Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Virus značně sílí, lidé ztrácí nervy, varoval premiér. Němci chystají nová opatření

Aktualizováno -
23. listopadu 2021
12:44
Autor: ČTK - 
23. listopadu 2021
09:14

Virus značně sílí, ale my jako obyvatelé ztrácíme nervy a sílu, uvedl v úterý saský premiér Michael Kretschmer. Bavorský premiér Markus Söder představí v úterý odpoledne v zemském sněmu nová karanténní opatření včetně uzávěr v nejpostiženějších regionech. O zpřísnění karanténních opatření jednají i další německé spolkové země, mimo jiné Berlín, který chce některé akce podmínit testováním očkovaných.

Ve středu v Německu nabude účinnosti novelizovaný zákon o potírání infekčních chorob, saský premiér Michael Kretschmer ale již nyní vyzval k jeho další úpravě. V rozhovoru s televizí ARD prohlásil, že spolkové země potřebují účinné nástroje pro boj s pandemií nemoci covid-19 i po 15. prosinci, kdy podle novely zákona přestanou platit regionální karanténní uzávěry.

„Je očividné, že zákon je třeba znovu rychle změnit. Země musí mít potřebné nástroje,“ řekl Kretschmer. „Pandemie ale 15. prosince neskončí. Virus značně sílí, ale my jako obyvatelé ztrácíme nervy a sílu,“ uvedl saský premiér s tím, že právě toto jsou důvody, proč nynější čtvrtá vlna pandemie postupuje v Německu tak rychle.

Neočkovaným omezili i noční vycházení

Sasko je koronavirem nejpostiženější německou spolkovou republikou, podle Institutu Roberta Kocha (RKI) zde sedmidenní průměr nových případů na 100.000 obyvatel činí 969,9. Od pondělí zde mohou do restaurací a nákupních středisek jen očkovaní a ti, kteří nemoc překonali. V nejvíce zasažených okresech se sedmidenní incidencí vyšší než 1000, kterých je v Sasku většina, nesmí neočkovaní bez pádného důvodu v noci vycházet. Zcela uzavřena jsou pak volnočasová zařízení a kulturní instituce.

Omezení, která nejvýrazněji dopadla na neočkované, saská vláda neoznačuje jako lockdown. Kretschmer se tomuto slovu vyhýbá a místo něj používá termín covidový vlnolam. Zemské karanténní nařízení počítá, že vlnolam bude platit nejméně do 12. prosince.

V Německu během uplynulých 24 hodin přibylo 45 326 nově odhalených případů nákazy koronavirem a 309 úmrtí souvisejících s nemocí covid-19, oznámily dnes tiskové agentury s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI). O týden dříve to bylo 32 048 nových případů a 265 úmrtí, uvedla agentura DPA.

Sedmidenní incidence, tedy počet nových případů nákazy na 100 000 obyvatel, opět vzrostla na 399,8. Předchozí den tento ukazatel činil 386,5, před týdnem 312,4 a před měsícem 100,0.

Plošné uzavírání škol a další omezení nebudou možná

V zemi, která má přibližně 83 milionů obyvatel, se koronavirová infekce od začátku pandemie prokázala u více než 5,43 milionu lidí, z nichž 99 433 nákaze podlehlo. Skutečný počet nakažených ale pravděpodobně bude výrazně vyšší, protože hodně případů není rozpoznáno, dodala DPA.

Novela protiepidemického zákona, kterou ve čtvrtek schválil Spolkový sněm a která dnes vyšla ve spolkovém věstníku, nahrazuje stávající nouzový režim. Ten se v Německu nazývá epidemickým stavem celostátního význam a umožňuje vládě jednat na úkor parlamentu. Nouzový režim nyní končí a od středy se země bude řídit do 15. prosince protiepidemickým zákonem.

Zákon po úpravě neumožňuje vyhlašování rozsáhlých uzávěr, plošné uzavírání škol či zákaz nočního vycházení. Zákon rovněž nově zavedl povinnost prokázání se dokladem o očkování, uzdravení, nebo testování na pracovišti a ve veřejné dopravě. Platnost těchto omezení je stanovena do 19. března 2022 s možností jednoho prodloužení o nejvýše tři měsíce.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 10:28 )

král jelimán

Stano1963 ( 23. listopadu 2021 09:41 )

Němci propadají panice, naše vláda v demisi je docela v klidu. Nemá žádné plány, nemá nic nachystané, takže zase česká cesta to jistí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa