Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrozba další epidemie: Na mokrých trzích v Číně se šíří 18 vysoce rizikových virů, ví vědci

Autor: tsv - 
21. listopadu 2021
19:45

Australští vědci se v nové studii zaměřili na nechvalně známé čínské „mokré trhy“. V prodávaném mase zde odhalili 18 rizikových virů, které by podle expertů mohly kdykoli odstartovat další epidemii. Ta by navíc tentokrát představovala velké riziko pro lidi i pro zvířata zároveň.

Vědci se v rámci výzkumu soustředili na virové patogeny „exotických“ zvířat, která se na mokrých trzích prodávají ve velkém. Podle zprávy zveřejněné vedoucím týmu bylo na tržnicích objeveno 71 virů postihujících savce, z nichž 18 představuje vysoké riziko a má potenciál spustit masové šíření.

„Tato studie přesně ukazuje, proč je obchod s divokou zvěří a živé trhy tikající pandemickou bombou,“ řekl spoluautor a biolog z Univerzity v Sydney Edward Holmes. „Studie také naznačuje, že lidé pravidelně šíří své viry na zvířata. Je to naprosto jasně obousměrný problém,“ dodal.

Pozor na cibetky

Největší riziko na mokrých trzích představují na základě výsledků výzkumu viry přenášené cibetkami, tedy malými masožravci podobnými kočkám. „Skok viru z cibetek na lidi by mohl jednoduše odstartovat masivní šíření nákazy,“ doplnil Holmes.

Cibetky jsou považovány za jedny z původců viru SARS-CoV-1, který před dvaceti lety postihl Asii. Virus se měl tehdy rozšířit z trhů na jihu Číny, napsal server The Straits Times.

Mokré trhy by podle jedné z teorií, se kterou v rámci vyšetřování pracuje Světová zdravotnická organizace (WHO), mohly být původcem také smrtící pandemie koronaviru, která se rozšířila do světa na začátku minulého roku. O jejím vzniku ale stále panují pochybnosti, a ačkoli WHO vyslala do Číny už několik expertních týmů, na výsledek vyšetřování si zřejmě ještě nějakou dobu počkáme.

Video  Léčba nemocných koronavirem: Čínské nemocnice praskají ve švech  - Reuters
Video se připravuje ...

pindokukin ( 22. listopadu 2021 09:21 )

Zemanbures - říká ti něco nebo slyšel jsi někdy něco o spolku "DOBRÝ KLUB" ????
Nejbohatší US hyeny,tam to začalo,už v r. 2015 plánovali genocidu ,zdecimování lidstva na 800 milonů.
Už tehdy- ve Ford Detrick vyvíjeli ty hnusy.Sars ani Mers se jim nepovedl až s tím dnešním humusem Covidem jsou spokojení.

pindokukin ( 22. listopadu 2021 09:14 )

zeman -o těch US hyenách neříkala nic? tak to byla takovej vůl jako ty.Máš totálně vylitej mozek. Že ty čumíš akorát na Sérešovy média?

"Páni světa" mají obšancovanej celý svět,ale nebuj se nic.Kdyby si něco začali tak jim Rus s Číňanem srovná rypáky do fazóny.

krapotkin ( 22. listopadu 2021 01:48 )

A už mají hoši z USA nové vakcíny, vyvinuté během tohoto týdne ?

krapotkin ( 22. listopadu 2021 01:46 )

Jako kdyby dnešní IV. říše tu Evropu nepohltila.

viho ( 22. listopadu 2021 00:42 )

Problém je v tom, že současná podoba komunistické Číny je výsledkem chování Západu. Ti soudruzi z toho byli celí paf, když tam v 70. letech 20. století přijel s velkou parádou tehdejší prezident USA Nixon, že prý se bude s komunistickou Čínou kamarádit. Je to podobné, jako kdyby před 2 sv. válkou přijel do nacistického Německa tehdejší prezident USA Roosevelt, že bude s Hitlerem kamarádit. Nepropukla by asi 2 sv. válka tak, jak ji známe dnes, ale nacistické Německo by postupně pohltilo Evropu. Česko by dopadlo a vypadalo asi jako dnes Hong Kong s potlačeným disentem a svázáno přísnými nacistickými zákony. A v USA by se dnes řešilo, jak dále mírově spolupracovat s nacistickou Evropou, protože vojensky už je příliš silná a má atomové zbraně, ale stále se vyplatí odebírat levné výrobky z evropských koncentračních táborů. Kdyby v 70. letech nenavázaly USA s komunistickou Čínou spolupráci, tak by se tamní režim s největší pravděpodobností zhroutil spolu s rozpadem SSSR a od 90. let 20. století by se rozvíjela demokratická Čína. I když by to asi nebyl jeden stát, ale nějaká unie, podobně jako dnes není jedna nacistická Evropa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa