděpodobné, že očkované děti budou vylučovat daleko menší množství viru a díky tomu se tedy i sníží rychlost šíření v populaci,“ uvádí Medici PRO očkování.

    Očkování dětí v Praze (15.12.2021) Očkování dětí v Praze (15.12.2021) | ČTK / Šimánek Vít

  • 7.Ochrana psychického zdraví

    Odborníci upozorňují, že očkováním nechráníte jen fyzické zdraví dítěte, ale i psychické. Pandemie tvrdě dopadá na psychiku dětí, zejména kvůli distanční výuce, zrušeným kroužkům a odloučení od vrstevníků.

    To bylo možné vidět mimo jiné i na dětských psychiatrických odděleních, která zaznamenala enormní nárůst dětí s psychickými obtížemi, jako jsou deprese, panické stavy a bohužel i zvýšenou míru pokusů o sebevraždu právě u mladistvých.

    Očkování malých dětí proti covidu (ilustrační foto) Očkování malých dětí proti covidu (ilustrační foto) | ČTK / AP / Andrew Medichini

Video se připravuje ...
Další videa