Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vysoký počet infekcí mezi odmítači i blízko Česku: Covid rozdělil Německo, kde je nejhůř?

Autor: ksi, DW - 
26. listopadu 2021
05:00

V Německu raketově stoupá počet nakažených koronavirem, zejména na jihu a východě země. Proč tomu tak je, zkoumal server Deutsche Welle.

Wolfgang Kreischer, lékař s ordinací v Berlíně-Zehlendorfu, si již v minulých dnech všiml, že v souvislosti s rychle rostoucím počtem případů nákazy koronavirem v Německu dostává stále více lidí strach. Dokonce i mnozí z těch, kteří se dosud nenechali očkovat. Kreischer je předsedou sdružení praktických lékařů v Berlíně a Braniborsku. Pro Deutsche Welle uvedl: „Existují neočkovaní lidé, které lze po malých krůčcích přesvědčit. Jedná se o opozdilce, kteří se nyní mísí ve frontách s těmi, kteří si jdou pro posilující dávku. Jsou to velmi tiší lidé, kteří toho příliš nenamluví.“

Před otevřenými očkovacími centry se opět tvoří dlouhé fronty. Kreischer nicméně dodává: „Stále však existují lidé, kteří jakékoli očkování odmítají.“ A v této skupině agresivita roste každým dnem: „Říkají, že očkování je škodlivé, že za ním stojí vyšší síly. A že bychom to měli zastavit, jinak uvidíme, co se stane. Jedna pacientka dokonce při odchodu řekla: ‚Kéž by vás tu všechny potrestali.‘ Bohužel i něco takového se děje. Na hloupost není lék.“

Nízké vzdělání, pravicové nálady

Hloupost nebo politicky motivovaná ideologie? Heike Klüverová z Institutu společenských věd Humboldtovy univerzity v Berlíně se již v březnu podílela na studii o ochotě Němců se nechat očkovat. V té době byl proveden průzkum na reprezentativním vzorku 20 500 osob. Výsledek: 67 procent respondentů se již nechalo očkovat nebo je ochotno tak učinit, dalších 17 procent nebylo rozhodnuto a 16 procent očkování zcela odmítlo.

O poslední skupině Klüverová v rozhovoru pro Deutsche Welle říká: „Vidíme významnou souvislost mezi vzděláním a odmítáním očkování. Čím nižší úroveň vzdělání, tím vyšší odmítnutí.„ Lidé, kteří očkování odmítají, jsou častěji voliči strany Alternativa pro Německo (AfD) zastávající pravicové názory, uvádí Deutsche Welle. „Navíc se jedná o lidi, kteří mají nízkou důvěru v politiku, vládu, média a zdravotnický systém jako celek.“

Je to skupina, která se upevnila již před koronavirem a jejíž přesvědčení ještě posílila pandemie. „Vidíme poměrně jasný skepticismus, pokud jde o migraci. Také jsme již v březnu mohli vidět, že tato skupina vůbec nedodržuje protipandemická pravidla; ani nošení roušek, ani pravidla rozestupu,“ říká Klüverová. Právě nedodržování pravidel nyní ještě zvýšilo míru nákazy v baštách AfD ve východních spolkových zemích.

Jak uvádí Josef Holnburger z výzkumné skupiny CeMAS, v této radikální skupině se také již dávno vytvořil jakýsi esprit de corps (duch jednoty). CeMAS, zkratka pro Centrum pro monitoring, analýzu a strategii, provádí výzkum radikálně pravicových postojů a konspiračních narativů, zejména na internetu. Holnburger nyní pro Deutsche Welle říká: „Pokud vyjde najevo, že někdo z této scény byl očkován, pak to vede k velkému rozhořčení mnoha dalších lidí. Protože je to vnímáno tak, že se tím vlastně vzdal.“

Podle Holnburgera byla očkovací skepse vůči koronaviru záměrně instrumentalizována pravicovými skupinami, zejména na východě, v rozporu s kulturou, která tam doposud převládala: „Je to překvapivé, protože to jsou právě ty spolkové země, které se dříve, před pandemií koronaviru, vyznačovaly obzvláště vysokou proočkovaností, například proti spalničkám nebo tetanu.“ Jde o jakési pozdní dědictví NDR, kde na rozdíl od starých spolkových zemí existovala četná očkovací povinnost.

