Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Česko má druhý případ omikronu, je z rodiny první nakažené. A epidemiolog o nových poznatcích

Aktualizováno -
8. prosince 2021
10:02
Autor: Mii, ČTK - 
7. prosince 2021
18:53

V Česku byl potvrzen druhý případ nové varianty nemoci covid-19 omikron. Jde o člena rodiny nakažené ženy, u které byl tento zmutovaný virus zjištěn na našem území jako první. V pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1 to řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Potvrzení zprávy přišlo ve středu, podle krajské mluvčí libereckých hygieniků Zuzany Balašové ale není nutno přijímat žádná další opatření.  A přední americký epidemiolog Anthony Fauci uvedl, že omikron „téměř jistě“ nezpůsobuje těžší průběh nemoci.

„V České republice je pravděpodobně už i druhý případ přímo z rodiny té ženy,“ uvedla dnes Koziar Vašáková. „Bližší informace nemám, ale nemělo by se jednat o závažný průběh (onemocnění),“ dodala v úterý. Podle Balašové to je již potvrzené. „Už máme závěrečnou zprávu (testů),“ zmínila ve středu.

„Jde o úzký kontakt prvního případu, to znamená, že byl celou dobu v karanténě a žádné další kontakty z toho nebudou,“ řekla ve středu ČTK Balašová. Souvislost s prvním prokázaným případem v Česku potvrdil na twitteru i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zároveň vyzval lidi k opatrnosti a dodržování ochranných opatření.

Nákaza variantou omikron byla u ženy definitivně potvrzena 29. listopadu. Očkovaná žena z Liberce se do Česka vrátila z Namibie se skupinou dalších osmi lidí. Před návratem měli všichni negativní PCR test. Nákazu následně zachytil praktický lékař, který nechal u pacientky s lehkými příznaky udělat antigenní test.

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) tehdy izolovala živý virus, který poslouží k dalšímu zkoumání a může pomoci například přesně zacílit vakcínu nebo vyvinout nové léky cílené na variantu omikron.

Infekčnější, ale méně závažná

„Je téměř jisté, že není (omikron) vážnější než (varianta) delta. Z určitých znaků se dá soudit, že by mohl být méně závažný než delta,“ sdělil dnes epidemiolog a poradce amerického prezidenta Joe Bidena Anthony Fauci.

O reálné závažnosti varianty omikron podle něj bude možné hovořit tak po dvou týdnech, až se v Jihoafrické republice a ve zbytku světa objeví více případů této varianty.

Jako první na variantu omikron upozornila JAR, která má zatím také nejvíc případů. Fauci se domnívá, že je třeba interpretovat údaje přicházející z této země s opatrností. Poukázal na zvláštnosti JAR například ve složení populace, v níž je velké procento mladých lidí.

Fauci přiznal, že je nová varianta „zjevně vysoce přenosná“, pravděpodobně více než delta.

Video  Koronavirus: Varianta omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

xiioma ( 8. prosince 2021 10:56 )

Podle zpráv z tisku má varianta omikron velmi lehký průběh a nedostává lidi do nemocnic a tím méně na kyslík. Tak bych ji považovala spíš za klad než strašlivou hrozbu. I když paní náměstkyně Vašáková je dnes schopna udělat smrtelnou nemoc i z rýmy. Je jednou z těch, kteří mají přímo perverzní radost z omezování, rušení, nařizování a lockdownů.

Jirik-ta ( 7. prosince 2021 20:37 )

stejně je to tu promořený

trintin ( 7. prosince 2021 19:41 )

Vyhhlásíme sbírku, aby všichni co se vrátili z Namibie mohli i se svými rodinami zase do světa a dovezli nákazu najednou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa