Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exploze případů a „otázka života a smrti“. Očkování je vlastenecká povinnost, vzkázal Biden

Aktualizováno -
22. prosince 2021
10:49
Autor: ČTK - 
21. prosince 2021
22:34

Šíření varianty koronaviru omikron je vážná záležitost a pro nenaočkované možná smrtelná, řekl dnes americký prezident Joe Biden při představování nových kroků své vlády v boji s nastupující další vlnou pandemie. Díky vakcínám a novým poznatkům jsou ale USA v jiné pozici než dříve, dodal s tím, že naočkovaní lidé by si měli bez větších obav užít vánoční svátky se svými blízkými. Vláda se chystá otevírat nová očkovací centra, povolat na pomoc vojenské zdravotníky a objedná 500 milionů testů, které budou volně k dispozici, tedy asi dva na každého dospělého Američana.

„Omikron by nás měl všechny znepokojovat, ale neměli bychom panikařit,“ řekl Biden. Poznamenal, že plně naočkovaní Američané se sice mohou novou variantou nakazit, jsou však mnohonásobně lépe chráněni před vážným průběhem nemoci a úmrtím. Podle Bidena udělali očkováním správnou věc a mohou bez potíží strávit Vánoce tak, jak plánovali před nástupem omikronu. „Již se nenacházíme v březnu 2020. Jsme připraveni,“ dodal.

Otázka života a smrti

Jedním ze zásadních rozdílů oproti začátku pandemie je podle Bidena to, že kvůli jednotlivým výskytům nákazy není nutné zavírat školy. Děti jsou však podle něj v bezpečí, jen pokud se nacházejí v bezpečném prostředí.

Vyzval proto opakovaně dosud nenaočkované Američany, aby se očkovali, neboť jde o jejich „vlasteneckou povinnost“. „Vaše volba může být otázkou života a smrti,“ upozornil Biden.

Vláda chce na řadě míst posílit očkovací kapacity, aby co nejvíce lidí mohlo rychle dostat posilující dávku vakcíny. Na některá místa také hodlá vyslat vojenské zdravotníky.

V lednu rovněž spustí speciální internetovou stránku, na níž si budou moci lidé objednat domácí testovací sady. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dnes řekla, že ještě není zcela jasné, kolik těchto testů si budou moci domácnosti vyžádat. Americká média poznamenávají, že vláda dosud neuvedla, jak je hodlá lidem doručovat.

Biden však potvrdil, že využije zvláštní pravomoci a nařídí soukromým firmám, aby upřednostnily při výrobě testů vládní zakázky, aby byly sady co nejrychleji k dispozici. Při oznámených 500 milionech testů by vyšly necelé dva na každého dospělého Američana. Podobnou službu již nabízí pro své občany například Británie.

Neskutečně nakažlivý omikron

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už omikron v USA převažuje. Biden řekl, že se šíří rychleji, než kdokoli mohl očekávat. Omikron podle federálních úřadů nyní představuje 73 procent všech nových případů, oproti méně než jednomu procentu na začátku měsíce. První úmrtí související s variantou v pondělí ohlásil Texas.

„Jedná se o neskutečně nakažlivý patogen, přičemž zatím neznáme jeho důsledky pro závažnost (onemocnění) a úmrtí,“ řekla o nové variantě viru imunoložka a viroložka Galit Alterová působící na Harvardově univerzitě.

Rychlý nárůst počtu případů

Ve Spojených státech přitom tento týden prudce rostou počty zachycených nákaz koronavirem a průměrný přírůstek z posledních sedmi dní po úterku překročil 150 000 případů. Ukazují to statistiky sestavované deníkem The New York Times (NYT). Výskyt infekcí je teď podle nich těsně pod vrcholem silné letní vlny americké epidemie, bilance hospitalizací s covidem-19 však zůstává na výrazně nižších hodnotách.

Nejrychlejší šíření nákazy aktuálně evidují na severovýchodě USA, který letní vlna nezasáhla tak silně jako jiné americké regiony. Ve státě New York se hlášené počty infekcí dostaly na nejvyšší úroveň od začátku pandemie a sedmidenní průměr se za poslední dva týdny zdvojnásobil. Ještě prudší nárůst registruje federální distrikt hlavního města Washingtonu, který hlásí skoro trojnásobek nákaz oproti předchozímu maximu ze začátku roku.

V celých USA, které mají přibližně 330 milionů obyvatel, podle listu NYT na každý z posledních sedmi dní připadalo něco přes 157.000 zachycených infekcí. Při letní vlně se tento ukazatel dostal k hranici 165.000, na začátku roku při dosud nejhorší fázi epidemie v zemi činily přírůstky až 250.000 případů na den. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii monitoruje, v posledních dnech hlásí o něco nižší čísla než NYT, i její databáze ale ukazuje dramatický nárůst ve srovnání s předchozím týdnem.

Z pohledu bilance hospitalizací a úmrtí na tom jsou v tuto chvíli USA o poznání lépe než ve stejnou dobou loni nebo při vrcholu letní vlny. Prvotní očkovací režim absolvovalo asi 62 procent populace, přeočkování jich má za sebou 18 procent.

Povinná 3. dávka pro zdravotníky v Kalifornii

Při zhoršující se epidemické situaci tento týden dál přibývají karanténní opatření na lokální a státní úrovni. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom v úterý oznámil, že pro zdravotníky v nejlidnatějším americkém státě bude povinná posilující dávka vakcíny.

Město Chicago zase plánuje od 3. ledna zavést kontroly očkovacích certifikátů v restauracích, barech, posilovnách a na dalších místech.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Prema M ( 23. prosince 2021 09:42 )

USA už dávno zkrachovala, proto teď dráždí Putina, aby vše svedli na válku

Stano1963 ( 22. prosince 2021 18:48 )

originál cnn, včera

Stano1963 ( 22. prosince 2021 13:13 )

například 26. července 2011 • 15:26

2. srpen 2011 – datum, kdy americké vládě dojdou peníze, se blíží.

a zase nic, to je takový běžný stav v USA

CAVESMAN ( 22. prosince 2021 11:42 )

Ano pouze pro ekonomiku USA - jinak by stát zkrachoval , byli na pokraji bankrotu

Stano1963 ( 22. prosince 2021 11:19 )

exprezident Trump má již i posilovací dávku, v USA ho fanoušci vybučeli, v USA dopadají s covidem nejhůře bašty republikánů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa