Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vítání luxusního parníku německé cestovky v JAR zrušili. Loď měla otevřít sezonu po covidu

Autor: ČTK, kal - 
30. listopadu 2021
11:20

Několikaposchoďový luxusní parník se stovkami turistů měl v Kapském Městě zakotvit jako první výletní loď od loňského března, kdy byl vyhlášen zákaz vstupu výletních lodí do jihoafrických přístavů. Mělo jít o slavnostní zahájení obnovené výletní sezony v přístavech, ale nakonec se neuskuteční. Loď vyplula z namibijského Lüderitzu a zpráva o nové variantě koronaviru omikron vydaná poprvé právě v JAR ji zastihla na cestě do Kapského Města, napsala agentura Reuters.

Turistiku v JAR poznamenaly od loňska opakované uzávěry, teď platí kvůli variantě omikron nově cestovní omezení vydaná Evropskou unií, Británií a Spojenými státy.

Na parníku, který patří německé cestovní společnosti TUI Group, je několik set pasažérů a členů posádky. Nevylučuje se, že plavidlo bude muset změnit trasu.

„Někteří pasažéři vystoupí a odletí domů, další zůstanou na palubě a nastoupí zpáteční cestu. Ti, kteří budou směřovat na letiště, budou muset před opuštěním paluby podstoupit test PCR,“ sdělila Wrenelle Standerová z agentury Wesgro v provincii Západní Kapsko. Národnosti ani přesný počet cestujících neuvedla.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Turisté si měli prohlédnout i Mandelovu věznici

Podle původního plánu měl parník v Kapském Městě kotvit do 2. prosince a turisté si měli prohlédnout například věznici na ostrově Robben, kde byl vězněn Nelson Mandela.

„Právě v době, kdy se potřebujeme zotavit, je to těžká rána sektoru, jenž je v této provincii hlavním poskytovatelem pracovních míst,“ řekl premiér Západního Kapska Alan Winde.

Oblast Kapského Města přišla kvůli pandemii koronaviru o 75 000 pracovních míst spojených s cestovnímu ruchem a současná letní sezona byla pro toto odvětví velkou nadějí, uvedl Reuters.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa