Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Jak pandemie ovlivnila intimní život: Roste počet lidí do 35 let, kteří jsou bez sexu celý rok

Autor: kso - 
12. prosince 2021
05:00

Čím dál více mladých dospělých v USA žije své životy bez sexu. Jedná se hlavně o nábožensky založené lidi, uvádí web deníku DailyMail. Průzkum ukázal, že od roku 2008 do roku 2021 se podíl lidí mladších 35, kteří se sexuálního života zříkají, zvedl z osm na 21 procent. Žen mezi 18 a 35 lety, které uvedly, že v posledním roce pohlavní styk neměly, je více než kdy dříve.

K poklesu počtu sexuálně aktivních jedinců přispívají i další faktory, ukázal průzkum Institutu pro rodinné studie (IFS). Jedním z nich mohou být ekonomické dopady pandemie koronaviru a vyšší procento nezaměstnanosti. Přispět mohla ale také přítomnost médií, sociálních sítí či videoher, které pro mladé lidi dělají ze sexu menší a menší prioritu.

„Od roku 2010 rychle roste podíl mužů a žen mezi 18 a 35 lety věku, kteří uvádí, že za předchozí rok neměli sex,“ uvedl výzkumný pracovník IFS Lyman Stone. „U lidí v manželství je sexuální aktivita častější, za rok 2021 pouze 5 % z nich uvedlo, že byli za poslední rok bez sexu. U svobodných lidí to bylo 29 %.“ Stone dodal, že manželství ve věku pod 35 je pouze malé procento. K úbytku sexuální aktivity pak přispívá také strach z předmanželského styku a náboženské založení.

Přestože je u manželů větší pravděpodobnost, že budou sexuálně aktivní, procento ženatých a vdaných mladších 35 let stále klesá. Mladé lidi názor na předmanželský sex rozděluje, asi 30 % ho má za špatnou věc, zatímco cca 70 % si myslí, že je v pořádku. „Je pravda, že mezi svobodnými jedinci v této věkové skupině jsou minoritou, ale jejich chování tento trend posouvá,“ mluví Stone o těchto třiceti procentech. 

U většiny z těch, kteří mají morální problém s předmanželským stykem, je důvodem náboženské založení. „Od roku 2008 se u svobodných lidí mladších 35 let, kteří se náboženských setkání účastní více než jednou měsíčně, se poměr abstinence zvýšil z 20 na téměř 60 %. Mezi ‚méně věřícími‘ se trend zvedl z 10 na 20 %,“ prohlásil Stone.

K poklesu sexuálních aktivit také přispívají další faktory, například méně sociální interakce a hlavně sociálního pití alkoholu za doby pandemie. Studie také ukázala, že je pravděpodobnost sexu menší u lidí bez práce, či s nižšími příjmy. Dalším důvodem může být rozšíření digitálních médií, které zřejmě snižují potřebu sexu. Lidé tráví více času online, čímž tuto potřebu „nahrazují“. Tento trend se uchytil hlavně za lockdownu v době pandemie koronaviru.

Video se připravuje ...
Další videa