Holnburger, stejně jako Klüverová, vidí přímou souvislost mezi pravicovými hesly odmítajícími stát a odmítáním očkování. Odmítnutí protikoronavirových opatření je v současné době dominantní otázkou, ale v budoucnu může být nahrazeno jinými tématy. „Jsou lidé, kteří mají uzavřený ideologický pohled na svět, žijí v jiné realitě a nedají se přesvědčit argumenty. To se projeví i v dalších oblastech, například v opatřeních proti změně klimatu,“ vysvětluje Holburger.

V Sasku nebo Durynsku se hromadí zprávy, že lékaři i lidé, kteří se chtějí nechat očkovat, se stávají oběťmi násilných útoků a výhrůžek. V jižním Německu, v Bavorsku a Bádensku-Württembersku je také skupina kritiků protikoronavirových opatření z hnutí Querdenker obzvláště silná.

Na rozdíl od těchto ideologicky zakotvených skupin však lze jistě oslovit nerozhodnuté lidi, kteří se dosud nenechali očkovat. Březnová studie uvádí: Očkování prostřednictvím důvěryhodných praktických lékařů, privilegia pro očkované a dokonce i případné peněžní platby pro ty, kteří s očkováním otálejí, by mohly získat až o 13 % více lidí pro očkování.

Faktem je, že lidé jsou již dlouho očkováni v ordinacích lékařů. A v budoucnu pravděpodobně přibude několik dalších privilegií pro očkované osoby, například pokud se „pravidla 2G“ prosadí celostátně. To znamená, že restaurace, kina a koncerty mohou navštěvovat pouze očkovaní nebo uzdravení lidé. Míra proočkovanosti však stále stagnuje na úrovni 68 % - téměř přesně tolik, kolik předpovídala březnová studie.

Srovnání proočkovanosti v jednotlivých spolkových zemích ukazuje: Kde je míra proočkovanosti nižší než celostátní průměr, dochází k prudkému nárůstu infekcí. Mnoho okresů s nejvyšším počtem nových infekcí se nachází v Sasku a Durynsku a nově také v Braniborsku.

Taková ohniska však existují i v Bavorsku, kde je proočkovanost jen o málo nižší než celostátní průměr. Bavorsko se však od počátku pandemie potýkalo s vyššími počty například kvůli své příhraniční poloze s Rakouskem, což platí i nyní, upozorňuje Deutsche Welle. Nejúspěšnější je očkování v Brémách, kde se díky transparentnímu a šikovnému přístupu k občanům podařilo dosáhnout téměř osmdesátiprocentní proočkovanosti.

Zavedení povinnosti očkování

Všichni oslovení vědci a lékaři se shodují, že politici by se neměli nechat zastavit radikálními odpůrci očkování a přijmout drastická opatření proti pandemii. Kreischer například říká: „Očkování by mělo být pro určité skupiny povinné, protože jako pacient chci vědět, že pokud budu muset jít do nemocnice, budu tam chráněn.“

Před několika dny rozhodlo kolečko ministerských předsedů s Angelou Merkelovou (CDU), dosluhující kancléřkou Spolkové republiky Německo, o tomto možném povinném očkování v nemocnicích a domovech důchodců. Ani Heike Klüverová se nebojí těžkých kroků. „Již nyní lze říci, že by to mohlo vést k další polarizaci, nicméně je třeba si uvědomit, že i v době příprav byla důvěra ve stávající instituce velmi nízká.“ Na druhou stranu je většina Němců stále ochotna se nechat očkovat a podporuje většinu opatření proti pandemii, a to i ta bolestivá, uzavírá Deutsche Welle.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 26. listopadu 2021 13:11 )

Hele komunisto vakcína je stará a málo účinná.

Zobrazit celou diskusi