Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Moje práce není zapínat lidi do černých pytlů,“ zlobí se sestřička ze Vsetína: Primář potvrzuje chmurnou prognózu

Autor: jel - 
28. listopadu 2021
05:00

Vsetínská nemocnice má největší počet pacientů s koronavirem od začátku pandemie. Většina z nich je neočkovaná. Nejde však o starší lidi se zdravotními problémy, jak uvádí primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Marek Proksa. Všichni, kdo tam zemřeli, byli podle něj soběstační lidé. Zdravotní sestra Zdeňka k tomu dodává, že pacienti, které připojují k přístrojům, často tuší, že mohou zemřít.

V rozhovoru pro iRozhlas primář upřesnil, že lidé podle něj neumírají s covidem, ale na něj. „To byli jinak normálně fungující lidi, naprosto soběstační. Byli si schopni nachystat dřevo na zimu, jezdili na kole, na výlety nebo do obchodu,“ řekl serveru.

Příčinu vidí také v tom, že se lidé neočkují. Momentálně mají ve Vsetíně všechna lůžka plně obsazená a to z velké většiny neočkovanými lidmi. Jedinou očkovanou  pacientkou je žena, která dostala v létě jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson. Ta však vyžaduje posilující dávku už po dvou měsících, což se u této pacientky nestalo. Podle Proksy na ARU ve Vsetíně umírá polovina pacientů nakažených koronavirem.

Dotazy na smrt

Ke kritické situaci se vyjádřila také vrchní sestra Zdeňka. Uvedla, že jsou na malém oddělení dlouho a jsou spolu sehraní, na smrt jsou zvyklé, ale ne na takto častou. Řekla také, že ji rozčilují komentáře na sociálních sítích o tom, že je to jejich práce. „Moje práce je zachraňovat lidské životy a zlepšovat kvalitu lidí, kteří z té nemocnice odejdou. Moje povolání není to, co dělám teď, zapínat lidi do černých pytlů. Je to těžké,“ řekla Rozhlasu.

Doplňuje, že lidé, když se k nim na oddělení dostanou, tak ze začátku komunikují, takže zná jejich příběhy a osudy. Dodává také, že často lidé vědí, že i přes snahu zdravotníků je to možná jejich konec. „Blbý je dotaz, jestli umřou,“ uzavírá vrchní sestra.

Video  Jihomoravští policisté dnes absolvovali cestu do Prahy a zpět, když doprovázeli konvoj sanitek, které převážely pacienty do pražských nemocnic.  - PČR
Video se připravuje ...

 

rezacek ( 28. listopadu 2021 22:35 )

Jo, také v černých pytlích. A za míň peněz. Lepší je ten špitál.

rezacek ( 28. listopadu 2021 22:32 )

"Nedostanou patřičnou péči - vyšetření, důležité léky, upozornění o prevenci vitamíny, zdravého životního stylu, pitného režimu, dostatečného spánku apod.." ... co to jsou za bláboly? Nedostali hlavně OČKOVÁNÍ, to měli dostat.

rezacek ( 28. listopadu 2021 22:29 )

"Blbý je dotaz, jestli umřou" ... tak jim přeci odpovězte, když se ptají. "To víte, že jo, vy naše pusinko neočkovaná. Ještě se párkrát nadechnete a je to."

verca.bene ( 28. listopadu 2021 22:13 )

IQ tykve co?

Pohybovenadany ( 28. listopadu 2021 21:43 )

Politikům ubrat , hokejkám ubrat, fotbalistům jak by smet . Každému povinnou směnu ve špitale .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa