Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na lanovky bez roušek, couvla vláda. A školy si budou o testování rozhodovat samy

Aktualizováno -
13. prosince 2021
15:37
Autor: ČTK, Mii - 
13. prosince 2021
06:40

Vláda v pondělí jednala o některých změnách mimořádných covidových opatření. Třeba o preventivním testováním školáků a zaměstnanců. Když jim vyjde pozitivní antigenní test, žádanku na PCR test už jim nebudou muset vystavovat praktiční lékaři, oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Kabinet také kývnul na novelu zákona o veřejném zdraví, která umožní očkovat proti koronaviru i u zubařů nebo v lékárnách.

Covidové novinky schválené vládou:

  • Vojáci budou moci pomáhat s epidemií covidu-19 v nemocnicích a sociálních zařízeních až do června.
  • Žádanky na PCR test po pozitivním testu ve škole budou dětem vystavovat hygienici od 3. ledna.
  • Vláda podpořila, aby očkovat mohli i zubaři a lékárníci. Novelu zákona o veřejném zdraví ještě musí projednat Sněmovna.
  • Školy si budou moci samy rozhodnout, který den v týdnu budou provádět preventivní testování žáků.
  • Na lanovkách už lidé nebudou muset nosit ochranu úst.

Za očkováním do lékárny nebo k zubaři

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes na vládu předložil novelu zákonu o veřejném zdraví. Očkování mají nově provádět i zubaři či lékárníci. „Je na místě tuto změnu zákona přijmout,“ uvedl Vojtěch a zmínil, že úpravu nedávno přijalo i Německo. „Je to mimořádná situace a v této situaci je nutné, aby očkování bylo více dostupné,“ řekl ministr. Sněmovna by měla novelu projednat ve zrychleném režimu.

Podle Vojtěcha resort teprve upraví podmínky pro očkování v lékárnách vypadat. „My nepřepokládáme, že by do těch lékáren chodily stovky lidí,“ sdělil Vojtěch. Provozovny by měly spíš představovat dodatek k celému systému. Očkovací prostor a klasický prodejní prostor zřejmě bude stačit oddělit plentou.

Větší volnost pro školy

Ministerstvo obrany počítá s prodloužením možnosti nasazení vojáků při pomoci v nemocnicích nebo při testování. Nynějšímu nařízení končí platnost na konci roku, kabinet ji prodloužil do června 2022. Nařízení umožňuje k pomocným pracím v nemocnicích a v sociálních zařízeních vyslat až 900 vojáků. Dalších 150 vojáků lze využít v souvislosti s testováním na koronavirus.

Vláda dnes také jednala o některých změnách mimořádných covidových opatření. Třeba o preventivním testováním školáků a zaměstnanců. Když jim vyjde pozitivní antigenní test, žádanku na PCR test už jim nebudou muset vystavovat praktiční lékaři. „Toto mimořádné opatření nabere účinností 20. prosince v pondělí,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k zaměstnancům. U dětí změna začne platit až 3. ledna a žádanky budou vystavovat krajské hygienické stanice.

Školy nově také budou moci vybrat, kdy budou testovat děti, ministerstvo zdravotnictví nebude trvat na pondělích. A na lanovkách už lidé nebudou muset nosit ochranu úst, řekl Vojtěch.

gnr54 ( 13. prosince 2021 17:36 )

Neměl už Babka a Vojtěch sedět na Mírově nebo v Rýnovicích?

krapotkin ( 13. prosince 2021 10:36 )

Kdyby se to zasedání téhle sebranky konalo před osmi lety, bylo by to pozdě.

ANOrozkradanidotaci ( 13. prosince 2021 09:59 )

Jedině spodina to uznává a proto jej volila.

ANOrozkradanidotaci ( 13. prosince 2021 08:59 )

Soudruh Zeman má jistě připraven nějaký další podraz pro tuto zem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa